Bøker som ligner på Roald Dahl

Roald Dahl er en kjent og kjær forfatter som de aller fleste av oss har lest og har fått gode leseopplevelser av. Det er ofte slik at vi ønsker å lese flere bøker av samme forfatter, og når vi har lest alle bøkene i et forfatterskap ønsker vi gjerne å lese noen andre liknende bøker. Bøker som er like fantasifulle som Roald Dahls, noen like morsomme, sprø, elleville og spennende. I de siste årene er det en annen engelskmann som har skrevet en rekke bøker som minner om Roald Dahls magiske univers, David Walliams.  Han omtales som den nye Roald Dahl. Derfor starter denne lista med David Walliams sine bøker. Og hvis du alt har lest alle bøkene han har skrevet, er det flere bøker i denne listen som også som vil gi deg fine leseopplevelser i Roald Dahls ånd.

Den rikeste gutten i verden av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Møt Jon Knoll, den rikeste 12-åringen i verden. Jon har alt han kan ønske seg: sin egen Formel 1-racerbil, 500 par Nike joggesko - og en orangutang til butler. Likevel er han ikke lykkelig. Han har billioner av kroner, men det er bare én ting han virkelig trenger - en venn.

Gangsterbestemor av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Ben hater å være hos bestemor. Det er dørgende kjedelig. Bestemor vil bare spille Scrabble, all maten hun lager smaker kål, og hun promper for hvert skritt hun tar. Men en kveld oppdager Ben at bestemor lever et dobbeltliv: Hun er en av verdens mest fryktede smykketyver! Og hun drømmer om å stjele kronjuvelene. Fra da av blir det alt annet enn kjedelig å være sammen med bestemor ...

Rotteburger av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Sol synes ikke livet er helt på topp. Faren jobber altfor mye, stemoren er så lat at Sol må hjelpe henne med å pille seg i nesen. I tillegg gjør skolens bølle det hun kan for å plage henne. Men det verste av alt er at Birger er ute etter kjæledyret hennes. Sol skal avsløre kanskje verdens ekleste hemmelighet noensinne.

Demontannlegen av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

I denne boka er Alfie helten, han har tannlegeskrekk, og i rundt om i byen der han bor skjer det merkelige ting om natten. Barn legger en tann under hodeputa i håp om at tannfeen bytter den ut med penger, men når de våkner, finner de snegler, edderkopper eller hundrevis av kravlende saksedyr. Noen eller noe har greid å komme seg inn på soverommet, nasket til seg tannen og lagt igjen en hilsen som får blodet i årene til å fryse til is. Det er snakk om ren ondskap. Hvem eller hva står bak? Hvordan klarer dette vesenet å snike seg inn på barnas soverom uten å bli sett? Og hva i all verden skal det med alle disse tennene?

Tante Grusom av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Stella er 12 år og våkner en morgen innsurret med bandasjer fra topp til tå. Hun husker ingenting om hva som har skjedd, men tante Alberta forteller at hun har overlevd en bilulykke der begge foreldrene hennes døde. Derfor er Stella arvingen til Saxby herregård. Men tante Alberta vil slå kloa i herregården selv, og hun hater at Stella skal arve den. Stella kommer etter hvert til å kalle tanten sin for tante Grusom. For tante Grusom er fæl i sin kamp om å få overta Saxby. Stella må kjempe imot alt det hun kan!

Gutten i kjolen av David Walliams. Illustrert av Quentin Blake

Dennis er en av de beste på skolen til å spille fotball. Hva vil rektor, faren og gutta på fotballaget si om de finner ut at Dennis elsker kjoler like høyt som han elsker fotball?

Bestefar på rømmen av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Bestefaren til Jack går med tøfler i butikken og glemmer ganske ofte hva Jack heter. Under 2. verdenskrig var bestefaren til Jack jagerflypilot. Nå er han en litt forvirret, gammel mann som er blitt plassert på gamlehjem. Sammen planlegger Jack og bestefar en spektakulær flukt fra gamlehjemmet, uten å ane at den gale bestyrerinnen har tatt opp jakten på dem.

Verdens verste barn av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

I denne boka er det mange fortellinger om barn som finner de utroligste ekle ting. En gutt som samler på buser, en jente som elsker møkk og en gutt som sikler så mye at han kommer i trøbbel., Sofa-Sofia som er så glad i å sitte og se på TV at hun blir halvt jente og halvt sofa, og Fiselise som promper så ekle promper at folk besvimer rundt henne. Det er to bøker til i serien om Verdens verste barn.

Midnattsgjengen av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Da Tom får en cricketball i hodet, må han legges inn på Lord Skillings hospital. Der blir han tatt imot av en skummel portør, og enda verre blir det når han møter den onde bestyrerinnen for barneavdelingen. Snart viser det seg imidlertid at Tom er i ferd med å legge ut på sitt livs mest spennende eventyr, sammen med resten av barna på sykehusets barneavdeling som kaller seg midnattsgjengen.

Pappa Skurk av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Pappaen til Frank var kongen av racerbanen. Helt og superkjendis, og en alle ville være venn med. Men det var før den fryktelige ulykken der pappa måtte amputere beinet, og før mamma fant seg en ny mann. Nå er Frank og pappa alene mot verden - men hvordan i all verden skal de klare seg?

Herr Stink av David Walliams. Illustrert av Quentin Blake

Det er ikke tilfeldig at Herr Stink har fått kallenavnet sitt. Han stinker. Skikkelig! Herr Stink pleier å sitte helt alene på en benk i byen. Ingen bryr seg om ham, før han møter Smilla. De to blir gode venner, og da Smilla skjønner at herr Stink ikke har noe sted å bo, tilbyr hun ham å bo i redskapsskjulet i hagen. Det skal være deres hemmelighet.

Den grusomme svømmetreneren av Jozua Douglas. Illustrert av Elly Hees

Pappaen til Leo tvinger ham på svømmetrening med Boris Kvikksølv, den store svømmestjernen. Alle synes Boris er helt fantastisk. Han er en vakker svømmestjerne og svømmetrener, og i tillegg tar han seg av babyseler! Men Leo er ikke enig – han synes Boris Kvikksølv er den ekleste svømmetreneren noensinne; frekk, slem og ond. Så oppdager Leo at Boris Kvikksølv har kidnappet et barn. Nå må noe gjøres!

De ville tvillingene av Jozua Douglas. Illustrert av Elly Hees

Mammaen til Lotte og Max ville nok aller helst selge dem på Finn.no. Hun synes nemlig at de bråker får mye, de er altfor urenslige, de er sikkert fulle av bakterier og de gjør rampestreker hele tiden. De er rett og slett helt ville – og det liker hun ikke!
En dag bestiller Max en trylledrikk som kan gjøre alle skapninger til hunder. De tror egentlig det bare er tull, men da pappaen deres tar feil av influensamedisin og trylledrikken, blir han faktisk til en hund! Med veldig fin pels.
Og dette er bare starten!

Du er en fæl mann, herr Grim! av Andy Stanton. Illustrert av David Tazzyman

Pell meg i barten! Hvis du liker å lese om fæle, gamle menn, snille hunder, godteri og jenter som blir kalt for Petter, er dette boka for deg. Om du noensinne har blitt så rørt at du har pusset nesen i en forbipasserende sommerfugl, eller kastet opp av bare spenning vil denne boka være midt i blinken.Og kjenner du deg ikke igjen i noe av det over, burde du lese den allikevel, ellers kommer en fe opp av badekaret ditt og slår deg i hodet med en stekepanne! Det er en bok til; Herr Grim og pepperkakemannen .

Molly Moons utrolige bok om hypnose av Georgia Byng

Molly Moon er 10 år og bor på et barnehjem av det begredelige slaget. Der styrer den grusomme miss Adderstone. Hun tvinger Molly til å vaske doene med tannbørsten sin. Heldigvis har Molly en god venn, den rolige og drømmende Rocky, som også er foreldreløs. En dag kommer Molly Moon over en bok om hypnose på biblioteket. Hun låner den med seg, leser øver seg på det boka sier hun skal gjøre, og dermed blir livet hennes endret for alltid. Hun oppdager at hun har evner hos seg selv som hun ikke visste at hun hadde. Det er fire bøker til i serien om Molly Moon.

Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid. Illustrert av forfatteren

En dag får elefanten Mitcho og katten Sebastian en flaskepost med brev fra borgermesteren, som befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger et frø, som de to vennene planter. Over natten blir frøet til en kjempestor pære, som de igjen forvandler til et hus! Den nye borgermesteren har tidligere innført mange regler i Solby, blant annet at det ikke er lov til å dyrke pærer. Og her begynner historien om en lang reise mot Den mystiske øya, og kanskje en gjenforening med borgermester Bjergstrøm.

Ninjakid av Anh Do. Illustrert av Jeremy Ley

Nelson er en nerd, og han vet det godt selv. Men da han våkner opp på tiårsdagen sin, har han fått noen utrolige krefter. Han er en ninja! Og ikke bare det, han er den siste ninjaen i hele verden. Med hjelp fra bestemorens rare oppfinnelser og merkelige fetter Kenny må Nelson lære å mestre livet som ninja og redde verden. Det er kommet tre bøker i serien om Nelson.

Stuarts mirakuløse mysterium av Lissa Evans

Stuart Horton, 10 år og liten for alderen, flytter fra vennene sine og til den dødskjedelige småbyen Beeton. Der møter han April, May og June, trillingene i nabohuset - og alt blir enda verre! Men i Beeton begynner også det merkeligste eventyret i Stuarts liv. En blikkboks med gamle mynter fører ham ut i jakten på grandonkelen og hans forsvunne verksted - et verksted fullt av tryllerier og magi! Boka fortsettes i: Stuarts besynderlige beretning.

Doktor Proktors prompepulver av Jo Nesbø. Illustrert av Per Dybvig

En solfylt dag like før 17. mai ser Lise en flyttebil kjøre opp til nabohuset. Inn flytter Bulle, en gutt nokså utenom det vanlige. Når Bulle og Lise deretter møter den enda mer uvanlige naboen Doktor Proktor, er det starten på en sprø historie om tapt kjærlighet, grusomme anakondaer, dystre fangehull, skumle skurker og ikke minst: verdens kraftigste prompepulver.

Bøker videre i serien: Doktor Proktors tidsbadekar; Doktor Proktor og verdens undergang; Doktor Proktor og det store gullrøveriet; Kan doktor Proktor redde jula?

Fisken av Erlend Loe. Illustrert av Kim Hiorthøy

Kurt er truckfører. Hver dag kjører han truck nede på kaia, og han løfter kasser som veier over 1000 kilo. Kurt har dessuten bart, og en søt kone og tre rare barn. En dag finner Kurt noe på kaia. Han finner noe han aldri har sett før. Noe virkelig kjempestort. En kjempestor fisk! Den får han av sjefen sin, men hva skal han med den?

Heldigvis hadde jeg melka av Neil Gaiman. Illustrert av Skottie Young

Pappa skal ut å kjøpe melk, men han roter seg blant annet bort i tidsreisende dinosaurer og ildsprutende dverger. Heldigvis kommer en veldig sliten pappa hjem til slutt, med melk!

Den magiske vinteren av Philip Reeve. Illustrert av Sarah McIntyre

Foreldreløse Shen er med på en båt som blir sittende fast i isen. Alle om bord må redde seg selv, og det er bare Shen som tneker på de 66 små mopsene som er i lasterommet. Shen tar på dem varme strikkede islandsgensere og etter hvert møter de Sika. Sammen med henne blir de deltakere i det store hundeløpet om å komme først fram til Nordpolen og Snøfar. Løpet er langt og farlig, og de er mange som har lyst til å vinne. Godt av Shen og Sika har hverandre og 66 små mopser.

Kaker i verdensrommet av Philip Reeve. Illustrert av Sarah McIntyre

Astra og familien hennes skal flytte til en helt annen planet. Underveis blir Astra fysen og ber datamaskinen i romskipet om å varte opp med en dessert. Problemet er at hun får langt mer enn hva hun ba om, for datamaskinen serverer levende kaker. Kakene er alt annet enn søte, de er rett og slett kakemonstre som gjør sitt ytterste for å ødelegge romskipet. Astra og robotvennen hennes må gjøre sitt beste for å stoppe dem i tide.

Alice i eventyrland av Lewis Carroll. Illustrert av Helen Oxenbury

Det er en helt vanlig dag, og Alice sitter i hagen og kjeder seg fryktelig. Med ett får hun øye på en ganske uvanlig kanin. Alice følger etter kaninen ned i et hull i bakken, og plutselig befinner hun seg i en underlig verden der kålormer røyker pipe, kortstokker er levende og dronningen er sprøyte gal. Alice har det gøy en stund, men etter hvert lurer hun på hvordan hun skal komme seg hjem. Må hun bli i Eventyrland for alltid?

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙