Samtaler med venner av Sally Rooney

Bøker som passer godt for unge voksne

Bøker der du kan kjenne deg igjen! Utfordringer med å være i etablerings-fasen, finne seg selv, hvordan man framstår på sosiale medier, henvisninger til YouTube, Instagram, musikk, osv. Kan selvfølgelig leses av yngre og eldre, men treffer kanskje ekstra godt de som kan kjenne seg igjen og tenke "akkurat sånn er det!"

Trykk på lenkene for å reservere bøkene i Bibliofil. Mange av bøkene er også tilgjengelige i ebok-appen Allbok, som alle med bibliotekkort på Sølvberget kan bruke. Last ned og les!

I godt selskap av Naoise Dolan

Irske Ava er engelsklærer for rike barn i Hogkong. Hun finner seg en rik bankmann som hun får bo gratis hos. Senere blir hun forelsket i advokaten Edith, og sjonglerer begge forholdene uten å gjøre opp status om hvem hun vil være med. Tematisk kretser det rundt ulike sosiale lag. Makt, penger, kjønn, opphav, utdanning. Det er også skarpe observasjoner av spillet på sosiale medier og nådeløs selvransakelse etter motiver bak egne valg. Engelskundervisningen byr på morsomme språklige finurligheter som glir inn i Avas refleksjoner rundt hvem hun er og hennes forhold til menneskene rundt seg. Boken føles smart, kjapp i replikken og helt i tiden. Forfatteren blir sammenlignet med Sally Rooney.

Forventningav Anna Hope

Dette er en bok det er lett å kjenne seg igjen i.

Vi følger tre venninner i 30-årene, samtidig som vi får tilbakeblikk fra studietiden deres og den kronglete veien videre. Lissas skuespillerkarriere går ikke som planlagt, det viser seg at Hannah ikke klarer å bli gravid, Cate ble plutselig gift, fikk barn, flyttet til landet og er brått usikker på alt.

Det handler om livet, forventninger, og hvordan ting ikke alltid blir som man hadde tenkt. Både i vennskap, kjærlighet, familie og arbeid. Det er stemningsfulle beskrivelser av situasjoner både i nåtid og tilbakeblikk. De tre kvinnenes historier er nydelig vevd sammen. Hver side var en fryd å lese, innsiktsfullt og engasjerende.

Smilefjes. Tommel opp. Regnbue av Victoria Durnak

Ivana får et spesielt detektivoppdrag. Ivana får i oppdrag å spionere på Sunniva. Kaja har oppdaget at forloveden hennes er utro med Sunniva. Kan Ivana infiltrere livet til Sunniva og få henne til å trekke seg ut av forholdet? Handlingen (som ofte utspiller seg på treningssenteret) er original og overraskende. Ivana observerer folk og legger merke til små morsomme situasjoner og detaljer. Hun har noen moralske kvaler etter hvert som hun liker Sunniva bedre og bedre.. Det er referanser til musikk, stalking på Instagram, googling av diverse dilemmaer, og meningsløst tidsfordriv på YouTube.

Aldri aldri aldri av Linn Strømsborg

Aldri aldri aldri av Linn Strømsborg handler om å være 35år og ikke ville ha barn. Jeg-fortelleren beskriver hvordan det er når vennepar etter vennepar flytter ut av byen og får barn, mens hun selv vil fortsette livet som før. Vi får rikelig med eksempler på hvordan folk spør og graver om ting de ikke har noe med! Mange deler uoppfordret sine ideer om morsrollen og når man bør få barn, hvor mange og hvorfor. Emnet sniker seg inn i mange ulike sammenhenger. Det handler om tvil, om foreldrerollen, venner og familie, og livet som endrer seg. Kan leses enten man vil eller ikke vil ha barn.

Meg meg meg av Linnea Myhre

Hovedpersonen er 28 år, men føler seg ikke voksen. Kanskje prøver hun ikke så hardt å bli det heller? Hun er redd og bekymrer seg for mye, men finner en slags trøst i sin barndomsheltinne Britney Spears. Hva skjer når hun oppdager at hun kanskje er gravid? Jo, hun tar opp jakten på Britney med beundringsverdig besluttsomhet. Men hva ønsker hun egentlig å oppnå?

Hovedpersonen virker selvopptatt og overfladisk. Veldig opphengt i mat og utseende. Noe som er både slitsomt og destruktivt. Og hun sliter med å fylle livet med mening. Det er litt vanskelig å sympatisere med henne, men samtidig kan jeg forstå henne. Mange "unge voksne" vil nok kjenne seg igjen i deler av temaene som tas opp. Og selv om det høres veldig dystert ut, så har boken en humoristisk tone. litt sånn svart, pessimistisk humor!

Samtaler med venner av Sally Rooney

Frances og Bobbi er unge intellektuelle studenter og forfatterspirer. Nick er skuespiller og gift med forfatteren Melissa. Når deres veier krysses fører det til vennskap, utroskap, løgner, selvbedrag og drama. De skarpe intellektuelle dialogene og det mellommenneskelige dramaet gjorde dette til en fantastisk leseropplevelse!

How do you like me now? av Holly Bourne

Tori som er 30 år og opplever at alle vennene sine gifter seg og får barn. Selv har hun vært i et stabilt forhold, men samboeren vil ikke diskutere fremtiden. Tori later som hun synes dette er greit, hun er tross alt ung og det er enklere å la ting skure å gå enn å ta opp problemene. Men så er det jo ikke helt greit likevel. Det er lett å tenke at hovedpersonen bør ta seg sammen og gjøre noe! Andre ting som tas opp er sosiale medier og måten man fremstiller en perfekt fasade som ikke gjenspeiler virkeligheten.

Hold heisen av Nora Lindblad

Med et direkte, muntlig og ujålete språk forteller de unge jentene i novellene om en spesiell situasjon i sitt liv. En forteller om da hun kræsjet på øvelseskjøring, en forteller om da venninnen ble uventet gravid, en forteller om da hun som liten besøkte en venninne som hadde helt andre regler hjemme. Det er litt humor i novellene, selv om det også er alvorlige tema. Hendelsene fortelles rett fram med en ganske flat struktur uten høydepunkt eller tvist. Og de slutter veldig åpent. De slutter på en måte der de kunne ha begynt! Slik blir jeg sittende og tenke på hva som egentlig skjedde med jentene videre.

Senteret av Victoria Durnak

En ung alenemor på et nytt sted. Hun tilbringer dagene på senteret der hun forgjeves prøver å få kontakt med de ansatte. Og hun har enda ikke funnet navn til barnet sitt som hun sliter med å føle noe for. Fødselsdepresjon og ensomhet fortalt på en snedig måte.

Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert

En sekstenåring lurer seg inn i et hus som ikke er hennes. En ung kvinne får blåmerker og vet ikke om hun liker det. En mann drar til Sør-Amerika med sin kone for å adoptere en gutt, men trekkes i stedet mot en litt for stor jente. I de ni novellene i denne boka er det kort vei fra lengsel til skamløshet og videre til overtramp. Det handler om mennesker i oppbrudd -- fra vennskap, ekteskap og kjæresteforhold. Alle gjør ting de skammer seg over, og alle klamrer seg til forestillingen om at det finnes noe som er større enn det de forlater. (Forlagets omtale)

Dyret av Heidi Furre

Hovedpersonen vert uventa gravid og går gjennom endringar både fysisk og mentalt. Me følger ho gjennom heile svangerskapet og dei første månadane med baby. Brått vert det viktig med fast jobb for å få foreldrepengar. Ho tenker på barndommen sin, og ser mor si med nye auge. Ho tenker på korleis samfunnet ser på morsrolla. Ho leiter etter dei heilt subjektive erfaringane om korleis fødselen er. Ho vil førebu seg, men som alle nye mødrer blir verda snudd opp ned når ein blir mor.

Voksne mennesker av Marie Aubert

Ida har ikke funnet den rette enda, men varsellampene blinker. Når familien er samlet for å feire morens 65-årsdag blir det ikke som Ida hadde tenkt. Lillesøsteren og samboeren har nemlig strålende nyheter.. Ida sliter med å vise glede over nyheten. Om barnløshet og sjalusi.

Jeg nekter å tenke av Lotta Elstad

Hedda Møller er tilbake i Oslo etter en traumatisk flytur og en slitsom ferd gjennom et kriserammet Europa: milevis med tog og buss, skitne rom på billige overnattingssteder og en one-night-stand i Berlin som aldri slutter å sende meldinger i CAPS LOCK. Så oppdager hun at hun er gravid. Det burde være lett å gjøre noe med det, men det er det ikke. «Jeg nekter å tenke» beskrives av forlaget som en sort, feministisk samtidskomedie. (Omtale av BS)

Nora eller Brenn Oslo brenn av Johanna Frid

De to kvinnesykdommene endometriose og instagram! Her beskrives smerte og sjalusi med beksvart humor. Et drama mellom svenske Johanna, den danske kjæresten Emil og den norske eksen Nora. Johanna er helt opphengt i den "perfekte" Nora, og plager både seg selv og Emil med bildene av henne på instagram. Det var fascinerende og frustrerende å lese denne boken! Likte godt innslagene av svensk og dansk, og referanser til andre bøker.

Verda er ein skandale av Agnes Ravatn

I desse sjølvbiografiske essayene skriv Agnes om då ho tok med mann og baby for å bu eit halvt år på bydga. Langt frå det hektiske bylivet og internett. Humoristiske og fine observasjonar av kvardagslivet, familielivet, skriving og livet på bygda. Agnes Ravatn har ein eilt særegen stil, og bøkene hennar er alltid fornøyeleg lesing.

Alt jeg vet om kjærlighet av Dolly Alderton

Humoristisk og selvbiografisk om den lange frustrerende veien til å bli voksen og finne ut av alt sammen. Om festing, dating, venner, jobb, livet og kjærligheten. Her er det både humor og alvor. Og mye å kjenne seg igjen i! Dolly bretter ut om erfaringene sine. Boken har blitt kalt alt fra 'Sex and the city for milleniumsgenerasjonen' til 'virkelighetens Bridget Jones'.

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙