Hvordan bli lykkelig med mindre (eller om rydding og økonomisk uavhengighet, og hva det har å gjøre med hverandre)

Vi mennesker elsker ryddige liv. Det finnes en egen tilfredsstillelse i å se gulvflaten bli synlig under hauger av klær, eller å endelig kunne finne plagg ved første øyekast i et ryddet klesskap. Hvem har ikke kikket lengselsfullt på rene, ryddige flater i interiørmagasiner mens man tenker over alt man burde ha gjort i eget hjem?

 

Marie Kondo

Marie Kondo har tatt verden med storm, og det er ikke bare den fysiske minimalismen som tiltrekker oss, men filosofien bak, som forteller oss at vi blir lykkeligere jo færre ting vi eier. Ryddebøker begeistrer nordmenn som amerikanere og japanere, og med sin nye Netflix-serie har Marie Kondos filosofi nådd ut til nye følgere. Hun har fått selskap av norske kollegaer som vil minimalisere i egne liv og få oss lesere med på reisen. Yngvar Andersen og Liv Loftesnes mener man får mer tid av å rydde. Denne ryddeduoen trekker også fram en overraskende bonus ved ryddeprosjekt, nemlig at man kan få mer penger mens man forenkler livet sitt.

Magisk opprydding
 

Spar til en tidlig pensjonisttilværelse 

Blant dem som mener at minimalisme, økonomi og lykke går hånd i hånd er Vicki Robin. Hun forfattet i 1992 en bok med sin venn, Joe Dominguez, som skulle motivere en hel generasjon til sparing. Nesten 30 år senere fikk boken sin renessanse, løftet fram av engasjerte sparere som siktet seg inn på en tidlig pensjonisttilværelse. Økonomiske blogger og diskusjoner på nett ga signaler om at boken fremdeles var aktuell, og i 2018 publiserte Penguin en revidert utgave av Your Money or Your Life, inspirert av den såkalte FIRE-bevegelsen (Financial Independent, Retirement Early).

Om du har gått inn i 2019 med et mål om et ryddigere liv eller å spare mer kan Your Money or Your Life hjelpe deg i gang. Det er gode sjanser for at boken kan inspirere til et litt roligere forbruk i 2019, som er bra for lommeboka, familien og planeten. Kanskje får du satt hele familien i gang, både med rydding og sparing, så kan dere endelig ta den ferieturen dere drømmer om når det regner som verst? Boken er en selvhjelpsbok med økonomi som tema, og er både inspirerende og underholdende.Your Money or Your Life
 

Norske bøker om personlig økonomi

Hvis du trenger mer inspirasjon til å rydde i egen økonomi, eller foretrekker å lese på norsk, anbefales Elin Reitans Få mer ut av pengene dine. Forbrukerøkonomen Reitan har selv slitt med kredittkortgjeld etter et samlivsbrudd og har dermed god innsikt i hva som må til for å legge om vaner og bli kvitt gjeld. Også Luksusfellens ekspertpanel Hallgeir Kvadheim og Silje Sandmæl gir gode tips i hver sin bok. Disse økonomiekspertene er som kjent glad i å selge eiendeler for å bli kvitt dyr gjeld, så på sin egen måte fronter de også et enklere liv.

Du kan jo kickstarte ryddingen og sparingen med å låne bøkene på Sølvberget, dette er både gratis og plassbesparende.

 

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙