Hva leter du etter?

Kvitter om fuglebøker

Fugler har alltid fascinert mennesket. Som overlevende fra en annen tid bærer de på hemmeligheter mennesket utrettelig forsøker å avdekke. Det finnes heldigvis mye god litteratur på området, samt praktbøker til ren nytelse! Her er et knippe fuglebøker som gir innsikt i livet på vinger.

“Rundt husene våre strekker det seg usynlige sosiale nettverk hvor fuglene utveksler temmelig komplisert informasjon uten å møtes ansikt til ansikt. Det kan jo minne litt om noen andre nettverk vi mennesker er opptatt av for tiden“. - Meisenes hemmelige liv av Tjernshagen, Andreas

Bøker om bevingede skapninger kan være til trøst og berikelse. Du kan starte boksøket fra sofaen og nyte alle de digitale titlene om fugler som du kan få rett i fanget: Norsk Ornitologisk forening har her en oversikt over fuglebøker som du kan finne gratis på nett: Digitaliserte fuglebøker.

Fuglebøker for barn

Vil du vekke interessen hos de minste i familien finnes det en rekke fortellinger om fascinerende fugler fra hele verden.

En av dem er Line Renslebråten sin samling av myter og sagn om 40 ulike fugler fra hele verden. Fargesterke illustrasjoner og korte sengekant-fortellinger som forklarer opprinnelsen til navn og gir morsomme fuglefakta. Dette kan være en fin innføring i fugleriket som pirrer nysgjerrigheten.

Klassikeren Barnas Fuglebok av Bisse Falk og Lena Kalleberg er også en fin innføring med vakre illustrasjoner. Den passer også for de aller minste og er en vakker bruksbok som har kommet i flere opplag. Den inngår i en serie om Naturens Undere som er ryddig forklart med naturtro illustrasjoner.

Rachel Lockwood har laget en morsom bildebok, en page-turner for de minste der du lærer om de viktigste fuglene du kan få øye på i hagen. Den zoomer ut fra spennende situasjoner og du inviteres til å gjette hvilken fugl som er i gjerdet. Hvem er den lille fuglen der? er også en fin liten bok å ta med ut.

Har du ikke muligheten til å gå ut for å nyte sangen i vår, kan Lars Svenssons Fuglesang være en trøst. Her kan du også lære deg å skjelne 150 norske fuglearter.

Fugler i Sci-fi-litteraturen

“The humans use Arecibo to look for extraterrestrial intelligence. Their desire to make a connection is so strong that they’ve created an ear capable of hearing across the universe. But I and my fellow parrots are right here. Why aren’t they interested in listening to our voices?”

Skal du lese en sci-fi novellesamling i år, så la det bli Ted ChiangsExhalation. Jeg vil trekke frem The Great Silence som en av de beste novellene. Den er også den korteste, og det er stor fare for at du vil gi deg i kast med de andre etterpå. The Great Silence er en tankevekkende monolog fra en papegøyes perspektiv. Novellen ble til etter en forespørsel fra performancekunstnerene Jennifer Allora og Guillermo Calzadilla som trengte noen til å gi en stemme til den utrydningstruede papegøyen fra Puerto Rico. På sitt særegne forskningsartikkel-vis skriver Ted Chiang science fiction på en utrolig kraftfull måte. The Great silence handler om Fermis-paradkokset; “Dersom utenomjordisk liv eksisterer, så burde «de» ha kontaktet oss allerede. Til tross for tiltagende og iherdig jakt på utenomjordisk intelligent liv, har vi så langt bare funnet stillhet.” Hva med å lytte mer til det intelligente livet som allerede kvitrer i trærne rundt oss? Du kan lese novellen her.

Fugler og økosystem

Trenger du en påminnelse om fuglenes betydning i økosystemet, er klassikeren Silent spring av Rachel Carson en skjellsettende påminnelse om konsekvensene av miljøforurensning i form av insektdrepende sprøytemidler.

Geniale fugler

Meisenes Hemmelige Liv gir et velskrevet innblikk i de fuglene du oftest får øye på fra kjøkkenvinduet, kjøttmeisen og blåmeisen. Denne boken setter menneskelivet i fugleperspektiv. Vi har utrolig mye til felles med kjøttmeisen! De ulike personlighetstyper, nabokrangler og partnervalg. Det som gjør denne boken spennende er den tilgjengelige tonen, forskningsbaserte fakta, men i en fortelling som er lett å lese.

For oss som allerede ante at fugler er geniale skapninger, bekrefter denne boken det vi fugleelskere alltid har visst. Fuglenes fantastiske liv (The Genius of Birds) av Jennifer Ackerman er en lettlest faktabok om fugler, om deres høyt utviklede sosiale ferdigheter og hvordan de kan både erte og trøste, herme og hevne seg på hverandre. Med en hjerne som er stor i forhold til kroppsvekten, slik som på mennesket, er fuglene i stand til å bruke redskaper, orientere seg og huske de utroligste ting. Den amerikanske nøttekråken er en fugl vel verdt å stifte nærmere bekjentskap med. Store deler av dagen min går med til å lete etter nøkler og briller. Nøttekråka husker gjemmestedet for opptil 30 000 bortgjemte frø! Sistnevnte hadde jeg gleden av å temme i California. De elsker mandler og kan bli håndtamme om du er tålmodig...

Verdens dyreste bokverk - en fuglebok

Og når vi snakker om amerikanske fuglearter kommer vi ikke utenom selve kronjuvelen av fuglebøker. Det er ingen hemmelighet at fugleinteressen også handler mye om estetikk. Birds of America av pioneren, kunstneren og ornitologen John James Audubon ble utgitt i månedlige kunsttrykk mellom 1827 og 1838 og regnes som prototypen for naturillustrasjon. Opprinnelig ble akvarellene tegnet i naturtro størrelse, senere trykket i akvatint. Audubon var en pioner i fugleforskning og en av de første som ringmerket fugler. Birds of America er dessuten et av verdens dyreste bokverk. En av de sjeldne originale utgivelsen av praktboken måler 90x60 cm og ble solgt for svimlende 80 millioner norske kroner på en auksjon i 2018. Hemmeligheten i den naturtro gjengivelsen ligger i at Audubon ikke nøyde seg med å observere fuglene. Han jaktet på dem og hang dem siden opp i et såkalt taksidermisk museum, med gress og bakgrunn. En slags scenografi som skulle likne fuglens opprinnelige habitat og som han kunne tegne etter.

Og skulle all denne fjærpryd og skjønnheten gi deg lyst til å ta opp pennen selv finnes det gode bøker som lærer deg å tegne fugler. Min favoritt er John Muirs Laws Guide to DRAWING BIRDS. Han forklarer teknikken ryddig med en oversiktlig oppbygging. Men det som er mest inspirerende i boka er hvordan han skriver om kunsten å observere, og å la seg begeistre. Å virkelig ta inn en fugle trener tilstedeværelsen. Fuglelivet åpner er et vindu til villmarka. De er flaksende levende og samtidig så skjøre og omskiftelige. Fuglekikking kan rett og slett være meditasjon som roer ned sinnet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙