Perler fra Aud Jorunn Aano

Her får du boktips fra koordinator for Team Kultur. Det er fem bøker som er ganske forskjellige, men de har dette til felles:  stor leseopplevelse

Grisham:  Gatens advokat
John Grisham er en forfatter jeg aldri har lest før. Som så mange andre har jeg sett utallige filmer basert på hans bøker og latt meg underholde av dem, men tenkt her "dette ikke er stor litteratur". Men jeg måtte gi meg over : dette var gripende.

Kirkens Bymisjons-historie

Hovedpersonen i Gatens advokat er en meget dyktig og ambisiøs advokat som tenker penger, biler, damer og Armani-dresser.  Han er blottet for sosialt engasjement og mener at alle har ansvar kun for seg selv.  En hjemløs bryter seg inn på advokatkontoret og tar alle ansatte som gisler. Han dreper to før han selv blir skutt.  Vår hovedperson blir selvsagt sterkt påvirket av denne hendelsen, og hans endring blir at han plutselig ser alle de fattige, alle de hjemløse alle de som ikke har hatt samme muligheter som han selv. Han begynner å arbeide frivillig for hjemløse og pengelense. Han blir mer og mer opptatt av New Yorks urettferdighet slutter etter hvert helt å tenke på seg selv.  Dette er rene Kirkens Bymisjons-historien : det beste er å gjøre så godt vi kan for hverandre. Slutte med pengejag og krav og rett og slett gjøre godt.

Finn og reserver boka

 

Fem fortellinger om godhetKing:  Hjerter i Atlantis
Jeg fikk denne nydelige boka, Hjerter i Atlantis av Stephen King i fanget - helt uventet.  En bok om snille og gode mennesker – det var herlig å lese den! Så meldingen til meg selv er som helten i disse boka : vær aldri for skråsikker om hva som er rett og hva som er bra!  En nydelig, rørende, morsom, selvironisk, varm, sår og ikke minst lærerik roman fra USAs uskyld. Handlingen er lagt til en søvnig liten småby slutten av 50tallet og inn i 60tallet. Tre barndomsvenner med Bobby i spissen lever sine ytterst spennende barneliv med farlige store gutter fra St.Gabe-skolen, men gryende forelskelser og vennskap så sterk som kjetting. Aldri har man bedre venner enn som 12åring.  

Boka en inndelt i fem ulike fortellinger, men en av eller flere av personene går igjen i de ulike historiene. USAs største traume – Vietnamkrigen – går igjen som en rød tråd. Fra studentliv med politisk oppvåkning. Til opplevelser under krigen som ikke vil slippe taket. Sorg, tilgivelse, forsoning, anger.  King er rett og slett en storslagen forfatter. Han er en mester i å berette om ondskap, det visste jeg. Men jeg ante ikke at han i tillegg er en mester i å fortell om godhet, og snille mennesker og om disse personenes ønsker om å gjøre opp for seg.  

Les og le og gråt. Dette var kjekt!  Finn og reserver boka

"Jeg kom til Brooklyn for å finne et rolig sted å dø...."Auster:  Brooklyn..
Slik begynner Paul Austers frodige roman Brooklyns dårskap.  Auster, Brooklyns store forfatter skriver gode fortellinger om menn i krise. Utgangspunktet er nesten alltid et dødsfall, et sykdom, en sorg. Derfra gir han oss som lesere burleske, glade, sødmefylte, triste og menneskekjære fortellinger. Menneskene til Auster er alltid skildret med kjærlighet og overbærenhet. Han elsker folk - han gir dem rom og han gir leseren mange gode timer. Paul Auster er gift med den norskættede Siri Hustvedt. Hun kan meget gjerne leses, men det er Paul som tar kaka. Jeg gleder meg sånn at jeg får hjertebank når Auster kommer med ny bok. Jeg tok tilogmed min datter med til London får å høre ham lese! Alt av Auster er lesverdig. Men Brooklyns... topper. Så kommer Illusjonistens bok. Bøkene kan nytes ved vann med vin og i seng!

Finn boka og reserver

Menneskets ondskapSøderberg:  Doktor Glas
I Doktor Glas tar Hjalmar Søderberg oss med inn i et ensomt, underlig, melankolsk menneskes sinn. Doktor Glas er en rar mann som forelsker seg i en pasient og klarer å overbevise seg selv om at mord er den eneste og beste løsningen på denne pasientens problemer. Forfatteren utforsker sinnets irrganger med ironi og vittighet - samtidig som boka blir mer og mer skremmende og fascinerende. Dette er magisk og besettende godt skrevet. Ikke ett overflødig ord. Ikke en unyttig setning. Med et avslørende blikk på mennesket og menneskets ondskap får vi som lesere noe å tenke på : kunne jeg gjort dette? hva skulle til for at vi alle velger bort empatien og all viten om rett og galt?

Jeg likte boka virkelig godt. De gamle er noen ganger både eldst og best!  Finn og reserver boka

Ekmann bygger på SøderbergEkman:  Mordets praksis
...og når du har lest Doktor Glas må du lese Kerstin Ekmans eminente roman Mordets Praksis som bygger sin historie rundt i Søderbergs roman. Samtidig lar Ekman sin hovedperson Pontus Revinge treffe forfatteren Søderberg og fortelle ham om sin ide om et nødvendig mord. Ekman fletter Stockholms historie, Søderbergs liv og Revinges miserable, ensomme liv sammen til en enhet. Det er meget godt gjort. Stockholms rennestein med sine ulykkelige mennesker framstår svært tydelig i Ekmans penn - hun skriver nøkternt og sårt om mennesker som alltid har stått nederst på samfunnets rangstige : de ulykkelige unge kvinner som må prostituere seg. Hun beskriver legen Revinges ensomhet og tilbedelse av den unge Frida. Hun beskriver den ekle og slibrige stefaren til Frida og hun gir oss det samme nifse og flotte innblikket i et gjennom-ensomt menneskes sinn.

Les og nyt og grøss og lær.  Finn og reserver boka

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙