Hva leter du etter?

Romaner med handling fra 2.verdenskrig

Romaner med handling fra 2.verdenskrig.

Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr

Marie-Laure bor i Paris sammen med sin far, som er låsemester ved det naturhistoriske museet. Når den lille jenta blir blind som seksåring bygger faren en naturtro miniatyr av nabolaget for at datteren kan memorere det med hendene og finne veien hjem på egenhånd. Noen år senere okkuperer nazistene Paris. Marie-Laure og faren flykter til kystbyen Saint-Malo. I en tysk gruveby vokser Werner opp på barnehjem. Han har en utpreget teknisk begavelse som gir ham innpass i Hitlers brutale ungdomsorganisasjon. Hans oppdrag blir å knuse motstandsfolk i Europa. I Saint-Malo skal Marie-Laures og Werners skjebner komme til å flettes inn i hverandre.

Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay

Året er 1942 og vi befinner oss i Paris. Den ti år gamle jødiske jenta Sara låser lillebroren sin inn i et skap når familien blir hentet av fransk politi. Hun er sikker på at det ikke vil være lenge til hun kan hente ham ut fra skjulestedet, men etter hvert som dagene går vokster Saras desperasjon. Seksti år senere snubler journalisten Julia Jarmond over Saras historie, og begynner å undersøke saken nærmere. Mens hun nøster i trådene begynner hun samtidig å stille spørsmål ved sitt eget liv.

Hele livet på en dag av Alyson Richman

Praha 1930-tallet: Kunststudenten Lenka og medisinerstudenten Josef møtes og forelsker seg. De vandrer lykkelige gjennom byens vakre gater, og aner ingenting om det som snart skal komme til å skje. Men i bakgrunnen lurer krigen, og snart er nazistene på vei inn i byen. Lenka og Josef er jøder, og i tumultene rundt invasjonen kommer de bort fra hverandre. Det siste de rakk å gjøre, var å gifte seg. Misforståelser gjør at begge tror at den andre er død.

Jenta fra toget av Irma Joubert

2. verdenskrig, Polen: Jakób Kowalski planter en bombe på skinnegangene til et tog med retning Auschwitz. Da røyken legger seg, er seks år gamle Gretl eneste overlevende, og en skyldtung Jakób tar henne til seg - men hvordan skal han klare å holde den lille, jødiske jenta trygg? Jakóbs familie er strenge katolikker, og utenfor hjemmet lurer det langt større farer, i form av tyske soldater.

En sjøens helt av Jon Michelet

18 år gammel får Halvor Skramstad fra Rena hyre som lettmatros på Wilhelmsen-rederiets linjeskip M/S Tomar. Året er 1939, tyskerne har ennå ikke okkupert Norge, men krigen er i gang i Europa og på havet. Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr og blir en sjøens proletar, aner han lite om hva som venter ham i tiden som kommer, av konvoifart, forlis og tap av skipskamerater, og av forelskelser, sjalusi og lengsel. Gjennom hele verdenskrigen seiler Halvor, på skip etter skip og med stadig tyngre bører på sine unge skuldre.

Syrinpikene av Martha Hall Kelly

Sosietetskvinnen Caroline Ferriday er ansatt på det franske konsulatet i New York. Da Hitlers hær invaderer Polen i 1939 snus livet hennes på hodet. I Polen møter vi Kasia Kuzmerick, en tenåringsjente som etter hvert trekkes stadig dypere inn i rollen som kurér for undergrunnsbevegelsen. Tre kvinneners liv kobles sammen når Kasia sendes til Ravensbrück, den beryktede konsentrasjonsleiren for kvinner.

Urmakeren i Auschwitz av John Donoghue

SS-Obersturmführer Paul Meissner ankommer Auschwitz fra den russiske fronten, såret og kun egnet til administrativt arbeid. Han etablerer en sjakklubb og lar offiserer og menige gamble på spill. Snart får Meissner vite at sjakk også spilles blant fangene, og det ryktes om en uslåelig jøde, Meissners overordnede krever at han demonstrerer tysk overlegenhet ved å la de beste nazistiske spillerne knuse jøden. For hvert spill øker innsatsen, og risikoene, og de to mennenes skjebner blir sammenvevd.

Den siste overlevende er død av Mattis Øybø

Mange menneskers historier veves sammen, og romanen handler blant annet om hvordan historien fortelles, fortolkes og lever videre i oss. Vi møter den unge studenten Isak Meyer som nettopp har fått stemplet en 'J' i passet, og som i 1942 blir tvunget til å flykte til Sverige. Vi blir også kjent med Jonathan, Isaks barnebarn. Nå som han selv skal bli far, må han begynne å forholde seg til fortiden, blant annet historien om farfaren.

Charlotte av David Foenkinos

Romanen bygger på historien om den tysk-jødiske kunstneren Charlotte Salomon, som vokste opp i mellomkrigstidens Berlin. I 1936 fikk hun, som eneste jøde, dispensasjon til å gå på Kunstakademiet. Samtidig møter hun sitt livs kjærlighet, den ustadige Alfred. Men forfølgelse og frykt tvinger Charlotte til å forlate både kjæreste og familie og flykte til Frankrike. Gjennom kunsten finner hun styrke til å klare seg gjennom en hard hverdag, noe som resulterer i at hun maler sin egen historie i et livsverk bestående av flere hundre malerier.

Trikset av Emanuel Bergmann

En jødisk gutt vokser opp i Praha på starten av 1900-tallet. I tenårene slutter han seg til et omreisende sirkus, blir tryllekunstner og opplever ære og anerkjennelse som Den store Zabbatini rett før krigen bryter ut i Europa. Men når det oppdages at Zabbatini er jøde sendes han til en konsentrasjonsleir. Mange år senere møter vi Max, som bor i Los Angeles. Foreldrene hans skal skilles, til tross for Max' intense ønske om at de skal holde sammen. Så kommer den unge gutten over et opptak med Zabbatini...

Morfar pustet med havet av Trude Teige

1943, Det indiske hav. Et norsk skip blir torpedert og kun noen få overlever. Blant dem er de to sørlandske brødrene Konrad og Sverre. I forliset kommer de bort fra hverandre og Konrad ender på sykehus i Java. Der treffer han den norske sykepleieren Sigrid, og de to forelsker seg. Men begge havner i japanske fangeleirer, der de kjemper for å overleve slik at de kan treffes igjen. Og hva skjedde egentlig med Sverre?

Det hemmelige løftet av Annette Dutton

Australske Sarah blir svært opprørt da hun kommer over en artikkel om de såkalte 'glemte barna' fra andre verdenskrig. Engelske barn fra fattige familier ble sendt til Australia, i mange tilfeller uten at foreldrene deres fikk vite om det. En mistanke vokser frem i Sarah: kan faren hennes være et av disse barna? Han vokste opp på et av barnehjemmene som omtales i artikkelen. Sarah begynner å undersøke saken nærmere, noe som fører henne til Tyskland og barnetransporten som foregikk under krigen.

Skjulte skatter av Johnnie Alexander

Andre verdenskrig er under oppseiling, og Europas kunstskatter trues fra flere hold. Alison Schuyler gjør alt hun kan for å skjerme familiens berømte kunstgalleri i Nederland. Ved en tilfeldighet møter hun kaptein Ian Devlin, og selv om Alison er overbevist om at kjærlighet kun leder til tragedie, lar hun seg sjarmere. Alison og Ian trekkes inn i hver sine kamper: mens Ian slåss for landet sitt på slagmarken, jobber Alison for å holde jødiske barn og uerstattelige kunstskatter i skjul for de tyske inntrengerne.

Tatovøren i Auschwitz av Heather Morris

Lale er tatovør i Auschwitz og en dag skal han tatovere armen til Gita. Han er så forsiktig han kan, men den unge kvinnen blir urolig og han ser opp på henne. Etterpå kan han ikke glemme henne, og de to møtes etter hvert i hemmelighet. Det blir dem. Etter krigen slo Lale og Gita seg ned i Australia og fikk familie der. Fortellingen om hvordan de traff hverandre holdt de hemmelig - også for sine barn. Først etter Gitas død fortalte Lale den gripende historien om hvordan livet deres sammen begynte.

Tekster fra forlagenes omtaler.

Skreddersydde lesetips

Er du på utkikk etter noe nytt, eller har du rett og slett gått deg vill i bokjungelen? Da kan vi kanskje hjelpe deg. Fyll ut skjemaet nedenfor så godt det lar seg gjøre, da blir det enklere for oss.

Her er noen eksempler på ønsker:
- "Jeg elsket De urolige av Linn Ullmann. Har dere noe som ligner på den?"
- "Jeg liker magisk realistiske romaner, som f.eks. Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafon. Skulle gjerne lest mer av det."
- "Jeg sluker historiske romaner som Lucias siste reise av Vetle Lid Larssen. Mottar gjerne tips om lignende bøker!"

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙