Hva leter du etter?

Uke sex

Hvert år i uke seks fokuseres det litt mer på seksualundervisning i skolen. Temaet for årets "Uke sex" er "Positiv seksualitet". Ønsker du mer informasjon om sex, grenser og sekualitet har vi et stort utvalg av bøker i biblioteket og i vår digitale tjeneste eBokBib.

Å prate om sex er noe mange synes er flaut. Det kan også være pinlig å gå på biblioteket for å låne en bok om temaet. Med tilgang til internett vet ungdom i dag mye mer om sex i ung alder. Men søker man på nettet er det stor fare for at det dukker opp mye rart som ikke passer for barn og ungdom. God og riktig informasjon er viktig og derfor har organisasjonen Sex og Politikk utviklet og tilbudt materiell til undervisning om seksualitet i grunnskolen og videregående. Materiellet lanseres hvert år i uke 6 og årets tema er «Positiv seksualitet». Ved hjelp av alt fra brettspill til quiz til filmsnutter, skal «Uke Sex» i år igjen bidra til at norske elever lærer om kropp, forelskelse, seksualitet, grenser og kjønnsroller.

Sex handler ikke bare om nytelse, det handler like mye om å kjenne sin egen kropp og sine egne og andres grenser. Årets kampanje handler om kroppen og dens funksjoner, forståelse av samtykke og grenser, følelser og forelskelse, det å ha det godt med seg selv og andre og den naturlige nysgjerrigheten.

For mer informasjon om kampananjen "Uke sex" se link: https://sexogpolitikk.no/seksualundervisning/

Her er et utvalg fagbøker vi har om temaet:

Sex gode grunner - Lillian Rydning og Dag Eian

Denne boken er en guide til bedre sex. Her får man verktøyene man trenger for å øke lysten, få bedre selvtillit, skape spenning og variasjon. Boka gir råd til dem som ønsker å gå fra god til fantastisk sex, i tillegg til mange konkrete tips og løsninger for dem som sliter på dette området. Lillian Rydning og Dag Eian har i mange år holdt kurs i avansert seksualitet for kvinner og menn som ønsker et best mulig samliv. Erfaringene fra dette arbeidet er grunnlaget for denne boken. Omtalen er utarbeidet av BS.

Gleden med skjeden- Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Hvor mye kan du egentlig om ditt eget underliv? I denne boka kan du lære mer om menstruasjonssyklusens hormondans, klitoris' indre liv og få vite sannheten om vaginalorgasmen. Boka forteller også hvordan ulike prevensjonstyper fungerer i kroppen, hvordan et helt vanlig kvinnelig underliv ser ut og mye mer. Forfatterne er medisinstudenter og driver bloggen 'Underlivet'. Illustrert av Hanne Sigbjørnsen, for mange kjent som Tegnehanne. Omtalen er utarbeidet av BS

Boken finnes også som e-bok.

Brev til en ufødt datter- Anne Bitsch

I form av et brev til en tenkt datter skriver Anne Bitsch om kvinners lengsel etter frihet. Med utgangspunkt i sin egen historie og forskning drøfter hun tema som kroppslig sårbarhet, ansvar, skam og hvordan man kan reise seg etter overgrep. Med #metoo og #jegharopplevd har vi som samfunn fått større bevissthet rundt seksuell trakassering og vold. Men hvor frigjørende er det egentlig å stå fram med sine historier i offentligheten? Hvilket potensial for fortsatt undertrykking oppstår idet historiene overtas av media og rettssystemet? Hvordan kan kampen tas videre? Dette er en en bok om raseriet over å bli fortalt at man er likestilt og har alle muligheter, men erfare at dette definitivt ikke gjelder med hensyn til det mest intime vi har - vår seksualitet. Først og fremst er det et kampskrift for tillit mellom menn og kvinner, som oppfordrer alle kvinner til å stole på sine drømmer og sitt begjær.

Boken finnes også som e-bok.

Kom som du er - Emily Nagoski

"Kom som du er" handler om hvordan kvinners seksualitet faktisk fungerer. Forfatter Emily Nagoski viser hvordan store deler av sexlivet vårt foregår i hodet. Hun beskriver to grunnleggende bestanddeler som seksualiteten består av: en gasspedal og en brems. Disse, sammen med blant annet humør og kroppsfølelse, er sentrale faktorer for et vellykket sexliv. Nøkkelen er å forstå hvordan disse faktorene påvirker deg - og omvendt. Ved hjelp av forskning, fortellinger og erfaringer fra en rekke kvinner gir forfatteren råd og tips om hvordan man kan oppnå dette. Boken legger vekt på at alle kvinner har sin egen unike seksualitet og at det er store variasjoner i både anatomi og tenningsmønstre. Omtalen er utarbeidet av BS.

Håndbok i homsing- Børge Skråmestø

Dette er en humoristisk, men også alvorlig bok om homofili. Boken tar opp blant annet det å fortelle hjemme om at man er homofil, fordommer, homodebatten, og metoder for å skaffe seg barn. I tillegg får man en underholdende innføring i homsenes kulturhistorie: filmer, musikk, litteratur, divaer, og historie. Forfatteren kårer også historiens ti mest berømte homser. Boken har også informasjon om sex, chat, reiseguider og mye mer. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Rosa prosa: om jenter og kåthet - Ida Roggen og Tonje Tornes

Rosa Prosa forteller 16 jenter frimodig om kåtheten. Her er historien om de tre femteklassingene som faket sin første orgasme - og historien om den første ekteorgasmen. Her får du høre en kristen jomfrus frustrasjoner, og betroelser fra jenter som liker porno og nettsex. Boka har også historier om manglende kåthet og om tabubelagte fantasier. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Sex - ja takk! - Gro Isachsen

Seksualiteten sitter mellom ørene, mener Gro Isachsen og har med det slått an tonen for denne boken. Kvinner må ta ansvar, også for egne orgasmer. Da kan vi ha minst like bra seksualliv som menn. Kvinner må bli mer hemningsløse og nyte mer, mener hun. Friskt, inspirerende, klokt og underholdende - i følge forlaget - skriver forfatteren om et tema som vanligvis fremstilles i medisinske termer eller bare plumpt og dumt. Sjenerøst deler hun sin egen erfaring fra seksuallivets gleder med leseren. Å snakke om sex burde være like naturlig som å snakke om matoppskrifter og barnefødsler. Dette er en håndbok for variasjon og fornyelse i seksuallivet, der alt fra betydningen av sexy undertøy og sensuell utstråling til onanering og ulike typer orgasmer tillegges vekt. Gro Isachsen har utdannelse med fagkretsen psykologi, sosiologi, pedagogikk og spesialpedagogikk.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙