Ungdomskolen og verdens undergang

Hva har ungdomsskolen og verdens undergang til felles? Begge deler kan oppleves traumatisk, og begge deler kan du lese om i to av fjorårets beste tegneserier.

I anledning Tegneseriens dag lørdag 6. mai kommer illustratørene Flu Hartberg og Anders N. Kvammen til Sølvberget, som gjester på tegneseriefestivalen COMNICON

Flu Hartberg er en av Norges mest anerkjente tegneserieskapere, blant annet for stripeserien Fagprat i Dagbladet. Nå er han aktuell med den postapokalyptiske tegneserieromanen Moderator, som også startet som føljetong i Dagbladet.

Anders N. Kvammen vant i fjor Brageprisen for sin debut Ungdomsskolen, og er nå nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for samme tegneserie. Hva mener de om tegneserier, ungdomstid og endetid?

Tegneserier til trøst for tenår og terrortrusler

Hovedpersonen i Ungdomsskolen blir stemplet som nerd fordi han leser tegneserier, og nevner klassikere som Tintin, Sprint og Carl Barks' Donald-historier som sine favoritter. Jeg er usikker på om dette tegneserie-synet fortsatt dominerer blant dagens unge, men jeg skulle ønske jeg hadde bedre kjennskap til tegneserier da jeg var tenåring. Og at jeg visste at tegneserier også kan være god trøst, både i møte med den ubarmhjertige puberteten og med en verden som tilsynelatende har gått av hengslene.

Heldigvis er det aldri for sent å begynne å lese tegneserier. Start gjerne med Moderator og Ungdomsskolen.

Ungdomsskolen og verdens undergang
Moderator av Flu Hartberg

Det finnes mange endetidsfortellinger i populærkulturen, men få som får deg til å le høyt. Moderator er en komisk iscenesettelse av den norske samfunnsdebatten, der både høyre- og venstresiden får gjennomgå. Oslo er jevnet med jorden av en bombe, og netttrollet Jarle og sykkelsosialisten Ludvig er to av svært få overlevende. Ufrivillig følger de hverandre gjennom den utbomba ødemarken på jakt etter en forklaring, mens de krangler om hvem som er mest idiot.

Mye av komikken utspiller seg i den treffende dialogen, men humoren ligger også nedfelt i Hartbergs rå karikatur-stil. Samtidig har både tegninger og tekst en sår undertone som viser Hartbergs allsidighet, og gjør at vi på finurlig vis blir glad i de to tullingene. 

 

Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen

Ungdomsskolen er en selvbiografisk skildring av de skjellsettende årene på ungdomsskolen, der leseopplevelsen i stor grad styres av stemningsskapende tegninger i sort-hvitt.

Vi følger hovedpersonen Aksel Kvam (!), som i løpet av ungdomsskoleårene må håndtere både mobbing og tapet av en fetter. Dramatikken ligger imidlertid i Aksels reaksjoner og ikke i den ytre handlingen, og den enkle og jordnære framstillingen gjør gjenkjennelsesfaktoren høy for de fleste - enten man blomstret som tenåring eller husker ungdomsskolen som et treårig mareritt. Kvammens uvørne og ujålete stil gjør fortellingen troverdig, sår og ekte. Aller finest er de store skraverte oppslagene, som til og med får ungdomsskolen til å se stilfull ut.Ungdomsskolen
An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙