Hva leter du etter?
Fra tegneserien Pyongyang av Guy Delisle

5 kjappe tegneserietips: Dokumentarer

Dokumentarer og tegneserier er kanskje ikke det mest spennende for mange. Allikevel finnes det er rekke serier som er både informative og, ikke minst, spennende lesning.

Her er noen eksempler på hva en kunne lese.

1. Fatherland

Dette er en selvbiografisk serie skrevet og tegnet av serbisk-kanadiske Nina Bunjevac. Her forteller hun om oppveksten i Canada som immigrant og ikke minst om sin helt spesielle far.

Han var årsaken til at familien flyktet fra det daværende Jugoslavia. Hans motstand mot det kommunistiske styret under Tito gjorde ham til en fremtid som politisk fange. Det som er pussig er at han vender tilbake til hjemlandet og starter en rekke sabotør/terroraksjoner der.

Et spennende innsyn i en historie de færreste har noe kjennskap til.

2. The best we could do: An illustrated memoir

Thi Bui har skrevet og tegnet denne grafiske romanen, og som tittelen sier er det en memoar om familien og deres historie.

Bui er opprinnelig vietnamesisk, og de flyttet til USA på grunn av krigen som raste i hjemlandet. Her forteller hun familiens historie med det å komme til et nytt land. Det utgjør den ene delen av historien. Den andre er foreldrenes liv i Vietnam før de måtte reise til USA.

Det hele nydelig skrevet og tegnet av Bui. Og som med Fatherland: en historie vi har godt av å vite mer om.

3. The Playboy

Dette er en selvbiografisk grafisk roman hvor Chester Brown har både tegnet og skrevet. Brown er kjent for flere selvbiografiske og biografiske serier og hans serie Yummy Fur.

The playboy av Chester Brown forside

I The Playboy ser han tilbake og minnes hva som skjedde i barndommen den første gangen han kom over en utgave av dette magasinet. En fornøyelig og litt bittersøt historie om hva mange voksne menn opplevde da de var betraktelig yngre.

4. Alice in Sunderland

Å beskrive denne serien er en oppgave som blir for omfattende denne artikkelen. Det skaperen av dette mesterverket, Bryan Talbot, har gjort, er å se koblingene mellom Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) og byen Sunderland. Videre tar han for seg byens historie, andre berømte innbyggere, spesielle hendelser og en rekke andre ting.

Alice in Sunderland av Bryan Talbot forside

Dette er en stor bok i fysisk forstand og kanskje ikke for alle, men den er et overflødighetshorn av nyttig og også unyttig informasjon. Anbefales på det varmeste!

5. Pyongyang: A journey in North Korea

Skaperen av denne serien er kanadiske Guy Delisle. Før han startet som serieskaper på heltid jobbet han for et fransk firma som produserte tegnefilmer for TV. En av disse skulle produseres i Nord-Korea, og han ble sendt dit for å ha overoppsyn med det hele.

Her forteller han om sine opplevelser i dette tragisk absurde landet som styres som en familiebedrift. Denne også utgitt på norsk og kom i Aschehougs reisehåndbokserie Spor. Videre har Delisle gitt ut Shenzen, Burma og Jerusalem, som også er i samme sjangeren. I en av disse nevner han også sitt besøk på Stavanger bibliotek.

Igjen interessant og meget underholdende.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙