Hva leter du etter?
Fra tegneserien Stumptown

5 kjappe tegneserietips: Krim

Hvis en tar utgangspunkt i Det gamle testamentet, har forbrytelsen en sentral plass.

Kain og Abel, og kong Davids eliminering av Uria fordi han begjærte dennes hustru, er to eksempler.

Den moderne kriminalfortellingen ble skapt av Edgar Allan Poe og hans novelle Mordene i Rue Morgue (1841).

I tegneseriens verden har interessen for denne type historier variert. Størst var nok interessen i slutten av 1940-årene, og med introduksjonen av forlaget EC sine titler på tidlig 1950-tall.

Kanskje den mest kjente vil nok være Crime SuspenStories. Fortellinger som var blodige, ofte veldig grafiske og veldig hardkokte. Så kom de negative reaksjonene, og i spissen for dem var Fredric Werthams rabiat uriktige bok Seduction of the innocent.

Dette ender med selvsensurinstansen The Comics Code. Og markedet blir igjen dominert av superheltserier. Så spoler vi frem til mer moderne tider og de seriene jeg skal anbefale her.

1. Fogtown

Fogtown er skrevet av Andersen Gabrych og tegnet av Brad Rader. Dette er to serieskapere jeg ikke har noe kjennskap til, men som har gjort flere andre serier.

Handlingen her er lagt til San Fransisco i 1953. Hovedpersonen er en nokså lurvete privatdetektiv som drikker og horer, slik en hardbarket detektiv skal. Han havner oppi en sak hvor prostituerte blir funnet drept, og han skal samtidig finne en savnet person. Så viser det seg at disse sakene henger sammen.

Det at handlingen er lagt til nettopp San Fransisco får også en betydning for historien. Dette er en av bøkene i serien Vertigo crime fra DC comics. Hele denne serien anbefales på det varmeste.

2. Luna Park

Luna Park er tegneseriedebuten til forfatter og journalist Kevin Baker. Som tegner har han fått med seg den eminente Danijel Zezelj. Her er hovedpersonen den tidligere russiske soldaten Alik.

Han har flyktet Russland etter å deltatt i et av de tidligere russiske massemordene i Tsjetsjenia. Han jobber som utkaster på en nattklubb på Coney Island, og har to alvorlige laster: Narkotika og den prostituerte og samtidig spåkone Marina.

Nattklubbens eier er en del av den russiske mafiaen, og de virkelige problemene for Alik starter da en rivaliserende gjeng prøver å overta klubben. I handlingen får en også tllbakeblikk på Aliks opplevelser under krigen. Inntrykket en sitter igjen etter å ha lest, blir ytterligere forsterket av Zezeljs glimrende illustrasjoner.

3. The Fade Out

The Fade Out er nok et av disse prosjektene hvor forfatter Ed Brubaker og tegner Sean Phillips samarbeider. I en senere artikkel vil jeg komme nærmere inn på det.

Vår hovedperson, Charlie Parish, er en forfyllet forfatter med akutt skrivesperre. Han arbeider i Hollywood og året er 1948. Joseph McCarthy og hans forfølgelse av kommunister og sympatisører av denne ideologien har begynt. Dette har også satt sitt preg på filmmiljøet. Flere i miljøet har allerede blitt blackballed/nektet å jobbe i filmbransjen.

Sentralt i handlingen er det uoppklarte mordet på en lovende og ung kvinnelig filmstjerne. Parish setter seg fore å finne morderen. Denne serien er i tre trade paperbacks, og her klarer Brubaker/Phillips vise oss den riktige tidskoloritten og samtidig fortelle en fortreffelig historie.

4. Torpedo 1936

I Torpedo 1936 er handlingen lagt til New York og året i tittelen. Skrevet og tegnet av spanjolene Enrique Abuli og Jordi Bernet. Sammen har de skapt en av de beste og mørkest humoristiske krimseriene noensinne.

Serien består av korte avsluttede historier og er samlet i fire innbundne bøker. De første to episodene ble tegnet av den legendariske amerikanske tegneren Alex Toth, men Toth trakk seg da han synes at temaet ble for mørkt. Dermed fikk Bernet jobben og han har briljert siden.

Vår «helt» er en feig, sadistisk og til tider latterlig leiemorder, og ikke veldig intelligent. Han er rimelig effektiv når det gjelder utførelsen av yrket han har valgt. Det er ikke bare historiene og tegningene som imponerer, men også det at en som leser blir hensatt til denne perioden i amerikansk historie.

5. Stumptown

Stumptown utspiller seg i Portland på USAs vestkyst. Hovedpersonen er den unge kvinnelig privatdetektiven Dex Parios. Hun er single og tar seg også av en bror med et alvorlig handicap.

Dex er alvorlig blakk, og siden hun har et gamblingproblem har hun også pådratt seg en betydelig gjeld. Gjelden kan bli slettet hvis Dex tar på seg å finne en casinoeiers barnebarn. Og her begynner historien.

Skrevet av Greg Rucka og tegnet av Matthew Southworth. Det har i alt kommet fire bøker i denne serien og hver bok har forskjellige tegnere. Det kom også en sesong av tv-serie basert på serien.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙