Hva leter du etter?
Fra tegneserien The far side gallery av Gary Larson

5 kjappe tegneserietips: Stripeserier

Stripeserier har vært en del av avisenes innhold i snart 150 år.

I Norge har det vært en lang tradisjon å gi dem ut i hefter og senere i månedlige utgivelser. Klassiske juleheftetitler er jo Blondie, Fiinbeck & Fia og Knoll og Tott.

I dette innlegget skal vi se på serier av nyere dato enn disse.

1. Ernie/The Piranha club

Serien fikk sitt eget blad i Norge i 1996. Skapt av amerikanske Bud Grace.

Hovedpersonen her er en velmenende dott. En som blir utnyttet av den manipulerende og ikke helt etter reglene forretningsmannen onkel Sid. Onkel Sid igjen er medlem av Pirayaklubben. En ansamling av karakterer med nokså frynsete moral. Hans straff blir at han er offer for Effies vel kreative matlaging. Siden 1988 og frem til 2018 skapte Grace et unikt rollegalleri og som, til tider, også var ustyrtelig morsomt

2. Larsons gale verden/The far side

Dette er ikke en stripeserie per definisjon. De var som oftest bare en rute. Skapt av Gary Larson og kom også ut på norsk i hefteformat i 1996. Selv med en rute fikk han vist oss hvor absurd og annerledes hans humoristiske oppfatning var sett med publikums øyne. Og han lykkes over all forventning med det.

Han var også en av disse serieskaperne som ga seg mens han ennå var på topp. Larson tegnet denne serien fra 1979 til og med 1996.

3. Bloom County/Outland/Opus

Serien ble tidlig beskyldt for å være et plagiat av Gary Trudeau`s Doonesbury. Det kan så være, men den ble så mye, mye mer.

Selv om Berkley Breathed først skapte Bloom County i 1980 så er en av de viktigste karakterene i alle disse tre seriene pingvinen Opus. Denne pingvinen er, som engelskmennene sier, a fish out of water, men passer perfekt i denne serien.

Seriens forskjellige karakterer har diskusjoner om filosofiske problemstillinger, samtidens politikk og en god dose populærkultur. Biblioteket har de tre første samlingene av Bloom County og serien var også en av seriene i Tommy og Tigern. Anbefales!

4. Knøttene/Peanuts

Denne serien ble skapt av Charles M Schultz (1922-2000), og dukket opp i aviser første gang 02.10.1952, og den siste stripen ble publisert dagen etter han gikk bort.

Han var også den første serieskaperen som tjente mer enn en milliard dollar. Dette skyldtes blant annet som licensing, tegnefilmer, spillefilm og en uhorvelig mange samlinger av stripene.

En av grunnene til seriens enorme popularitet er den nesten universelle appellen denne serien hadde og har. Med karakterer som Baltus, den meget spesielle Sofie, hennes lillebror Espen og den unike beagelen Snoopy. Med Baltus/Charlie Brown som hovedperson, en som aldri lykkes, er det i grunnen en serie med en meget fatalistisk undertone, men resten av karakterene gjør denne serien unik.

Bare for å nevne to sitater fra serien:

  • Espen: "Det finnes ikke et så stort problem at en ikke kan springe fra det."
  • Snoopy: "If you can`t dance, you can at least manage a happy hop."

Tommy og Tigern/Calvin & Hobbes

Serien ble skapt av Bill Watterson i 1985 og endte i 1995. Nå er det kanskje feil av meg å si dette, men dette er den mest fullkomne avisserien noensinne! Tett etterfulgt av Hal Fosters Prins Valiant.

En av de tingene som gjør denne serien så ufattelig genial er originaltittelen. Hvor hovedpersonene er oppkalt etter den protestantiske reformatoren Jean Calvin og den engelske filosofen Thomas Hobbes. Hvor Tommy ser virkeligheten som en dualitet mens Tigern kun eksisterer i den ene av disse. Ergo er Tigern kun levende når han er alene med Tommy. Romhelten Spif er en av de karakterene som er Tommys alter egoer.

Lik Larson valgte Watterson å gi seg mens serien var på sitt mest populære, og i motsetning til Schultz la han ned et totalforbud mot å lisensiere noen av hans karakter. Biblioteket har serien samlet i en fem binds utgave.

Og som en kuriositet så har Watterson forblitt barnløs, men har likevel skapt en av de beste beskrivelsene av en liten gutts gjøren og laden. Ifølge ham selv inspirert av kattene sine.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙