Hva leter du etter?
Fra tegneserien Watchmen

5 kjappe tegneserietips: Superhelter

Superhelter har vært en del av tegneseriehistorien siden Superman ble lansert i Action Comics nummer 1 i 1938.

Publikums interesse for denne sjangeren har variert voldsomt. De to største forlagene er jo DC og Marvel. På 1960-tallet gikk det så dårlig for DC at det nesten ble inngått en avtale om at forlaget skulle selges til Marvel.

I desember 1996 begjærte Marvel seg konkurs, men nå synes det å gå ganske okay for dem. Selv har jeg lest superheltserier siden midten av 1970-tallet, og må si at interessen for disse har avtatt en god del. Allikevel, her er fem anbefalinger av serier en burde få med seg:

1. Whatever happened to the man of tomorrow

Utgitt på norsk Supermann 12 1985. Avslutningen på den 47 år lange historien om Supermann. Grunnen til dette var at John Byrne hadde blitt gitt oppgaven å relansere hele Supermann-universet året etterpå.

Superman whatever happened to the man of tomorrow? forside

Forfatteren av denne historien er den smått geniale Alan Moore. Tegneren var kanskje den fremste Supermann-tegneren gjennom tidene, nemlig Curt Swan. Historien starter med at en litt eldre Lois Lane blir intervjuet av en journalist og begynner å fortelle om Supermanns aller siste bedrifter. Han må bekjempe Lex Luthor, Brainiac og magikeren fra den femte dimensjonen, Mister Mxyzptlk. Med et nokså alvorlig innhold ender det allikevel med en håpefull. Tone. Bør virkelig leses!

2. Watchmen

Denne serien av Alan Moore/Dave Gibbons ble av Time magazine kåret til en av 100 beste romanene utgitt i det tyvende århundre. En tolv hefters maxiserie, siden samlet i en rekke forskjellige utgivelser, som redefinerer hva en superheltserie kunne være. Så det eneste jeg har å si om denne serien: Den må en ha lest!

3. Savage Dragon

Savage Dragon dukker for første gang splitter naken og omgitt av flammer på en parkeringsplass i Chicago. Grønn fra topp til tå og med en fysikk som kan minne mye om Hulk. Den store forskjellen er at Savage Dragon har en markant finne på hodet.

Skaperen av denne serien var en av de som var med å starte Image Comics i 1992, og ergo er denne serien utgitt her. Skaperen av serien er Erik Larsen, og han har skrevet og tegnet serien i 250+ hefter.

I motsetning til andre superheltserier eldes vår helt, og får familie, og til slutt overtar sønnen farens oppgaver som helt. Dette er et eksempel på en serie i denne sjangeren som makter å være interessant og meget underholdende.

4. Captain America

Captain America ble skapt av Joe Simon og det geniet som var Jack Kirby.

Han hadde sin debut i desember 1940, og ble relansert av Marvel comics i november 1963. Det jeg vil nevne her er de 50 heftene skrevet av Ed Brubaker og hvor de fleste var tegnet av Steve Epting. Grunnen til at jeg nevner Brubakers utgave er fordi han i løpet av de siste har vært en av de ledende tegneserieforfatterne innen amerikanske serier de siste 25 årene.

Captain America lives av Ed Brubaker forside

Captain America var symbolet på amerikansk patriotisme og vellykkethet, men her er det tonet ned til fordel for en mer nøktern skildring av forholdene i USA. I løpet av disse heftene opplever vi Captain Americas rettsak og død, hans antatt døde medhjelper Bucky Barnes dukker opp, og hvor lenge vil det vare før vår helt gjenoppstår. Flere av Marvels filmer om Captain America er basert på disse historiene av Brubaker, og det er vel en god ting?

5. Starman

Starman var en serie som første gang kom ut i april 1941 og utgitt av National comics (som senere ble til DC comics).

Det har senere vært tre andre serier hvor hovedpersonen ble kalt Starman, men her skal jeg snakke om den fjerde. Her møter vi den opprinnelige og nå pensjonerte Starman, Ted Knight, og hans to sønner David og Jack.

David skal nå overta mantelen etter sin far og bli den nye Starman. Så går det ikke likere enn at blir drept på sitt første forsøk som helt. Jack blir motvillig overtalt til å hevne sin bror og blir med det den sjette helten med dette navnet.

Så var det hvorfor en burde lese denne serien. Vel, for det første handler den om mye mer enn bare superhelter. Vi får innblikk i det kompliserte forholdet mellom far og sønn, og Jack har årlige samtaler med sin døde bror.

Vi lærer videre om finske designmøbler i plast, at en av portene til helvete er å finne på en Hawaiiskjorte, siden Jack også driver med nyere antikviteter i sin vintage butikk. Det er et rollegalleri i denne serien som er helt unikt og som gjør den veldig forskjellig fra andre serier i denne sjangeren. Også er den avsluttet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙