Hva leter du etter?

8 filmtips på Filmoteket

Bibliotekenes nye strømmetjeneste Filmoteket er et kjærkomment tilskudd for våre filminteresserte brukere i disse tider. Utvalget er bredt og her finner du noe for enhver smak. 

Her får du 8 varierte anbefalinger til bibliotekenes nye strømmetjeneste.

Drama: Lady Macbeth (2016)

Basert på kortromanen Lady Macbeth av Mtsensk.

Handlingen her er for øvrig lagt til landlige England på 1800-tallet. Den kvinnelige Macbeth er ungjenta Katherine, som er tvunget inn i ekteskap med en langt eldre herre. Katherine har imidlertid vanskelig for å svelge kameler og utvikler seg fra en smått obsternasig dame til å virkelig ta for seg. Et skikkelig feministikon briljant spilt av Florence Pugh.

Familie: Paddington 1 +2

Skepsisen var stor til en live action filmatisering om den godtroende britiske bamsemumsen som flytter til storbyen London. Godt er det jo når slik skepsis blir snudd. For Paddington- filmene er drivende god familieunderholdning. Spesielt Paddington 2 går godt som et påskemysterié. Passe søtt uten å bli for honningklissete og overraskende morsomt (også for voksne).

Komedie: Gullfeber (1925)

Hvorfor ikke dra fram dette gullet som feirer 95-årsjubileum i år? Charlie Chaplins sjarmerende morsomme fortelling om gullgraveren på let etter rikdom holder mål den dag i dag.

Thriller: Cosmopolis (2012)

David Cronenbergs underkjente filmatisering av Don DeLillos roman skildrer en ung finansmann som i løpet av 24 timer er i ferd med å miste sin rikdom. Fotografert neste utelukkende inni limousinen til milliardæren, noe som gir Cosmopolis en innestengt paranoid følelse. Passende fra Cronenberg som ikke er kjent for å spre god stemning. Dette bidrar selvsagt også til at Robert Pattinson får mye tid foran kamera. Cosmopolis var hans første film etter tenåringsvampyrfilmene Twilight og løftet hans status opp fra et pent tenåringsidol til en anerkjent skuespiller.

Klassiker: Fitzcarraldo (1982)

Samarbeidet mellom regissør Werner Herzog og skuespiller Klaus Kinski er legendarisk. Dette er meget flott portrettert i dokumentaren «My best fiend». Fitzcarraldo er en av disse filmene hvor den høyanspente stemningen på filmsettet skinner igjennom skjermen. En historie om operaelskeren spilt av Klaus Kinski som vil bygge et operahus i Amazonas. Herlig episk galskap.

Grøsser: Autopsy of Jane Doe (2016)

André Øvredal, som sto bak suksessen «Trolljegeren», går internasjonalt i en klaustrofobisk grøsser med blant annet veteranen Brian Cox. En far og sønn jobber som rettsmedisinere får i oppdrag å undersøke liket av en ung kvinne. Lagvis avdekkes et mysterium. Rimelig guffen og vel bestått av Øvredal.

Musikk: Made of Stone (2013)

Manchesterbandet Stone Roses brakdebuterte med sitt selvtitulerte album i 1989. Etter oppløsningen på midten av 90-tallet virket en gjenforening høyst usannsynlig. I 2012 annonserte de derimot et sjokkerende comeback og la ut på verdensturne. I denne dokumentaren av Shane Meadows følger vi et av Englands største band sin oppstandelse.

Indie: The Fits (2016)

Amerikansk drama som følger den 11 årige jenta Toni. Toni er en tomboy som trener boksing på treningsstudioet, men lar seg mer og mer bli dratt inn i dansetroppen som trener ved siden av. Innad i dansegruppen rammes medlemmer av uforklarlige anfall. Med et hypnotiserende lydspor, smått uhyggelig stemning er The Fits en kort underfortalt oppvekstskildring verdt å sjekke ut.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙