Hva leter du etter?

Bøker om "før i tiå"

På biblioteket merker vi godt at folk er interessert i å finne ut mer om røttene sine. Vi har en omfattende samling med bøker om Rogaland. 

Hvis du vil finne informasjon om tippoldeforeldrene dine, se bilder av Stavanger fra "gamle dager", eller høre lokal musikk, finner du det du trenger i lokalsamlingen vår. Den har nå blitt flyttet opp i 4. etasje på Sølvberget. Trenger du hjelp til å finne fram, er det bare å spørre personalet. I tillegg til bøkene som står oppe i avdelingen, har vi en stor samling i kjellermagasinet vårt.

Bygdebøker

I lokalsamlingen finner du bygdebøker fra Rogaland. I 4. etasje finner du også mange bygdebøker fra resten av Norge. Spør gjerne hvis du ikke finner det du leter etter, en del av bøkene fra andre fylker står i kjellermagasinet.

Vi har slektsbøker som tar for seg en enkelt slekt. For eksempel boka Slekten Kielland av Bjørn Kielland Aarre.

Såkalte gards- og ættesoger er veldig populært blant slektsgranskere – her finner en hvem som har bodd på gårdene. Et eksempel er Folk i Strand av Jan Alsvik. I lokalsamlingen vår finnes også kulturhistoriebøker, som tar for seg stedets historie, for eksempel Fjordafolk : kultursoge for Forsand.

Dersom vi ikke har bygdeboka fra stedet der du har røtter, kan vi hjelpe til med fjernlån. Nasjonalbiblioteket har også digitalisert mange norske bygdebøker. Her finner du en oversikt.

Dessuten finner du bøker om alle slags emner som har med Rogaland i vår lokalsamling, f.eks. Den store gåva frå Amerika : Årdal nye kyrkje og Bruer : en kulturskatt : bruer og brubygging i Rogaland.

Fotobøker

Her er mange flotte fotobøker hvor du kanskje kan finne et bilde av huset du bodde i som barn eller ditt eget klassebilde. Ei populær bok er Glimt fra de gamle album i Stavangers østre bydel av Marit Karin Alsvik. Her er bilder fra den gangen Jelsagaten var "langt på landet", av blant annet store familier, bakeri, fabrikker og feiringer av 17. mai.

Her er også mange fine turguider med forslag til flotte turer. Boka Lofta vedet : 52 hverdagsturer i Stavangerfinner du beskrivelse av alle de 52 turene som Stavanger turistforening har markert i byen. For fjellgeiter er kanskje bøker som Fotturer i Rogalandav Sverre Ramdahl Ranum mer interessant.

Krigen i Rogaland

2. verdenskrig er et tema som vi stadig får inn nye bøker om. Mange lokale forfattere forsker på krigen, og nye historier kommer fram. Vi har en rikholdig hylle med bøker om krigen i Rogaland. Disse står skilt ut for seg.

Her finner du blant annet boka Gestapokjelleren : aldershjemmet som ble fryktens hus er skrevet av Sven Egil Omdal. Forlaget skriver: "Like før jul i 1942 ble beboerne i Solvang Aldershjem kastet på dør. Inn i det helt nye og flotte funkisbygget på Eiganesveien i Stavanger flyttet det tyske Sikkerhetspolitiet, dominert av Gestapo, og det norske Statspolitiet. De eldres soverom ble kontorer og torturkamre. I kjelleren ble det innredet 11 celler der hundrevis av rogalendinger ble sperret inne. Svært mange av dem ble til dels grovt mishandlet, fem døde."

Boka Hvorfor havnet de her : Kongsgård-elever forsker på skolens krigsofre er skrevet av elever ved Stavanger katedralskole. De fikk prøve seg som historikere, og skriver om de 34 daværende eller tidligere elevene ved skolen som falt under 2. verdenskrig.

Musikk

Vi har også en stor samling med lokal musikk, både på LP og CD. CD-ene står nå sammen med resten av musikksamlingen, i 3. etasje på Sølvberget.

Er du interessert i lokal musikk, bør du også ta en titt på Rogalyd. Det er en wiki og diskografi over musikk fra Rogaland. Målet er at både store og små artister fra fylket skal få en innførsel på nettstedet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙