Hva leter du etter?

Bøker om modige barn

Har du lyst å lese historier om modige barn? Her er tips til noen bøker som passer for 1.-2. klasse og yngre.

(Omtalene er hentet fra Biblioteksentralen.)

Ylva og villgeitene av Hilde Myklebust og Akin Duzakin forside

Ylva og villgeitene av Hilde Myklebust

Det er vår og Ylva og pappa er på veg til sommarhuset som ligg ute ved havet. For å komme fram dit må dei gå på ein smal sti som nesten heng i lause lufta, her må dei ikkje trø feil.

Men dei er ikkje aleine under dei bratte fjellsidene. Villbukken Svartskjegg og geiteflokken hans held også til her. I fjøresteinen oppdagar Ylva at ei av villgeitene held på å få killingar.

Det same har ørna oppdaga. Ørna prøver å ta killingane. Ylva må gjere det ho kan for å redde dei to killingane frå ørna.

Dette er ei forteljing om å prøve å vere modig når nokon treng hjelp, men også om å bry seg om alt levande som finst i naturen ikring oss. Forteljing for førskolebarn/småskoletrinnet. Lån boka på Sølvberget.

Kaffetorsken av Lena Lindahl

En nydelig gjennomillustrert historie om ei modig jente, vilt hav og kjempesvære torsker.

Tora er 10 år og kan få til hva som helst. Det sier i hvert fall mamma. Tora vil være viktig, like viktig som de voksne. Hvis hun fanger en torsk på over 30 kilo vinner hun heder og ære - og kaffe som er så sterk at den gjør tanken klar som en glassmanet! Småunger har ikke noe ute på havet å gjøre, sier fiskerne, men Tora fnyser. Når startskuddet går for Lofotfisket, kjemper alle om å dra i land den største torsken. Tora tar lillebåten, og går for selveste kaffetorsken. Men havet er vilt og hindrene mange.

Kaffetorsken handler om å utfordre seg selv og samtidig innse hvor liten man er i møte med naturen. For kan man få til absolutt hva som helst bare man vil det nok? Lån boka på Sølvberget.

Koala av Rachel Bright

Koala klamrer seg fast i treet sitt og tør ikke å bli med de andre dyrene å leke. Han tør faktisk ingen ting annet enn å sitte i treet sitt. Men en dag kommer det en ubuden gjest, og da må Koala gjøre det han ikke tør. Tekst på rim. Lån boka på Sølvberget.

Den magiske hatten av Sophy Henn

Alle dyrene i skogen har ett eller annet de holder på med, bare ikke kaninen Hanne. Selv om Oter spør om hun vil være med å male, eller Piggsvin vil ha henne med på dansen så svarer hun nei til alle sammen. Hun synes det ser fint og morsomt ut, men hun er overbevist om at hun ikke klarer å gjøre det alle de andre gjør. Heldigvis bor det en klok, gammel bjørn i skogen som ser at Hanne blir lei seg. Han bretter er papirhatt til henne og sier den er magisk. Når hun har på hatten kan hun gjøre akkurat det hun vil. Og hun klarer alt med litt trening. Men så blir hatten borte, og Hanne blir veldig fortvilet. Lån boka på Sølvberget.

Monsterbølger av Ingvild Bjerkeland

Det er sent på kvelden, men Janna skal få være med de voksne på fisketur. Havet syder av makrell, og det betyr masse fisk på kroken. Men når de dra hjemover, har det blåst opp, og bølgene er store, grå og farlige. Da hører Janna noen som roper om hjelp. Så ser hun noe gult i vannet. Et glimt av gult, og så er det borte. Noen er i vannet, og noen trenger hjelp. Den idylliske fisketuren blir plutselig en farefull redningsaksjon. Dette er en fortelling om å være på sjøen, og om å være stor selv om man er liten. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Lån boka på Sølvberget.

Sølvmånen av Sissel Horndal

En ung jente blir overfalt av Stallo mens hun gjeter rein i fjellet. Stallo røver med seg både jenta og reinflokken og fører henne til gammen sin. Her får hun valget mellom å bli kone til en av sønnene hans, eller bli spist. Men det fins håp. Det er mye styrke i listighet og mot. Fortellingen har hentet inspirasjon fra den samiske eventyrverdenen. Billedbok for mellomtrinnet. Lån boka på Sølvberget.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙