Hva leter du etter?

Bøker, rollespill og dataspill om overvåkning og sosial kontroll

Smitteapp eller ikke - diskusjonen om hvor mye myndigheter (og private bedrifter) vet om deg blir stadig mer aktuell. Her er bøker, rollespill og dataspill om overvåkning og sosial kontroll.

1984 av George Orwell

Klassikeren 1984 av George Orwell er en av litteraturhistoriens viktigste bøker, og er selvskreven i en liste som dette. Boka ble utgitt i 1949 og beskriver et fremtidssamfunn der hele samfunnet er kontrollert av en teknologisk “Storebror” som har kameraer og mikrofoner overalt som overvåker deg hele døgnet for å passe på at befolkningen gjør sitt for å støtte nasjonen og lederen. Vi følger Winston Smith som arbeider som historierevisjonist i Sannhetsministeriet, der han skriver om gamle avisartikler og bøker slik at de alltid skal presentere den ønskede sannheten for nasjonen. Hvor langt er en overvåkningsstat villig til å gå for å beholde makten?

Divergent-serien av Veronica Roth

Innbyggerne i det dystopiske fremtids-Chicago i Divergent er delt inn i fire ulike grupper. Hovedpersonen Tris er født inn i gruppa Abnegation, der uselviskhet er den definerende egenskapen for gruppa. Tris føler likevel en underlig trekning mot Dauntless, de modige. Bokserien starter dagen før Tris skal ta en dyktighetstest som vil vise hva slags gruppe hun hører hjemme i. Deretter skal hun, i en valgseremoni, velge en gruppe. Resultatene fra dyktighetstesten viser, imidlertid, at Tris passer inn i flere ulike grupper. Det gjør henne til en Divergent (avvikende). I et samfunn med sterk kontroll, der ulike grupper blir holdt strengt fraskilt er det farlig å være Divergent. Tris må holde sannheten skjult. Gjennom serien lærer Tris sannheten om samfunnet hun lever i, seg selv og familien sin. Divergent-serien er en action-preget og romantisk spenningsserie om prisen for frihet, samfunnets kontroll av sine innbyggere, og, selvfølgelig, kjærlighet.

Matched av Ally Condie

I Matched av Ally Condie kontrollerer samfunnet alt. Hvem du skal gifte deg med, hva du skal jobbe med, og til og med når du dør… Cassie hadde sett frem til den store seremonien der det blir bestemt hvem hun skal gifte deg med, men så skjer det en feil. Hun blir matchet med to forskjellige gutter. Det første bildet hun ser, den første gutten, er en feil, det er den andre gutten hun egentlig skal matches med. Men for Cassie, som alltid før har vært trofast til Samfunnet, blir denne glippen fra deres side første episode i en jakt etter sannheten. Om samfunnet, om kjærligheten og ikke minst om opprøret mot samfunnet. I denne spennende trilogien, som passer godt for ungdom, blir vi kjent med Samfunnets utstrakte overvåkning av sine innbyggere, samtidig som vi opplever Cassies romantiske forviklinger og selvrealisering.

Systemfeil av Edward Snowden

Faretegnene er der for vårt eget samfunn, og det så vi på reaksjonene fra de amerikanske myndighetene etter lekkasjen fra Edward Snowden om massiv og ulovlig overvåkning av det amerikanske folk etter 9/11. I boka Systemfeil skriver han om hvordan et enormt overvåkningsapparat kunne bygge seg opp uten at noen måtte stå til ansvar for hva overvåkningen brukes til og hvilke konsekvenser overvåkningen, mistenkeliggjøringen, arrestasjonene og de hemmelige domstolene vil ha for både enkeltmennesket og samfunnet. Et flott bevis på at du gjør noe riktig når du sier ifra når noe er galt!

Orwell : Keeping an eye on you (dataspill)

I dataspillet Orwell : Keeping an eye on you har du nettopp fått jobb som etterforsker hos påtalemyndigheten i landet The Nation. Det har nettopp skjedd et terrorangrep mot Victory Plaza midt i sentrum, og du skal finne ut hvem som står bak. Med tilganger til alt som finnes av nettsider, chatlogger og sosiale medier skal du finne ut beviser for hvem som står bak udåden. Men hvilken informasjon gir et riktig bilde av personen, hvilken informasjon er etisk å gi videre og hvilken informasjon mangler? Orwell får deg til å tenke på hvilke spor vi selv legger igjen og hva andre kan tolke ut av disse sporene.

Paranoia (rollespill)

Når alt det dystre om problemet med overvåkning kan bli for mye, er det godt å koble av og gjøre hele problemet til en absurditet. I rollespillet Paranoia har du gjennom å angi en kollega rykket opp i hierarkiet og har blitt en Troubleshooter. Troubleshooters skal forsvare nasjonen Alpha Complex mot mutanter og medlemmer av hemmelige brorskap. Problemet er at du er både en mutant selv og medlem av et hemmelig brorskap. Hvem kan du stole på og hvem stoler på deg? (Ingen). Alt dette under det vennlige og nådeløse åsyn til storebror Friend Computer.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙