Hva leter du etter?

Boktips for 2-4-åringer

Trenger du boktips til 2-4-åringer, finner du oppdaterte tips her. Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med førskolelærere og foreldre.

Alma slutter med smokk av Ellen Karlsson

I dag er dagen Alma skal slutte med smokk! Mamma og pappa sier at Alma er stor og flink. Etter barnehagen skal de i lekebutikken. Der skal Alma få lov til å velge seg noe i stedet for smokken - hva som helst! Men når de kommer fram til butikken, vil Alma bare gå hjem. Ingenting er like bra som smokken! Plutselig får hun øye på noe høyt oppe på en hylle. Noe kjempestort og loddent.

Alma slutter med smokk er den fjerde boka i serien om Vennene i barnehagen. Her blir vi kjent med Alvin, Mai, Sara, Max og Alma - alle er ulike, og alle er venner! Boka om Alma handler om hvor vanskelig det kan være å slutte med den elskede smokken - et gjenkjennelig tema for både foreldre og barn. Boka er perfekt for å snakke om følelser og nye situasjoner enten i barnehagen eller hjemme.

Nei! sa kanin av Marjoke Henrichs

Kanin har en NEI-dag. Da sier han NEI til alt mamma foreslår, enten det er mat eller tur og gjør akkurat det han selv vil. Men takket være en klok mamma som er flink til å tilrettelegge blir det en fin dag likevel. En søt bok om trass.


Leo er en panda av Arne Svingen

Det handler om rollelek for de minste. Hvis Leo var en panda, kunne han klatret på mamma og rullet seg på gulvet.


Det er et monster i boka di av Tom Fletcher

I denne boka har det sneket seg inn et lite monster. Ved å følge instruksjonene i teksten om å snurre, riste og blåse kan man prøve å få monsteret ut av boka.

Skattejakten av Lars Mæhle

Rasmus Rex og bestevennen Trym Troodon finner et mystisk skattekart i buskene i nærheten av Rex-hula. Ifølge kartet er det begravd en fantastisk skatt dypt inne i sumpskogen. Rasmus er skeptisk. Det virker skummelt å legge ut på skattejakt, tross alt kan det være lumske dinosaur-sjørøvere som står bak. Trym overbeviser ham til slutt, men på veien må de forsere mange farlige hindre. «Dinosaurgjengen» er et dinosaurunivers fylt med spenning og humor. Serien følger Rasmus og vennene hans på små og store eventyr. Bak i boka får man også vite litt mer om dinosaurene som er med i historien. Dette er fjerde bok i serien om Dinosaurgjengen.


Natta! sier Nora av Irene Marienborg

Nora har fått ny seng og hun gleder seg til å legge seg i den, men så blir det ikke helt som hun hadde tenkt. For det er så kjedelig å legge seg på samme sted hver eneste kveld. Hun vil heller sove et annet sted. Hun kan f.eks. sove sammen med flaggermusene, eller i gullfiskbollen, eller i mammas garnkurv. Nora legger seg mange ganger denne kvelden. Mon tro hvor hun er når hun endelig sovner. Liker du å lese om Nora finnes det flere bøker om henne!


Kofferten av Chris Naylor-Ballesteros

En dag dukker det opp et merkelig, fremmed dyr. Han er trøtt og sliten, og han har ikke med seg noe annet enn en koffert. De andre dyrene er kjempenysgjerrige på hvorfor han har kommet, hvor han er fra, og hva det egentlig er han har oppi kofferten. De spekulerer i om det kanskje kan være en tekopp, eller et bord og en stol, eller et helt hus. Men når nysgjerrigheten tar overhånd og de bryter opp kofferten oppdager de et helt spesielt fotografi som gjør at de skjønner hva den fremmede har vært gjennom, og sammen lager de en helt spesiell velkomstpresang.


Rot og Bjørne tegner av Hege Østmo-Sæter Olsnes

Rot og Bjørne er bestevenner. De er to venner med helt forskjellig personlighet. Mens Rot er utålmodig, ivrig og full av ideer, er Bjørne ettertenksom, nøye og opptatt av å følge reglene. Da er det ikke alltid så lett å være enige. Som når Rot vil tegne veldig mange tegninger og Bjørne også vil tegne, men Rot har brukt opp alle arkene. Historien har en tydelig konflikt og lett gjenkjennelige karakterer, og behandler allmennmenneskelige temaer.


Kan du finne meg? av Surya Sajnani

Let og finn dyrene i mosaikkbildene. Dyrene gjemmer seg i jungelen, i hagen, på fjelltoppene og under havoverflaten, i mørket og i vinterlandskapet. Med spørsmål som «Kan du finne sommerfuglen?» og «Kan du finne de to rumpetrollene?» kan man samtidig lære å telle fra 1 til 10 mens man leter etter dyrene. Boka er i et stort format og kartonert.


Lekeplass av Hout Mies

Bli med til lekeplassen og se alt det spennende de to barna gjør på vei dit. De klatrer i trærne, tar veien over krokodilleelva, vandrer rolig gjennom bjørnebærhagen, hopper fra sky til sky og går av på fjelltoppen. Det går fort nedover sklia fra fjellet. De våger seg til og med gjennom grotten og lister seg lett på tå forbi monsteret.


Brage tenner så det brenner av Robert Starling

Den lille dragen Brage er vanligvis en hyggelig fyr, men hvis noen forteller ham hva han skal gjøre blir han fort veldig, veldig sint. En drage med dårlig temperament er ikke en god kombinasjon, noe vennene hans er i ferd med å finne ut. Han svir middagen (bokstavelig talt), han etterlater seg fotballmålet som en haug med aske og han kan overhodet ikke spille brettspill på en rolig og behersket måte. Det er bare når han oppdager at de andre dyrene har smarte triks for å roe seg ned at Brage begynner å få tilbake vennene sine. Han finner nemlig ut en smart måte som drager kan kjøle seg ned på. Dette er en underholdende fortelling om sinnemestring.


Gutt og Jente later som av Hilde Matre og Mari Kanstad Johnsen

Gutt og Jente leker at Gutt er en sint bjørn og Jente later som hun er redd, men så blir Jente en slange. Så faller de om kull og slår seg, da er ikke leken morsom lenger. Så leker de heller at Jente er Gutt og Gutt er jente. De bytter klær og låner hverandres hår. Dette er en fortelling hvor perspektivet er kompromissløst, barnlig og lekent, har lettfattelige setninger og temaer som kjønn og identitet. For alt er mulig for Gutt og Jente, som blir til det de kler seg ut som.


God natt, Brillebjørn av Ida Jackson og Jens A. Larsen Aas

Brillebjørn skal legge seg for kvelden, men har glemt hvordan han skal gjøre det. Da hjelper det nok å synge og danse. Mamma blir i hvert fall trøtt av det. Dette er en hverdagshistorie det er lett å kjenne seg igjen i, enten man er liten eller stor. Brillebjørn er kjent fra TV-serien som blir vist på NRK Super. Det finnes også flere bøker om Brillebjørn.


Til drømmeland av Mandy Sutcliffe

Belle synger en vuggesang for bestevennen sin, kaninen Boo. Utenfor vinduet skinner månen og stjernene står høyt på himmelen. Natten har kommet og stjernene blinker mens Belle og Boo blir søvnige og blir tatt med til en magisk og fantastisk verden. De kommer til drømmeland og der møter de cowboyer som sover på prærien, pirater som slumrer i hengekøyer og feer som flyr opp til myke senger. Det finnes også flere bøker om Belle & Boo.

Slurp! : verdens beste smokk av Maria Jönsson

Ulven Valdemar elsker å slurpe på smokken sin, men nå synes pappa han er blitt for stor til å bruke smokk. Valdemar er enig, han er en stor ulv. Stor nok til å ville bestemme selv. Valdemar har et kjært forhold til smokkene sine, den røde smokken og den grønne smokken. Men da lillesøster Linn roter bort sin smokk, den blå, viser Valdemar hva det vil å si å være stor ulv på ordentlig. Typografien er håndskrevet og er en del av illustrasjonene.


Blåst bort av Rob Biddulph

Pingvinen Blå er ute og leker med den nye drage sin da et uvanlig sterkt vindkast tar med seg både dragen og Blå. De blåser avsted på en spennende og overraskende tur i luften. Vennene til Blå, selen og bjørnen, prøver å redde ham, men ender i stedet med å bli deltakere på en reise inn i det ukjente. De dingler av sted i luften, hengende etter dragen alle sammen. Bort fra det kjølige Antarktis og til en stekende varm tropisk øy. Forhåpentligvis klarer de å lage en plan for å blåse bort igjen, tilbake til der de kom ifra. Teksten er på rim og illustrasjonene er i collage-stil. Billedbok for førskolebarn.

Klart jeg kan klatre, sa kua av Gemma Merino

Kajsa er ikke som alle andre kuer. Hun elsker å oppdage nye ting. For henne er all ting mulig. Hun er overbevist om at livet har mer å by på enn bare å tygge gress dersom man tør å prøve. Men søstrene hennes synes Kajsa er rar med alle sin snodige påfunn. Da Kajsa forteller søstrene at hun har klatret opp et tre og møtt en drage, er de enige om at det har gått for langt. De drar inn i skogen for å finne henne, og snart oppdager de en verden full av overraskelser. Billedbok for førskolebarn.

Hvem kan det være? av Olivier Tallec

Hvert oppslag i denne boka presenterer forskjellige figurer og et tilhørende spørsmål hvor man blant annet skal finne ut hvem som har lekt med den slemme katten, hvem som er forelsket, hvem som er veldig redd eller hvem som har kledd seg ut. Her blir man utfordret til å se på bildet, granske hver minste detalj, for deretter å gjette hvem som har gjort hva. Billedbok for førskolebarn.


Åh nei, Fido! av Chris Haughton

Laffen må ut en tur. Han spør om Fido kan klare å oppføre seg mens han er borte. Fido lover at han skal oppføre seg bra. Han håper i alle fall at han klarer å oppføre seg bra. Fido ser en kake på kjøkkenet. Og han som elsker kake. Han har jo lovet å oppføre seg bra, men han har veldig lyst på kake. Kartonert. Billedbok for førskolebarn.


Spisetid av Rebecca Cobb

Mamma sier det er tid for formiddagsmat, men jeg har annet å gjøre. Og sitter jeg endelig ved bordet, vil jeg i hvert fall ikke spise. Da er det fint at bjørnen og krokodillen og ulven hjelper til. Kanskje de vil hjelpe meg med middagen også? Sjarmerende bildebok om en situasjon de fleste barn (og foreldre) kan kjenne seg igjen i. Fin bildebok om vennskap og mat!

Spisetid av Rebecca Cobb

Flere boktips for ulike aldersgrupper

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙