Hva leter du etter?

Bortført av Hollywood

The Seduction of Ingmar Bergman er en radiomusikal av bandet Sparks. Som tittelen antyder blir Ingmar Bergman forført, eller rettere sagt bortført, av filmagenter fra Hollywood som forsøker å overtale den tungsindige og gravalvorlige regissøren til å lage en blockbuster.

Eskapism av värsta slag

Ingmar Bergman har nettopp kommet hjem fra noen hektiske dager i Cannes i anledning Sommarnattens leende (1955). Mens han vandrer rundt i Stockholms fredelige gater føler han seg plutselig tvunget til å se en amerikansk actionfilm – “eskapism av värsta slag” som han selv kaller det. Varför? Varför denne plutselige trangen til å se en amerikansk actionfilm? Han… Ingmar Bergman… “Godt, ondt. Gud, djävulen. Livet, döden. Det var mine vanliga ämnen.” Varför?!

Bortført av Hollywood

Utenfor kinosalen blir han dradd inn i en taxi og transportert (eller nærmest teleportert) til eskapismens hovedstad: Hollywood! En av hovedpersonene er en agent som forsøker å overtale Bergman til å lage en blockbuster. Agenten er Sparks' egen Russel Mael som med sin karakteristiske falsett utgjør en perfekt kontrast til den tunge og dystre Bergman (fremført av skuespilleren Jonas Malmsjö).

Den store regissøren, som blir fristet med penger, berømmelse og gledespiker, innser etter hvert hvor han virkelig er: “Jag måste bort härifrån. (…) Hollywood är inte en plats. Det är en känslighet. En känslighet helt på tvers med min känslighet.” Han må vekk, han må rømme, og musikalen utvikler seg til en andpusten, svett action-komedie.

Høydepunkter

Det hele varer i ca. én intens time, og underveis er det flere fantastiske lydscener:

  • Om du ikke er fristet til å lytte deg gjennom hele bør du i hvert fall unne deg partiet fra 4.47 – 13.59. En forvirret og redd Bergman blir dradd inn i en taxi og kjørt til en pressekonferanse som blir sunget av intervjueren og en svensk tolk.
  • 20.17 – 22.32. En lettere panisk Bergman forsøker å ringe hjem til Sverige, uten hell…
  • “Why do you take that tone with me?” (29.00 – 31.48): en liten opera sunget av en skuespillerinne / primadonna som blir dypt fornærmet over Bergmans dominerende regi.
  • 34.20 – 36.13. Bergman jages av autografjegere.

Lån Bergmans filmer på biblioteket

Bibliotekets filmer og bøker av og om Ingmar Bergman

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙