Hva leter du etter?
Fra coveret til Anvil: The story of Anvil

De beste rockumentarene

Kombinasjonen av rock og film har gitt gode resultater før. Her er en fyldig liste med Sølvbergets favoritter.

13. mars hadde "Den tilfeldige rockestjernen", filmen om Kaizers-medlem Helge Risa, premiere. Filmen blander fiksjon og dokumentar, og forteller historien om Helge Risa og Kaizers Orchestra. Helaftens musikkdokumentarer om norsk musikk er ikke daglig kost. Until the light takes us skildrer det norske black metal-miljøet på 1990-tallet. Ragnarock dokumenterer en utendørsfestival i Holmenkollen i 1973, hvor blant annet Prudence og Ole Paus spilte. Heimegutar (2010) følger de sunnmørske rapperne i Side Brok gjennom seks år.

Musikk har vært en naturlig del av film helt siden stumfilmens tid. Det er vanskelig å tenke seg Hollywood-historien uten musikk (og dans), og mellom 1958 og 1968 vant hele fem musikaler Oscar for beste film. Det skjedde igjen med "Chicago" i 2002.

Helt siden D.A.Pennebakers "Dont look back" (om Bob Dylans sagnomsuste Storbritannia-turné i 1965) har filmskapere hengt seg på musikere med kamera over skulderen. Her er noen favoritter fra Sølvbergets medarbeidere:

Øyvind Berekvam, nettredaktør og musikkblogger:

 • Mistaken for strangers - om The National. En snål og fin dokumentar laget av broren til frontfigur Tom Berninger i The National. Det ble ikke en typisk rockedokumentar, men det ble en rørende historie om søskenkjærlighet. 
 • Big Star: Nothing can hurt me - om Big Star. Et av de mest omtalte bandene som aldri slo igjennom. En stjernespekket forsamling mennesker hyller bandet. Meget severdig. 
 • Searching for Sugar Man: Dokumentar om den myteomspunnede Sixto Rodriguez. I ettertid er det sådd tvil om hvor reelt mye av innholdet i filmen egentlig var, men historien er god. Og musikken er strålende.
 • Lemmy, om Motörheads Lemmy Kilmister. Fabelaktig historie om en av rockens mest fargerike personligehter.
 • Rush - beyond the lighted stage. Jeg likte egentlig ikke RUSH før jeg så denne dokumentaren. Si hva du vil om musikken, men dette er en humørfylt gjeng med mange festlige historier på lager.
 • The Byrd Who Flew Alone - om Gene Clark. En av de aller tristeste rockumentarene. Fantastisk vakker musikk. Utrolig tragisk historie. 
 • I am trying to break your heart: A film about Wilco (2002). I dette tilfellet var dokumentarskaperne selvsagt heldige som ramlet rett inn i et band med store interne problemer. At Wilco i tillegg havnet i klammeri med sitt eget plateselskap hjalp også på. Filmen ble en herlig historie om kunsterisk integritet, tåpelige plateselskaper og ikke minst fantastisk bra musikk.
 • Fallen Angel. Om Gram Parsons. En ærlig skildring av livet til rikmannsgutten som torpederte The Byrds, oppdaget Emmylou Harris, ble kompis med Keith Richards og revolusjonerte countrymusikken.
 • Heartworn Highways. Filmen tar for seg flere av de sentrale aktørene som opererte på utsiden av det etablerte countrymiljøet i USA på 70-tallet. Vi møter blant andre Guy Clark, David Allan Coe, Townes van Zandt og en purung Steve Earle.
 • Heima - om Sigur Ros: «Landskap» er et stikkord i dokumentarfilmen «Heima» som ble innspilt på vulkanøya i 2006. Bandet reiser rundt på hjemlige trakter, og spiller på nedlagte fabrikker, forsamlingshus og ute i naturen. Det låter aldeles himmelsk og er særdeles behagelig å hvile øynene på.
 • Runnin' down a dream om Tom Petty & The Heartbreakers. Petty & Co kan se tilbake på en lang og innholdsrik karriere. Dokumentarfilmen «Runnin’ down a dream» tar for seg kameratgjengens ferd fra ukjent undergrunnsband i Gainsville til de millionselgende superstjerner.
 • The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years. Er du på utkikk etter en dokumentar som latterliggjør glammetallen på 80-tallet bør du lete opp «The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years.» Paul Stanley, Ozzy Osbourne, Dave Mustaine og Chris Holmes dummer seg ut på rekke og rad, og det er usedvanlig underholdende å se hvor lite selvinnsikt disse superstjernene egentlig har. Filmen kombinerer samtaler med superstjernene med intervjuer med unge og håpefulle metalhoder, og den yngre garden framstår like blåste som sine etablerte forbilder.
 • The Passing Show – The Life and Music of Ronnie Lane. Lane skrev seg inn i musikkhistorien som bassist og låtskriver i Small Faces og The Faces og historien om livet hans er virkelig fascinerende. Han gikk sine egne veier på godt og vondt, og han fikk dessverre aldri den honnøren han fortjente mens han levde. Han var en av de virkelig store låtskriverne, noe blant andre Pete Townshend og Eric Clapton forteller om i denne nydelige dokumentarfilmen.
 • Anvi! The story of Anvil. En av de beste og mest rørende dokumentarene jeg har sett er den sorgmuntre «Anvil! The Story of Anvil» som kom ut i 2008. Det middelmådige bandet fikk en ny vår etter at dokumentarfilmen begeistret kinopublikum verden over, og uansett hva du synes om musikken (middelmådig) så er filmen storartet underholdning. Jeg hadde ikke trodd at en film om et relativt ukjent heavy metal-band kunne gi meg tårer i øynene. Historien om Anvil er imidlertid så sjarmerende, ekte, trist og rørende at man blir oppriktig glad i karakterene.

Magnus Cappelen, filmbibliotekar

Olav Nilsen, koordinator Musikk- og filmbiblioteket:

 • Beware of Mr. Baker: En eksentrisk og gal musiker. Her er det den engelske trommeslagerlegenden Ginger Baker som tar oss med på en reise der vi ender opp i Sør Afrika på en godt bevoktet gård med polohester, store sinte hunder og en enda sintere Ginger.
 • Desperate man blues
 • Genghis blues
 • Dancing outlaw: Et fantastisk portrett av en steppende hillbilly kalt Jesco White fra Boone County, West Virginia. Filmakeren Jacob Young er egentlig på jakt etter hans far, den legendariske Donald Ray White. Når Young kommer til Bandytown viser det seg at Sr. er død og igjen er hans galne sønn som også stepper som sin far.
 • The wild and wonderful whites of West Virginia
 • Very extremely dangerous. Om noen kunne kalle seg outlaw så måtte det være Jerry Mcgill. Han ga ut en singel på Sun records i 1959 etter det var det væpna ran, en kortstokk av forskjellige identiteter, fengsel, dop og turne hjelp til Waylon Jennings. Andre stikkord som gjør denne filmen til et must er musikalske samarbeidspartnere som Alex Chilton og Jim Dickinson. Robert Gordon som også har skrevet boken It Came From Memphis står bak denne filmen. Sjekk også ut undergrunns dokumentaren til fotografen William Eggleston Stranded in Canton, der Jerry også dukker opp. Personer som Jerry Mcgill er det tryggest å se på film.
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙