Hva leter du etter?
Piggtråd med blomst

Den internasjonale Holocaustdagen

Den 27. januar 1945 ble de siste fangene i Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. Denne datoen markeres derfor i flere land, til minne om ofrene for nazistenes masseutryddelsepolitikk. 

Holocaust er altså betegnelsen på de statsledede, systematiske drapene på cirka 6 millioner jøder, 400 000 sigøynere, og 250 000 funksjonshemmede og homofile. Om man regner med alle minoritetene, kan man anslå at 9–11 millioner mennesker ble drept, hovedsakelig i konsentrasjonsleirer.

Den internasjonale Holocaustdagen er innarbeidet som minnedag i mange byer og tettsteder i Norge, også i Stavanger. Holocaustdagen markeres onsdag 27. januar kl. 18.00, ved det jødiske minnesmerket på Eiganes gravlund.

Program:

  • Tale ved ordfører Christine Sagen Helgø
  • Kransenedleggelse
  • Musikalsk innslag

Alle er hjertelig velkomne!

Markeringen av dagen bidrar til bevisstgjøring rundt Holocaust, og gir anledning til å reflektere over hvordan og hvorfor forbrytelser i et slikt omfang kunne skje. En slik markering kan også være med på å forebygge at noe liknende skjer igjen.

Utstilling

Faktabiblioteket forvalter en stor samling bøker om emnet, og stiller ut et lite utvalg. Her er noen av bøkene fra utstillingen:

Ruth Maiers dagbok av Jan Erik Vold

Ruth Maiers dagbok

Forlagets omtale: Den gripende dagboken til en ung jødinne i Norge ? før og under siste verdenskrig Ruth Maier var en bråbegavet jødisk flyktning fra Wien som kom til Norge før krigen, tok norsk artium i 1940, ble kjent med lyrikeren Gunvor Hofmo og kamperte sammen med henne i to år. 26. november 1942 ble hun tatt i den store massearrestasjonen av jøder i Norge og fraktet til Auschwitz og gasskammeret der. Ruth Maiers dagbok inneholder hennes opptegnelser livet ut, fra hun var en skolepike på tolv. Dagbøkene fra Norge var det vår store dikterinne Gunvor Hofmo som tok vare på. Hun fant i Ruth Maier en "tvillingsjel", og sorgen over Ruth skaper grunntonen i hennes diktning. Jan Erik Vold har arbeidet et tiår med denne boken og blant annet oppsøkt Ruths søster i England. Den gir et bilde av et dramatisk og innholdsrikt liv. Da Ruth Maier myrdes 22 år gammel, er det et levd liv som tar slutt.

Hvis dette er et menneske av Primo Levi

Hvis dette er et menneske av Primo Levi

Hvis dette er et menneske er en selvbiografisk roman fra 1947, som handler om tiden forfatteren, den italiensk-jødiske Primo Levi, tilbrakte som fange i Auschwitz. Boken er den første av to bøker, hvor den andre, Våpenstilstand, beskriver den vanskelige ni måneder-lange hjemreisen fra konsentrasjonsleiren til Torino i Italia. Levi begynte å skrive på Hvis dette er et menneske like etter at han ble frigjort av Den røde armé i 1945, for å fortelle verden hva som skjedde i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

Dette visste vi ikke noe om! av Peter Longerich

Fra forlagets omtale: Peter Longerich, en av verdens fremste Holocaustforskere, forteller i Dette visste vi ikke noe om! hva den vanlige tysker visste og ikke visste om. Longerich påviser at jødeforfølgelsene i Det tyske riket ikke bare fant sted i full åpenhet, men at nazi-regimet fra slutten av 1941 også informerte tydelig om utryddelsen av jødene. Selv om de konkrete detaljene i massemordet egentlig var strengt hemmelige, skjedde det hyppige lekkasjer. Gjennom sin propagandapolitikk signaliserte nazi-lederne overfor tyskerne at de var blitt gjort til medvitere og medskyldige i en forbrytelse av enorme dimensjoner, og at deres skjebne på godt og vondt var uløselig knyttet til regimets eksistens. Han viser hvorledes den tyske befolkningen forholdt seg til jødeforfølgelsenes ulike faser - diskrimineringen, segregasjonen, fordrivelsen, deportasjonen og det endelige massemordet.

Flukten fra Holocaust av Irene Levin Bergman

Forlagets omtale: Irene Levin Berman var fire år i 1942 da hennes familie måtte flykte over grensen til Sverige fordi de var jøder. Mange i hennes familie ble heldigvis varslet og smuglet ut, men noen ble også arrestert og deportert. Etter mange år med taushet har hun prøvd å finne ut av hva som skjedde med disse. Deriblant familien Steinfeld i Ålesund, den eneste jødiske familien som bodde i byen. Denne boken er forfatterens personlige beretning om skjebnen til de i familien som ble borte. Hun velger her å bryte tausheten og dele familiens historie med oss gjennom krigen og siden i fredstid - og frem til i dag.

Redningsmenn av Bo Lindegaard

Forlagets omtale: Den utrolige historien om de hvite bussene og redningen av de skandinaviske konsentrasjonsleirfangene i krigens siste måneder. Gjennom et Tyskland i sammenbrudd gikk en kolonne med busser fra konsentrasjonsleirene til friheten - et resultat av sivilt mot, politisk kløkt og menneskelig innsats under de vanskeligst tenkelige forutsetninger. "Redningsmenn" er den første samlende fortellingen om en av den annen verdenskrigs mest nervepirrende og imponerende operasjoner.

Sigøynernes Holocaust av Jahn Otto Johansen

Sigøynernes skjebne under Andre Verdenskrig.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙