Hva leter du etter?

Fem aktuelle og gripende ungdomsbøker

Avhengighet, psykiske problemer, traumer. Ungdomsbøker tar ofte opp vanskelige tema. Men bøkene blir ikke tunge og triste, de føles ofte både spennende og gripende. Man kastes ut i en engasjerende historie med karakterer man blir glad i som skal hanskes med utfordrende situasjoner. Det skjer mye på få sider, og det er ofte en oppløftende avslutning. Felles for flere av bøkene er at de balanserer alvoret med humor. Ja, jeg har både ledd og grått når jeg leste disse!

Alt skal brenne av Sofia Nordin

To idealistiske jenter på 17 år med dreads og kjappe replikker som glatt ser gjennom hersketeknikker og dobbeltmoral.

Minna har et brennende engasjement for miljøet, for dyrevelferd, for de svake i samfunnet. Hun vil redde alle og endre verden. Agnes står sammen med Minna i tykt og tynt. Men Minna svinger mellom overmot og desperasjon. Mellom å være ekstatisk og deprimert. Det er ikke alltid lett å være venn med en som er høyt oppe og langt nede.

En flott beskrivelse av vennskap og psykiske problemer. Alvorlige tema som balanseres av det humoristiske språket.

Oppdrag abort av Jenni Hendriks

Kan en bok om abort være morsom? Ja!

Veronica Clarke er skoleflink, populær, har kjekk kjæreste og planene klare for universitet etter skoleslutt. Men så blir hun gravid. I en del av landet der man ikke kan ta abort uten foreldrenes samtykke. Det er ikke et alternativ å fortelle dem om dette. Så da må hun reise 1400 km for å gjennomføre planen i hemmelighet. Og den eneste hun kan komme på som kan hjelpe henne er den tidligere venninnen hennes som nå er skolens outsider. Så nå er det klart for en roadtrip utenom det vanlige.

Boken er lettlest og morsom. Den går ikke i dybden på temaene, men man sitter likevel igjen med noen tanker om å ta egne valg og stå for dem, om vennskap, og å tørre å være den man er.

Komiqueen av Jenny Jägerfeld

Sasha er 12 år og vil bli standup-komiker. Moren led av depresjon og har begått selvmord.

Sasha har bestemt seg for å unngå alt som ligner på moren. Hun skal i hvert fall ikke bli deprimert. Hun skal være glad! Hun er så "glad og normal" at faren blir bekymret.

En rørende, varm, humoristisk og gripende fortelling om livet. Forfatteren som er psykolog tar temaet på alvor, og tar barn på alvor.

Et hjerte i en kropp i verden av Deb Caletti

Annabelle løper mange mil om dagen. Hun skal løpe tvers over USA.

Hun har opplevd noe grusomt, og vi får vite litt etter litt samtidig som vi er med på den lange beinharde reisen. Bearbeider hun minnene? Prøver hun å løpe fra dem?

En sterk og medrivende historie om en ung jente som føler skyld og skam for noe hun ikke skal ta ansvaret for.

Fri av Juno Dawson

Lexi Volkov er 17 år, veldig rik, og narkoman.

Broren får henne tvangsinnlagt på en klinikk, og vi følger henne på veien for å bli rusfri. Hun er veldig ufrivillig i starten, men så endrer holdningen hennes seg etter hvert. På klinikken møter hun andre ungdom som sliter med ulike ting. Det oppstår forviklinger, og en god klype kjærlighet (både farlig kjærlighet, og het forelskelse!).

En litt annerledes bok om avhengighet. Tonen i boka kan minne om Gossip girl. Rike, vakre ungdom med en verdensvant "whatever", "I don't care"-holdning.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙