Hva leter du etter?

Fint å ha far

I anledning farsdagen har vi funnet fram til barnebøker som hedrer de fine fedrene.

Den andre søndagen i november feires farsdagen i Norge. Farsdagen er dagen vi vil hedre våre fedre, gi dem fine kort, frokost på senga og små gaver. I barnelitteraturen finnes fedre i alle varianter. Vi finner fedre som latterliggjøres i klovnens rolle, kriminelle fedre, fraværende fedre, fedre som slår og fedre som er udugelige som omsorgspersoner. Men siden farsdagen er til for å hedre far, vil vi trekke fram et knippe bøker som gjør nettopp det. Heldigvis finnes det også eksempler på fine, kloke, sterke og omsorgsfulle fedre i barnelitteraturen. Gratulerer med farsdagen!

Fint å ha far
av Erna Osland
illustrert av Marvin Halleraker

Dette er en perle av en fagbok for barn. Med utgangspunkt i dyreverdenen lærer Erna Osland oss om forskjellige måter å være far på. Førstemann ut er menneskefaren: «Ikkje noko barn har så trufaste fedrar som mennesket. Ein menneskefar syter for barna sine sjølv når dei er vaksne og kan klare seg sjølve.» Vi får lære om apefedre, sjøhestfedre, hakkespettfedre og mange flere. Stingsildfaren lar munnen sin være barnas tilfluktsted helt til barna er store nok til å klare seg selv. Hyenefedrene leker med barna sine, vokter dem for fiender og mater dem. Osland konkluderer med at det er spesielt fint å ha en menneskefar!

Danny og den store fasanjakten
av Roald Dahl

I høst er det 100 år siden Roald Dahl ble født. Roald Dahls bøker er full av barn som må stå opp mot idiotiske og ondskapsfulle voksne, men det finnes i hvert fall to fine fedre i hans univers.

Dannys far er alenefar og de to bor i en sigøynervogn ved siden av bensinstasjonen som faren driver. «Far var uten tvil den mest praktfulle far noen gutt noen gang har hatt.» Historien handler om at Danny og faren sammen står opp mot den ufordragelige og stormannsgale godseieren, og saboterer godseierens årlige fasanjakt. Boka ble skrevet i 1975, men også dagens barn fortjener å bli kjent med Danny og faren hans.

Den fantastiske Mikkel Rev
av Roald Dahl

Den fantastiske Mikkel Rev er en ellevill historie om revefaren som legger seg for hat hos de tre bøndene han stjeler fra for å forsørge sin familie. Rever er som kjent smarte, og denne reven er spesielt fantastisk og går langt i forsvare de fire ungene, kona og revehiet. Forholdet mellom far og barn er ikke framtredende i historien, men spennende og morsomt er det i hvert fall.

Gjett hvor glad jeg er i deg
av Sam McBratney

Store Hare Hasselbrun er ikke en mann som er redd for å uttrykke sine følelser. Denne bildeboken om Lille Hare Hasselbrun og pappaen hans er blitt en klassiker om å utrykke den store kjærligheten til hverandre. Boka er oversatt til 42 språk og gis ofte som kjærlighetsgave til mottakere i alle aldre.

Med beina på nakken
av Arne Svingen

I barnelitteraturen finner vi mange eksempler på gode bøker om mer sammensatte farsfigurer, som vil vel, men ikke får det helt til.

Faren til Eirik vil alt godt for sønnen sin. Likevel er de to på flukt fra politiet nedover i Europa. Eirik vet ikke hva som skjer. De slår seg ned i Berlin, og faren er ute om natten for å skaffe penger til livets opphold. En gripende bok om å forsøke seg på en ny start.

Ronja Røverdatter
av Astrid Lindgren

Ronja Røverdatters far Mattis får være med for sin enorme kjærlighet for sin datter. Han får være med til tross for sitt voldsomme og barnslige temperament og til tross for at han furter en hel sommer fordi Ronja har blitt venn med fienden. De to forsones til slutt og kjærligheten han kjente da han holdt henne i armene for første gang får seire: "Men Mattis ville ikke gi datteren fra seg. Han stod der og så forundret på de klare øynene hennes, på den vesle munnen, de mørke hårtufsene, de små hjelpeløse hendene, og han grøsset av bare kjærlighet. "Du barn, i de små hendene holder du alt røverhjertet mitt", sa han. "Jeg skjønner det ikke, men slik er det."

Pappa er best
av Björk Bjarkadóttir

Pappaen til Sofie er den beste pappaen i hele verden. Han kan trylle, klatre og lager kjempegod mat til mamma og Sofie. Dette er en koselig bildebok for de førskolealder.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙