Krim fra virkeligheten

De siste årene har sjangeren "True Crime" fått et skikkelig oppsving. Og virkelighetens krim er ofte skumlere enn noe.

Vil du bli skremt, fylt av angst og beven, eller bare glede deg over at ikke var deg det skjedde med? Lån bøker bøker om kriminalhistorie, biografier over politifolk og forbrytere, mafiavirksomhet, hvitsnippforbytelser, kriminalsaker, fortellinger om seriemorderne, avslørende bøker av etterforskere og menneskejegere, historier fra kriminelle som forteller om hvordan man smugler kokain eller om livet på dødscella, og mye mer.

Om kriminalitet og skurkeliv

I mars 2017 kom boken Min far Pablo Escobar ut. Narkobaronens sønn Juan Pablo Escobar forteller den rå og brutale historen.

Vellykkede lovbrytere som ga seg av Eirik Hammersvik handler om seks menn som begikk lovbrudd og drev «butikker» som tilbød ulovlige varer og tjenester, som pengeinnkreving, svindel, innbrudd, og salg og produksjon av narkotika. Senere sluttet de med den ulovlige virksomheten. For fem av dem skjedde dette uten at de var i kontakt med politiet eller kontrollapparatet ellers.

I Mens jeg venter på å dø beskriver Richard Michael Rossi livet på dødscellen i Arizona. Rossi ble i 1983 funnet skyldig i mord, og dømt til døden. "Mens jeg venter på å dø" er hans beretning om livet på dødscella i Arizona.

Den italienske prisbelønte journalisten Luca Rastello har intervjuet en av de store og viktige bakmennene for kokaintrafikken. Resultatet kan du lese i Hvordan smugle tonnevis med kokain - og leve lykkelig.

NOKAS-ranet i april 2004 er norgeshistoriens største. I 20 minutter var Stavanger sentrum lammet. Over 50 millioner kroner forsvant, en politimann ble drept. David Toska var hovedmannen, ranslaget hans var rekruttert fra et kriminelt nettverk vokst fram på Østlandet fra midten av 1990-tallet. Les Dødsranet - David Toska og veien til NOKAS av Rolf J. Widerøe

Douglas Preston oppfylte en gammel drøm da han tok med seg familien og flyttet til en villa i Firenze. Etterhvert ble det klart for ham at ikke alt var like idyllisk som det så ut til på overflaten. Gjennom et møte med den kjente journalisten Mario Spezi, fikk Preston høre at olivenlunden ved siden av huset hans hadde vært åsted for et horribelt dobbeltmord, utført av en av de mest beryktede figurer i italiensk historie: en massemorder som drepte unge, elskende par og som aldri var blitt tatt - Monsteret fra Firenze.

Æresdrap av Ayse Onal inneholder 9 intervjuer med tyrkiske menn som har drept en eller flere kvinner i sin familie på grunn av ære. Gjennom intervjuene får vi et innblikk i kulturen de lever i og motivene for drapene.

Menneskejakten av Peter L. Bergen fortelles historien om jakten på Osama bin Laden, frem til de siste skuddene falt, og al-Qaida-lederen var uskadeliggjort.

Thomas Ergo beskiver et kriminelt miljø på Jæren i sin bok Kjeltringer : dokumentar fra en lukket underverden. Et mislykket ransforsøk på Sola i år 2000, førte til opprulling av et miljø kalt «vestlandsmafiaen»

I Vory: Russlands supermafia møter vi den russiske mafiaen, med sin strenge kriminelle æreskodeks og rå brutalitet.

Biografier og skrekkhistorier

Jeg velger å leve er skrevet av Sabine Dardenne som i en alder av 12 år ble kidnappet og holdt som fange av den beryktede og pedofilidømte Marc Dutroux. Her forteller hun fangenskapet, om media og rettsaken som fulgte.

3096 dager handler om bortføringssaken av Natascha Kampusch. Kampusch opplevde det verste som kan ramme et barn: Den 2. mars 1998 ble hun bortført på vei til skolen, ti år gammel. Gjerningsmannen, ingeniøren Wolfgang Priklopil, holdt henne fanget i et kjellerhull – i 3096 dager.

Ivo de Figueiredos bok Mysteriet Ingeborg Køber : en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord er en slik historie. Forfatteren har rekonstruert hendelsene rundt Byfogd Ludvig Dahls drukning i 1934. Her er det spenning og mystikk så det holder!

Har du hørt om Belle Gunness? Opprinnelig het hun Bergljot Størset og utvandret fra Selbu til USA i 1881. Nesten 30 år seinere ble hun avslørt som en av verdens verste seriemordere (kvinnelige sådan, skal vi tro omslaget på boka). Les mer i Sylvia Elizabeth Shepherds bok Gåten Belle Gunness : seriemordersken fra Selbu.

Drapssaker

Ubudne gjester av Arild Opheim
En natt like før jul i 2011 blir en kvinne og en mann bakbundet, kneblet og truet på livet i hennes hjem i Oslo. Raskt etter blir en av gjerningsmennene arrestert: en atten år gammel gutt fra Algerie. For ofrene ble sjokket og sinnet senere fulgt av nysgjerrighet: Hvem er denne gutten? Hvordan endte han i Norge? Arild Opheim og Elin Ruhlin Gjuvsland bestemmer seg for å følge hans fotspor for å forstå guttens historie.

In Cold Blood av Truman Capote fra 1966 er en pioner innen sjangeren. Den tar for seg drapene på Clutter-familien i Kansas i 1959.

Kvinnedrap- femicido- har blitt et begrep i dagligtalen på den argentinske landsbygda, men Døde jenter handler om drap begått i tiden før femicido ble et eget begrep. Boka tar for seg de brutale drapene av tre unge jenter, ingen av dem har blitt oppklart, ingen har blitt dømt. Med utgangspunkt i de tre historiene forteller forfatteren Selva Amada om kjønnsbasert vold.

I 2016 ble sekten på Knutby oppløst, en av pastorene anmeldte seg selv og rettsaken som fulgte, har ført til ny medieoppmerksomhet rundt det religiøse samfunnet på Knutby. To store dokumentarsatsinger har blant annet vært med på å gi hendelsene i Knutby ny aktualitet. I 2004 ble en kvinne drept og en mann skutt i Knutby. Sara Svensson, som begikk drapene, trodde det var eneste måte å få Guds tilgivelse på. Boka Knutby-koden er skrevet av professor Eva Lundgren, og basert på både en grundig gjennomgang av papirene fra rettsaken etter drapene, og mange timers intervju med Helge Fossmo, som er dømt for å ha styrt Sara til å begå mordene. 

Også Orderud-saken har fått ny aktualitet de siste årene, blant annet i forbindelse med en dokumentar på NRK. I boka Orderud: avhørene, løgnene og de nye sporene er det krimsjefen i VG, som også var programleder for serien på NRK, som tar en grundig gjennomgang av detaljene i saken.

Etter Viggo Kristiansens løslatelse fra fengsel har Baneheia-saken igjen fått mye oppmerksomhet. I boka Savnet i Baneheia: drapene som rystet Norge, kan du lese om drapsaken, jakten på gjerningsmenn og hvordan tragedien preget, og fortsetter å prege, det lille lokalsamfunnet, og alle som var involvert i oppklaringen av saken. En av grunnene til at denne saken har fått mye oppmerksomhet den siste tida er også at enkelte mener Viggo Kristiansen, en av de to drapsdømte, ble utsatt for justismord. Særlig har forfatter Bjørn Olav Jahr argumentert for Kristiansens uskyld, du kan lese om det i bøkene Drapene i Baneheia: to historier, en sannhet og Prosessen mot Viggo Kristiansen: Baneheia: sårene som aldri gror.

Politiarbeid og sånt

I boka Badboy av Jørn Lier Horst og Trond Einar Frednes (2015) beskrives innsiden av et av landets tyngste kriminelle miljøer. 

Bjørn Olav Jahr skrev i 2015 dokumentarboken Hvem drepte Birgitte Tengs? . Boka er fortsatt aktuell. 

Eller hva med å lese På innsiden av Eirik Jensen? Her får du den korrupsjonstiltalte politimannens egen beretning. 
Menneskejeger - fra et liv som drapsetterforsker i Kripos av Asbjørn Hansen
Gjennom 18 år i Kripos var Asbjørn Hansen med på å oppklare mellom 30 og 40 drap, og ledet etterforskningen av høyprofilerte saker som Orderud og Baneheia. Bare én sak har han aldri klart å løse: drapet på 21 år gamle Trude Espås i Geiranger i august 1996. I Menneskejeger tar han oss med bak kulissene i noen av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker.

Stein Morten Lier har skrevet flere kriminalromaner, men i boka En reisende i drap har han skrevet om sin far Leif A. Lier. Her beskrives historien om tyveriet av Munch-maleriet Skrik, Orderuddrapene og Lillehammer-saken.

Ingen sak for en kvinne er skrevet av Ingrid Berglund. Den omhandler privatetterforsker Mary Reklev som startet Norges første private etterforskningsbyrå sammen med sin politiektemann, Gunnar Reklev, i 1966. I de førti årene Mary drev byrået forble innholdet i sakene stort sett det samme, men måten å etterforske på forandret seg drastisk. 

I Kjetil Østlis bok Politi & røver får vi et innblikk både i kriminelle miljøer og hvordan politiet arbeider. Den fikk en god mottagelse i pressen og ble dessuten belønnet med Brageprisen i 2009. Et av temaene han berører er Nokas-saken.

Liv Finstad har tilbakelagt et langt og nitid forskningsarbeid der deltakelse, observasjon og intervju har vært sentrale metoder. I boken Politiblikket kontrasteres mot publikumsblikket, altså publikums måte å se og vurdere en hendelse på.

Kanskje du har latt deg fascinere av alt det tekniske arbeidet som også går inn i etterforskningen? I På åstedet: jakten på bevisene av Eva B. Ragde og Trude Teige får du innblikk i Evas jobb som kriminaltekniker. Hun har samarbeidet med krimforfatter Trude Teige om å fortelle sin side av etterforskningsarbeidet. Boka handler ikke bare om jakten på bevisene, men også om hvordan hun bearbeider den vanskelige arbeidshverdagen. 

Sjekk også Asbjørn Slettemarks samling av både bok og filmtips innen temaet her.

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙