Hva leter du etter?

Lyden av Bollywood

I India kan ingen tenke seg film uten sang og dans

Hvor begynner du deg når du skal nærme deg havet av filmmusikk som er lagete i Bollywood ?

Vi spurte PC Hille som driver bloggen Music From The Third Floor og som også har skrevet boken 100 Bollywood Soundtracks Every Music Lover Ought To Hear, og vi startet med:

Aar Paar (1954) , Teesri Manzil (1966) , Haré Rama Haré Krishna (1971) , Don (1977) og Disco Dancer (1982)

Aar Paar (1954)

Lata Mangeshkar var den store stjernen på denne tiden men Omkar Prasad Nayyar sa han bare ville samarbeide med sangerinner som han var tiltrukket av (dette var før #metoo). Det var Geeta Dutt som fikk synge på hans film Aar Paar og hun gjør det med bravur, musikkritiker Raju Bharatan formidlet det slik: "The first thing that strikes on when you hear Geeta Dutt sing was that she never sang. She just glided through a tune."

Filmen handler om en tidligere kriminell som tar jobb som taxisjåfør for å imponere kjæresten sin far.

Lån på biblå eller hør her:

Teesri Manzil (1966)

En klassiker! Rahul Dev Burman kunne skrive catchy popsanger men utfordret også grensene for hva som hadde blitt gjort tidligere. Han blander sin egen mix av vestlig surf rock, psykedlia, storband jazz og tradisjonell indisk musikk. Asha Bhosle og Mohammed Rafi synger fantastisk.

Og filmen handler om en kvinne som klandrer en nattklubb-trommeslager for sin søsters mistenkelige død, og søker hevn. Paret jobber imidlertid sammen for å løse mysteriet og bli forelsket i hverandre.

Lån på biblå eller hør her:

Haré Rama Haré Krishna (1971)

Enda et soundtrack som er laget av Rahul Dev Burman. Nå er vi tilbake til det groovy -70 tallet. Musikken med sin psykedeliske vibber har blitt samplet og remixet utallige ganger.

Opprørske Jasbir har rømt hjemmefra Montréal og er nå i Kathmandu med en gruppe hasj røykende hippier. Filmens pekefinger er hvordan hippiekulturen ødelegger de tradisjonelle verdiene.

Don (1977)

Dette er Kalyanji-Anandji sitt hoved verk. Samplet på "Bombay the Hard Way: Guns, Cars and Sitars" og Prodigys "Real Power is People". Tøffe gitar riff og fuky driv. En klassiker!

Don en ettersøkt kriminell, dør i en politijakt. Politimannen D'Silva er den eneste som vet om dødsfallet og finner Dons lookalike Vijay som skal hjelpe ham med å fange resten av banden.

Lån på biblå eller hør her:

Disco Dancer (1982)

Bappi Lahiri har sett til discobølgen i vesten og stjålet uhemmet de beste triksene. Dette er cheesy til tusen, men du kjenner det røre seg i dansefoten etter noen sekunder med denne musikken.

Anil opptrer på gaten i Bombay og blir anklaget for å stjele en gitar. Han rømmer skamfull og havner i Goa der han begynner på sin kariere for å renvaske seg og sin mor

Lån på biblå eller hør her:

Frister det med mer musikk fra Bollywood så har jeg satt sammen en spilleliste som vil få deg til å nynne på hindi resten av uken

Hør mer her:

«…enjoy, start dancing, go mad, whatever.» -Hille

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙