Hva leter du etter?

Lyden av Jemen

al-Ghina al-San’ani

al-Yaman (Jemen), er en republikk sørvest på Den arabiske halvøy. Landet grenser til Saudi-Arabia, Rødehavet i vest, Oman i nordøst og Adenbukta i sør.

I 2008 kom Jemen på UNESCOs liste for immateriell kunst med en gruppe poetiske sanger som kalles al-Ghina al-San’ani. Disse sangene hører til en rik musikalsk tradisjon som praktiseres i hele Jemen. Sangene er en integrert del av bryllup og andre sosiale begivenheter.

Sangen synges solo akkompagnert av den jemenske lutten ganbus og rytmen holdes ved en kobberplate kalt sahn nuhasi som holdes mellom tommelfingrene.

Musikken følges gjerne av samtaler og diskusjoner om kunst, filosofi og lokale nyheter mens man nyter den lokale planten khat.

The song of Sanaa - al-Ghina al-San'ani

Musikkbiblioteket har satt sammen denne varierte spillelisten: Lyden av Jemen

Musikken fungerer ellers utmerket også uten khat. Her er det bare å nyte all den vakre musikken.

Ønsker du å utforske musikken fra Jemen så finner du en rekke fine inspillinger på spotify under. Fribyforfatter Mansur Rajih har også delt sin favoritt musikk med oss i denne artikkelen.

Mansur Rajih

Fribyforfatter Mansur Rajih anbefaler denne musikken:

Mohammad al-Harithi - The Hour of Solomon

H. al-Ajami & A. Ushaysh - Sanaan Singing

The Association of Yemeni Singers - Sacred Songs from Sanaa

Sanaani, Laheji, Adeni - Music From Yemen Arabia

Hamud Al Junayd - Traditional Yemeni Songs

Mohammed Ismâ'ïl al-Khamîsî ‎– Yemen - Chant Et Percussion

Ahmad Fathi

Osama Al Attar - Ma Ariflak Makan

Fuad al-Kibsi

Fribykunstner Hayat Al-Sharif har tipset oss om denne musikken fra Jemen, her er det både tradisjonell musikk og musikk som også er populær blant unge mennesker i dagens Jemen.

Hayat Alsharif

Baraa-dansen er en av de mest kjente dansene som kjennetegner Jemen. Den representeres i de fleste jemenittiske regionene. Det er en rask dans utført kollektivt av menn, der de ofte har rifler i henden eller på skulderen. Denne kalles "krigs-dansen"

Det er ikke vanlig at kvinner synger offentlig, men disse kvinnene var modige til å vise talentet sitt. De reiste til Egypt og deltok på mange andre kulturfestivaler.

Her er Hayat som synger gamle Sanani-sanger

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙