Hva leter du etter?

“Never run faster than your guardian angel can fly”

I mange ungdomsbøker inntar englene vår verden. Her er noen slike bøker som passer for tenåringer fra 13-14-årsalderen og oppover.

De fleste av oss har vel en formening om at engler er snille lysvesener med hvite vinger som passer på oss. Men hva med de englene med svarte vinger som er ute i ondskapens tjeneste?

Det har kommet en del ungdomsbøker med engler som en viktig del av handlingen. Ofte er det unge intetanende jenter som bor alene med moren sin, de vet ikke at de kanskje er halvt eller hel engel selv, før de uventet blir kastet ut i forrykende romantiske eventyr. For det er jo ikke til å unngå at de unge jentene faller for disse englene, enten de har hvite eller svarte vinger, eller kanskje de har vært så slemme at de til og med har fått revet av englevingene. Uansett, bøkene er fulle av spenning, romantikk og fantasyelementer, og de allmektige englene som vokter over handlingen lar det gode seire til slutt.

Fallen engel - sagaen av Becca Fitzpatrick

 1. Den tause byen

 2. Crescendo

 3. Stillhet

 4. Finale

Det er fire bøker i Fallen engel-sagaen. Hovedpersonen Nora faller viljeløst og absolutt mot bedre vitende for den mystiske Patch. Gutten med det hånlige smilet, det gjennomborende blikket og den ubehagelige evnen til å vite hva hun tenker og hvor hun er til enhver tid.

Plutselig befinner hun seg i et kaos av farlige situasjoner og uforklarlige hendelser. Patch er en fallen engel som ønsker å bli menneske. For å redde ham og gi ham vingene tilbake, må hun ofre seg selv. Men vil han la henne gjøre det? Nora vet snart ikke hvem hun kan stole på. Hun skjønner at hun må velge; enten gi opp motstanden og bli hans, eller komme seg så langt unna som hun kan. Men når sannheten om Patch begynner å gå opp for henne, er det for sent å snu…

Skyggejeger-serien av Cassandra Clare

 1. Demonenes by

 2. Den tause byen

 3. Glassbyen

 4. De fortapte sjelers by

 5. De falne englers by

I serien Skyggejegerne møter leseren Clary Fray. Hun tror hun er en helt vanlig femten år gammel jente med et helt vanlig tenåringsliv, som bor sammen med sin mor i New York. En kveld er hun på diskotek sammen med bestevennen Simon. Der blir hun øyevitne til et mord. Der treffer hun også på skyggejegeren Jace Wayland.

Samtidig blir moren kidnappet, og hun blir kastet ut i et forrykende eventyr, der livet hennes blir totalt forandret. Det viser seg at Clary også er født som skyggejeger (halvt engel med spesielle krefter), og moren har også vært det, før hun ble født. Hun får også vite flere sjokkerende ting om sin fortid, at sagnomsuste vesener som vampyrer, varulver og demoner finnes. Den vonde Valentine har planer om å stjele Dødens beger for å redde» skyggeverdenen» og dermed utslette resten av menneskeheten, og det er han som har kidnappet moren.

Imidlertid er det kun Clary og moren som kan framkalle begeret, og hennes romantiske følelser vokser for Jace.

Violet Eden, en serie av Jessica Shirvington

 1. Forhekset

 2. Forbudt

Violet Eden gruer seg til bursdagen sin. Det er vanskelig å glede seg når bursdagen også er årsdagen da moren hennes døde. Det eneste lyspunktet er vennen Lincoln. Han er flott og moden, men også reservert.

Likevel drømmer hun om han, og hun skjønner ikke hvorfor han ikke vil være mer enn bare gode venner. Etter at han likevel kysser henne- og forlater henne, er hun fast bestemt på å finne ut hva som ligger bak hans merkelige oppførsel. Da hun finner det ut faller hennes verden i grus.

Da hun møter den landflyktige engelen Phoenix, så intens, så vakker og som i tillegg viser at han er interessert i henne, virvler hun seg selv inn i en kamp mellom lys og mørke, der engler søker hevn og mennesker er krigere.

Ønskemesterens datter, en trilogi av Laini Taylor

 1. Mørk engel

 2. Støv og stjerneskinn

 3. Guder og monstre

Plottet i bøkene er basert på historien om den gang en engel og en djevel forelsket seg i hverandre, og dermed utløste apokalypsen.

Hovedpersonen er Karou. Hun elsker å tegne og fyller skissebøkene sine med monstre, hun har blått hår, og hun forsvinner ut på mystiske ærender. Hun kan snakke mange språk, og ikke alle er menneskespråk. Men hvem er hun? Da hun forsøker å finne det ut, møter hun den vakre og forfulgte Akiva. Plutselig befinner hun seg i en krig mellom engler og demoner, og livet hennes blir aldri det samme igjen.

Dødsengler, en serie av Steffen Sørum

 1. Momentum

 2. Invasjon

I serien Dødsengler blir vi kjent med fire norske ungdommer, som alle har sitt å stri med. Alle fire blir dratt inn i en større og farligere kamp enn det de strever med privat. Handlingen er lagt til Oslo og Kvengedal.

Mystiske kvinnevesener dukker opp, like vakre som de er dødbringende. De er farlige engler som er iferd med å prøve å overta fremtiden. Etter hvert skjønner de fire at de har krefter som speiler englenes egenskaper. Med disse egenskapene skal de prøve å redde verden, men hvordan?

Metratron var den første blant englene. Den ene som fikk se Gud i ansiktet. En dag blir han sendt ut på en reise til Gudsrikets ytterpunkter. Han skal løse tre oppgaver, men underveis skjønner han at noen spiller et spill, noen vil drepe han.

Gjenganger-trilogien av Amy Plum

 1. Våk over meg

 2. Til jeg dør

 3. Hvis jeg skulle dø

Da Kate Merciers foreldre dør, må hun forlate livet i New York for å bo hos besteforeldrene i Paris. Der møter hun Vincent. Han er mystisk og sjarmerende og smilene hans får henne til å glemme sorgen over foreldrene. Etter hvert kommer det for en dag at han er en revenant - en gjenganger. Hans skjebne er å ofre seg selv, om og om igjen for å redde andres liv. Dette kan være en farlig tilværelse, for alle udøde er ikke nødvendigvis blant de «snille». Skal Kate ta sjansen på Vincent til tross for farene? Kjærlighet, grøss, mysterier og intens og åndeløs spenning holder leseren fanget til siste bok.

I disse bøkene er ikke kjekkasen en engel, men han oppfører seg som en beskyttende engel ovenfor Kate.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙