Noen av de beste tegneseriene jeg har lest

Dette blir ikke den definitive listen over mine favorittserier. Til det er den altfor kort. Snarere 25 serier som har betydd veldig mye for meg. Carl Barks er ikke inkludert, fordi han stiller i en klasse for seg selv.

Steffen Kverneland: Munch

Dette blir dessverre det eneste norske innslaget på listen. Han er på listen fordi dette kanskje er det ypperste som noensinne er utgitt av en serieskaper fra Norge. Å lage kunst ut av å skildre en kunstners liv og levned, og så gjøre det på en slik måte at det nesten overgår kunstnerens egen produksjon. Makeløst!

Annet å nevne: En frivillig død, Amputerte klassikere og Olaf G (med Lars Fiske).

Jiro Taniguchi: The Walking Man

Dette er en serie jeg har skrevet mye om, men som aldri slutter å imponere meg. Det handler om noe så hverdagslig som en mann som går turer i nabolaget sitt. Det alminnelige transcenderes mot noe meditativt storslagent. Det finnes ikke tvil om at Taniguchi er en vår tids største tegneserieskapere.

Annet å nevne: Benkei in New York (skrevet av Jinpachi Mori), Min fars dagbok, A Zoo in Winter og resten av hans utgivelser.

Rene Goscinny/Morris: Lucky Luke

Jeg husker ikke mye av min egen barndomstid. Til det er jeg blitt for gammel og enda ikke gammel nok. Men jeg husker gleden med å lese denne western-parodien, med den snakkende hesten Jolly Jumper, Dalton-brødrene og alle de historiske skikkelsene som var inkludert i den. Også var det en glimrende westernserie på toppen av det hele.

Hal Foster: Prins Valiant

Dette er den mest ukorrekte historiske serien noensinne, og allikevel en av de mest veltegnede og underholdende. Å bli gitt muligheten til å følge denne hovedpersonens farefylte ferd fra tidlige tenår til han er blitt bestefar, er en gave en ikke helt vet hvordan en skal kunne takket nok for.

Dave Sim: Cerebus-Jaka's Story

Dave Sim er en av få som prøvde å lage en parodi av Prins Valiant og selv innrømmet at resultatet ikke ble helt vellykket. Sims serie Cerebus består av 300 hefter og er samlet i seksten bøker. Omfanget av denne enmannsprestasjonen (med en del hjelp fra Gerhard) gjør det nødvendig å velge en av samlingene. Jaka's Story er bok fem og inneholder heftene 114 til og med 136. Jaka's Story er en av de skjøreste, vareste og vakreste skildringene av en ung kvinnes oppvekst jeg har lest. Og dette kreert av en som senere fikk stemplet for å lide av fullt utviklet misogyni.

Annet å nevne: 14 av de andre bøkene, men hoppe over Reads (9) hvis en da ikke vil seg selv intellektuelt vondt.

Shu Fumimura/Ryoichi Ikegami: Sanctuary

Denne mangaserien handler om to brødre som i ung alder inngår en pakt. Denne går ut på å endre den japanske samfunnsordningen, hvor politikken er preget av korrupsjon og Gutteklubben Grei. De velger hver sin måte å gjøre det på. Den ene ved å bli en del av det kriminelle nettverket som er yakuzaen. Andremann ved å klatre opp den tornebusken som er japansk partipolitikk. Dette er en serie som gir innsikt i japansk samfunnsliv, og den er praktfullt tegnet av Ikegami.

Annet å nevne av Ryoichi Ikegami: Crying Freeman, Mai the Psychic Girl og Strain.

Claude Auclair: Simon fra floden 1-5

Dette var en av de første tegneseriene jeg leste som var ment for et eldre publikum. Den handler om Simon som befinner seg i en verden hvor det meste har gått til helvete. Menneskeheten er i ferd med å finne en enklere måte å leve livene sine på. Men det er noen enklaver som klamrer seg fast til det teknologiske overtaket de ennå har igjen. Å følge Simons reise gjennom denne verdenen er inspirerende og hvis en ikke passer seg kan en ende opp med å stemme MDG ved neste valg.

Annet å nevne: Bran Ruz og Flammetreets blod

P. Craig Russell: Night Music

Denne serien er et unikum og det sier ikke lite når en vet at Russell har produsert enestående serier i snart fem tiår. Night Music var en tre hefters serie utgitt på Eclipse forlag i 1984, hvor Russell samlet flere av sine kortere historier. Eksempler er hans adapsjon av et dikt av Yukio Mishima (En maskes bekjennelse) og et kapittel fra hans adapsjon av Rudyard Kiplings Jungelboken. Alt i alt et overflødighetshorn av en serie.

Annet å nevne: Elric: The Dreaming City og Stormbringer, Sandman: Dreamhunters. The Graveyard Book og The Fairytales of Oscar Wilde.

Milo Manara: Giuseppe Bergman: H.P. og det store eventyret

Manara har en fortid som revolusjonær på venstresiden, noe han finansiere blant annet ved å tegne erotiske serier. Med dette albumet, utgitt på norsk av Tronsmo forlag, kombinerer han disse i den første lengre serien hvor han selv skriver manus. Hovedpersonen legger ut på det som skal bli det store eventyret, men han må siden innse at virkelighetens urettferdighet forhindrer dette.

Annet å lese: Resten av Bergman-serien, Indian Summer og El Gringo.

Jeff Smith: Bone

Denne serien er Carl Barks-historier om Donald Ducks rettmessige direkte etterkommer. En serie hvor det humoristiske først blir satt i høysetet, for så å bli et litt vel selvhøytidelig fantasy-drama, men ennå med nok humor. Så er det slik at tegninger, historie og sann fortellerglede blir det viktigste med denne serie, hvor de tre fetterne Bone, Thorn og Granma vil bli husket som bautaer i tegneseriehistorien! Denne serien har gjort mang en trist dag mye lysere.

Annet å lese: RASL

Rene Goscinny/Albert Uderzo: Asterix

Etter jeg hadde lært å lese, og innsett at Donald Duck & co inneholdt altfor få Disney-klassikere av Carl Barks, kom denne serien meg til unnsetning. Jeg brukte hele ukelønnen på 5 kroner og måtte allikevel sponses for å få kjøpt et album i serien. Ennå har jeg det første jeg kjøpte og ennå henger det sammen bare av gammel vane. Serien handler om de galliske krigerne som står imot den romersk-imperialistiske overmakten (det var forresten ikke en tilfeldighet at Folkeaksjonen Nei til Eu ga ut et hefte forbausende likt denne serien). Det universalt morsomme blir fortalt og det blir aldri plumbt eller dumt. Det humoristiske fyrtårnet som er Else Michelet var oversetteren, og en bedre gave kunne aldri bli gitt et barn som meg.

Greg/Hermann: Red Kelly

Det er mange westernserier jeg kunne ha skrevet om: Løytnant Blueberry, Jonathan Cartland, Loveless, Pioner eller Rio Bravo. Når jeg har valgt denne er det fordi gleden det som ungdom ga å finne album som Ulvenatt i Wyoming og Sheriffene, gjorde denne serien så mye bedre. Det er også tydelig hvor influert den er av europeisk humanisme ved å legge vekt på hva som virkelig skjedde i denne epoken. I tillegg fremstiller Hermanns tegninger vakre landskap, bygninger og karakterer slik at det virker så fullstendig autentisk.

Biblioteket har fått inn tre bøker som samler de ti albumene disse laget sammen.

Annet å lese: Greg/Hermann: Bernard Prince og Hermann: Jeremiah og Tårnene i Mayry-skoven

Matt Wagner: Grendel: Devil by the Deed

Wagners serier om Grendel er en milepæl i tegneseriehistorien. Den fikk også en spin off med Grendel Tales som også er verdt å få med seg. Devil by the Deed er kun et enkelt hefte og det bruker Wagner til å oppsummere Hunter Roses liv og hans kriminelle alter ego Grendel. Her legger han føringer for hva som skjer senere i serien. Dette heftet ble det første jeg leste av denne serien og jeg kan ikke helt si hvorfor jeg straks ble så bergtatt av den, annet enn at den er ufattelig bra!

Annet å lese: Matt Wagner`s Grendel Omnibus 1-4, Matt Wagner`s Grendel Tales Omnibus 1-2 og Mage.

Howard Chaykin: The Shadow: Blood and Justice

The Shadow var en av disse pulp-heltene som dukket opp tidlig på 30-tallet. Serien var en inspirasjonskilde både for Lee Falks og Bob Kane/Bill Fingers kreative bidrag til tegneseriehistorien. Helten er en svartkledd hevner med to automatpistoler og en latter som fryser blod til isvann. Det var 80-tallet og gamle helter skulle bli som nye. Oppdateringen av The Shadow i denne miniserien er genial og får puristene (les: Harlan Ellison) til å steile. Det er en serie hvor sex, opphav og atomvåpen alle har en plass i historien. Makelaus moro!

Annet å lese: Blackhawk, Ironwolf, American Century, Time squared og American Flagg!

Terry Moore: Strangers in Paradise

Hvordan er det å være bestevenninner når den ene er hodestups forelsket i den andre og denne aner ingenting? Når de deler leilighet og den forelskede bare roter seg bort i menn som er mer enn villig til å være henne utro. Dette er utgangspunktet for Terry Moores unike Strangers in Paradise. Og hva skjer når den forelskede blir forelsket i en mann og hennes opprinnelige forelskelse begynner å fatte interesse for henne? Som ateist kan en si mye stygt om religion, men når det kommer til den kristne Moore blir han en av mine helter. Her er også en krimintrige lagt inn i handlingen og en masse følelser.

Annet å lese: Rachel Rising, Motor City og SiP XXV.

Katsuhiro Otomo: Akira

Dette er en serie som inneholder nesten alt i løpet av 2200 sider, men hvor de humoristiske innslagene ender opp med å ikke bli så hyppige. Det er en dystopi fra et neo-Tokyo noen tiår inn i fremtiden som tidligere har blitt jevnet med jorden. Mysteriet med katastrofen er ennå ikke løst. Her møtes motorsykkelgjenger, revolusjonære, politikk, militæret og alle med en agenda om hva som kan skje hvis katastrofen skulle kunne gjenta seg og i noen tilfeller forhindre den. Tegneseriens fartsfylte action får Fast and Furious-filmene til å ligne noe regissert av Ingmar Bergman.

Annet å lese: Domu, Legends of Mother Sarah og Memories.

Garth Ennis/Steve Dillon: Heartland

Det finnes ingen tegneserieforfatter som har sjokkert meg så ofte som Ennis. Det er ikke mange andre som har rørt meg så ofte med innsiktsfull dialog og stor medmenneskelighet. Ennis' store gjennombrudd i USA var med serien Hellblazer og dennes hovedperson John Constantine. Hans varemerke er at de som står ham nær går ublide skjebner i møte. De to som har unngått dette er vennen Chas og eksen Kit Ryan. Heartland er et enkeltstående hefte og forteller historien om Kit som vender hjem til Belfast etter bruddet med Constantine. Det som skjer er at hun sitter i stuen og prater, går til og fra puben pratende og er inne på puben og prater. Dialog og bilder bare klikker så genialt at dette blir en tegneserie-happening av dimensjoner (finnes i Hellblazer volume 8 og Hellblazer: A rake at the gates of hell).

Annet å lese: Ennis/Dillon: Hellblazer, Preacher og The Punisher

Annet å lese: skrevet av Ennis: War Stories, The Boys og Goddess

Warren Ellis/John Cassaday: Planetary

Denne guidede turen gjennom det tyvende århundres populærkultur er bare glimrende. Først fremst fordi Ellis er en genial formidler av dette og det at Cassadays tegninger kler historien så komplett. Å nevne alt denne serien tar for seg vil ta for mye plass, men hvem har ikke lurt på hvor Godzilla og Mothra til slutt endte opp?

Annet å lese: The Authority, Wild Storm, Global Frequenzy, Desolation Jones, The Ocean, Trees, Transmetropolitan og Injection

Pierre Christin/Jean-Claude Mezieres: Linda og Valentin

Etter å ha blitt forulempet av nok en tegneseriadapsjon fra Luc Besson, den forrige var Adele Blanc-sec, så fikk ikke tidenes beste science fiction-tegneserie sitt store gjennombrudd i engelsktalende land. Da er det enda en bra ting Europa har og som USA ikke evner å forstå. Dette er en serie som inkorporerer politikk, spenning, humor, menneskelighet, humanisme for å nevne noen eksempler. Den viser at science fiction i tegneserier ikke trenger å være Star Wars hele tiden, men intellektuelt stimulerende også. Og det er vitterlig en god ting!

Frank Miller: Sin City

Denne historien ble først fortalt i antologi-serien Dark Horse Presents for siden å bli utgitt i samlet utgave i 1993. Miller hadde da allerede vært en av mine store helter det siste tiåret, men senere ble han smittet av dette xenofob-viruset og begynte å uttale seg om muslimer. Når jeg først leste Sin City hadde jeg enorme forventninger og enda flere enn dem ble innfridd. Denne usannsynlige helten Marvs (glimrende spilt av Mickey Rourke i filmatiseringen) kompromissløse jakt på Goldies morder. Og alt fortalt i et fargesprakende svarthvitt.

Annet å lese: Daredevil, Elektra Returns, Batman: Year One og The Dark Knight 1-3

Hugo Pratt: Corto Maltese: Legenden om Venedig

I begynnelsen av denne historien er vår hovedperson, Corto Maltese, på Kreta og ser opp mot nattehimmelen. Der er det to måner og han forteller seg selv at det bare forekommer på denne øyen, noe jeg selv har fått oppleve. I dette albumet får en også forståelse for Corto og Pratts uendelige fascinasjon for dette mysteriet som er Venezia. Nå er dette bare et av minst et dusin album om denne eventyreren som var en sønn av en sjømann fra Cornwall og en heks fra Malta. Han sies å ha forsvunnet i den spanske borgerkrigen. Hugo Pratt gikk dessverre bort 20.08. 1995.

Annet å lese: resten av serien om Corto Maltese, Ørkenens skorpioner 1-3 og Fort Wheeling.

Alan Moore/David Lloyd: V for Vendetta

Denne historien skrev Moore som et varsko for hva som kunne skje i Storbritannia hvis 80-tallets Thatcherisme fikk fortsette å prege samfunnet. Den er dessverre ennå mer aktuell nå med denne dragningen mot det politiske høyre og sterke menn som Putin, Erdogan og wannabe Trump. Serien handler om den tidligere politiske fangen som ikler seg kappe og tar på seg en Guy Fawkes maske, og gjør det denne mislyktes med. Den er vond å lese, men høyst nødvendig, og det går opp for en hvor skjørt et demokrati egentlig er.

Annet å lese: The Saga of Swamp Thing, Miracleman, Watchmen, Promethea og masse mer.

Pierre Christin/Enki Bilal: Jakten

Med dette albumet oppsummeres kommunismens «triumf» i Øst-Europa 10 år før Berlinmurens fall. Partibyråkrater fra hele Warsawa-pakten samles i en jakthytte i Polen. De har en felles agenda med møtet, men forteller vidt forskjellig historier om sitt liv i partiet. Det de også har til felles er deres tilknytning til en russisk revolusjonshelt, som også er tilstede, som har hatt en viktig innvirkning på alles karrierer. Dette er et av de albumene som er nær perfekte. Historie og illustrasjoner smelter sammen og blir stor kunst!

Annet å lese: Christin/Bilal: Den sorte ordens falangister og Byen som ikke eksisterte.

Bilal: Nikopol-triologien og Monstertetralogien.

Cosey: Rejsen til Italien 1-2

Tre venner vokser opp i en liten by i midtvesten. De to guttene er begge begeistret for den tredje (jenten). Når guttene nesten er blitt menn verver de seg begge for å kjempe i Vietnam. Kvelden før avreise blir de begge gitt en spesiell gave av hun som blir tvunget til å være igjen alene. Spol fremover noen år og de to får igjen kontakt med hun som har vært fraværende. Hun ber dem komme til Italia, noe begge gjør og oppdager at hun er blitt nonne. Hva som skjer videre får en hver oppegående tegneserieleser finne ut av selv.

Annet å lese: Orchidea, Jonathan-serien, Jakten på Peter Pan 1-2 og Hanoi-Saigon.

Neil Gaiman/Diverse: The Sandman

Den beste julaften jeg har feiret var en dag i september i 1992. Da mottok jeg de fire første trade-paperbackene i serien The Sandman. På denne tiden hadde jeg kommet frem til at jeg var blitt for gammel for denne barnlige interessen for tegneserier. Horer, hasj og gammeldans burde synes viktigere. Grunnen til at jeg hadde bestilt dem var allikevel en nysgjerrighet for hva som var spesielt med denne serien. Vel, hva var det egentlig? Jo, jeg startet med Preludes and Nocturnes og leste meg frem til 24 Hours, og tegneserier ble aldri det samme igjen. Videre frem, The Beating of Her Wings, som også er første historie i bok 2, og fikk en ytterligere bekreftelse på at dette stemte. Bok nummer tre, Dream Country, og kattenes nært forestående revolt, Shakespeare og hvor han virkelig fikk inspirasjonen til å skrive En midtsommer natts drøm. Ennå var det så mye igjen å lese, og det var en av de beste gavene jeg har gitt meg selv og som fortsetter å gi.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙