Hva leter du etter?

Olav anbefaler musikkbøker

På Sølvberget har vi tusenvis av bøker om musikk. Her er noen av Olavs favoritter. 

Klikk på titlene for å låne.

Art and Laurie Pepper - Straight Life: The Story Of Art Pepper

Arthur Edward Pepper, Jr. (1925-1982) var en av de aller største alt-saksofonistene etter Bird. Han regjerte vestkystens post-bebopscene og var et eksempel på det selvdestruktive talentet. Denne perlen av en bok kom første gang i 1979 og skildrer Arts liv på innsiden og utsiden av San Quentin, kjærligheten til kvinner, jazz og heroin.

Waylon Jennings / Lenny Kaye - Waylon: An Autobiography

Les historien til outlaw country-legenden Waylon Jennings. Oppveksten, havarerte ekteskap, narkomisbruk, tiden som svirebror med Johnny Cash, George Jones og Willie Nelson, og om hvordan han blandet rock og country. Ført i penn på en utmerket måte av Lenny Kaye (gitarist for Patti Smith og sammenstiller av legendariske dobbel-LP: Nuggets: Original Artyfacts From The First Psychedelic Era 1965-1968).

Bob Mehr - Trouble Boys: The True Story of the Replacements

Fantastisk biografi om et av verdens mest undervurderte band. Dette er historien om fire ungdommer som alle kommer fra dysfunksjonelle familier med alkohol og psykiske utfordringer. De blir fanget av rock’n’roll og lever livet fullt ut uten større kommersielle fremganger.

Bill C. Malone - Country Music, U.S.A.

Skal du bare lese en bok om countrymusikk så er det denne reviderte klassikeren fra 1968. Boken tar deg med på en dannelsesreise fra countrymusikkens røtter og frem til dagens stjerner som Miranda Lambert. Essensiell lesing.

Lennart Persson - Sånger om sex, Gud och ond bråd död

Den musikkjournalisten som har inspirert meg til flest platekjøp er Lennart Persson. Han er en sann misjonær, og skriver med et nærvær som veldig få kan matche. Jeg har lest hans tekster helt fra første nummer av fanzinen Larm som han startet i 1976. Her kan du lese kompromissløse og subjektive tekster om 59 fantastiske sanger.

Tom Piazza - True Adventures with the King of Bluegrass: Jimmy Martin

Bluegrassens svar på Jerry Lee Lewis. Les historien om denne fantastiske, uhøvlede musikeren som startet sin karriere i Bill Monroes Blue Grass Boys. Han hadde et ustyrlig humør og var ikke alltid like lett å ha med å gjøre (mulig det var grunnen til at han aldri ble valgt inn i The Grand Ole Opry) En sann legende. Eneste innvending er at boken er for kort.

Peter Guralnick - Searching for Robert Johnson: The Life and Legend of the "King of the Delta Blues Singers"

Robert Johnson, mannen, myten og musikken som har inspirert storheter som Clapton og Keef Riffhard. Djevelen, død, mystikk og desperat utenomjordisk musikk. Dette er et essay også for de som ikke har blues som favorittsjanger. Det at Peter Guralnick er en glimrende skribent gjør ikke denne boken mindre essensiell.

Mac Rebennack - Under a Hoodoo Moon: The Life of Dr John the Night Tripper

Kanskje ikke den mest velskrevne musikkbiografien jeg har lest, men for en historie og innblikk i en tapt musikkverden fra New Orleans, der Dr. John startet sin musikalske karriere på 50-tallet. Anekdotene og de bisarre episodene fra hans liv som junkie, og relasjonen til legendene som bebodde musikkscenen i New Orleans, er ubetalelige.

Vel verdt å lese selv om vi fortsatt har til gode den definitive biografien om Dr. John.

Amanda Petrusich - Do Not Sell At Any Price: The Wild, Obsessive Hunt for the World's Rarest 78rpm Records

For en bok, denne var en glede fra start til slutt. Journalisten Amanda går inn i en mannsdominert verden av 78-platesamlere, og blir som de besatt av jakten på denne fantastiske nedstøvede musikken. En bok for alle som elsker musikk.

Irwin Chusid - Songs in the Key of Z: The Curious Universe of Outsider Music

"Chusid possesses a knowledge of music culture that most contemporary rock critics "think" they have." Dette er boken for deg som selvfølgelig rangerer Captain Beefheart foran Frank Zappa og er opptatt av odde musikalske genier som Daniel Johnston, Harry Partch og Joe Meek. Etter denne boken er det bare å grave frem lyden til The Legendary Stardust Cowboy, Jandek, Tiny Tim og andre galninger.

Christopher C. King - Lament from Epirus: An Odyssey Into Europe's Oldest Surviving Folk Music

I en bruktbutikk i Istanbul får platesamleren Christopher C. King høre noe av det mest hypnotiske og skjelsettende musikken han noensinne før har hørt. 78-platen som ble spilt tok ham tilbake til fortidens Epirus, et område nord i Hellas på grensen til Albania. Christopher C. King blir besatt av Epirus med sin særegne folkemusikktradisjon og virtuose utøvere som Kitsos Harisadis og Alexis Zoumbas, og begir seg ut på en reise til området og dets røtter. Dette er en fascinerende bok som både gir deg et innblikk i historie, filosofi og musikk.

Mats Gustafsson - Discaholics!

Vinyljunkiene står frem og forteller åpent om sitt forhold til musikk og gir tips om plater som du ikke leser om i VG. Saksofonisten Mats Gustafsson intervjuer bla.: Henry Rollins, Paal Nilssen-Love, Thurston Moore og Robert Crumb om deres favorittplater og det å være en Discaholic. Boken inneholder mengder med lister men også en vinylsingel. For deg som liker lister.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙