Hva leter du etter?

Påskekrim og spenning fra Barnebiblå

Det er ikke bare voksne lesere som kan fylle opp koffertene med krim og spenning til påskeferien. Vi har også mange spennende tips for barn og ungdom. 

Hos oss på barne- og ungdomsbiblioteket får du alltid gode lesetips. På vår del av Sølvbergets nettsider finner du boktips fordelt på alder, og listene utvides stadig. Nedenfor har vi samlet mange gode bøker som passer ekstra godt nå som påskeferien nærmer seg. Har du tips om flere? - Gi gjerne lyd til oss på Facebook.

Pulverheksas påskekrim av Ingunn Aamodt

Det er påske og Pulverheksa, Hokus, Pokus og Politimannen er i godt humør. De koser seg med appelsiner i vårsola. Så kommer Grønnskollingen og han er ikke glad i det hele tatt. Møllen hans er død! Hvem er den skyldige? For å finne ut dette tar Politimannen saken og samler alle de mistenkte i biblioteket…

Tyven på fjellet av Linn T. Sunne.

Påskefjell og hvitt, hvitt så langt øyet kan se. Eline og Linnea gleder seg til ferie på hytta til Oskar. Men så blir skiene til Linnea stjålet. Kan det være de sure hyttenaboene som har tatt dem?Det er ikke første gangen de tre vennene roter seg bort i mystiske saker. Ny spennende og morsom bok om tre bestevenner, som kanskje er bitte litt mer nysgjerrige enn unger flest. Passer for de fra 3-4 klasse.

Løpet er kjørt! av Tove Aurstad og Carina Westberg.

Tuva og Simen er på vei over fjellet for å ha ferie i Bergen. På radioen melder de at noen bankranere er på rømmen. Når de stopper på en kro ser Tuva noen mistenkelige personer, da de senere fortsetter turen følger de mistenkelige personene etter dem. Spenningen når klaustrofobiske høyder når Tuva og Simen sperres inne i en tunnel uten mobildekning, mens en snøstorm raser utenfor. De blir stående fast inntil de kan begynne å kjøre i kolonne videre over fjellet. Mens de står stille oppdager de at bilen med ranerne står bak dem og at de har forstått at Tuva har avslørt dem. Simen og Tuva klarer igjen å rote seg borti hardbarkede skurker. Dette er en actionpakket og spennende bok.

Operasjon Tordensky/Detektivbyrå Nr. 2 av Jørn Lier Horst.

Første bok i serien om Oliver og Tiril. Sammen prøver de to å finne ut hvorfor baker Monsen blir frastjålet hele lageret sitt av gjær og hvorfor tønnene til den nye badebrygga forsvinner fra stranden, samt hvorfor noen har forsynt seg med alle enebærbuskene i parken. Hvem står bak disse mildt sagt underlige tyveriene? Heldigvis får de hjelp av sporhunden Åtto til å finne løsningen på mysteriet. Passer for de fra 3-4 klasse.

Påskemysteriet/Mesterdetektiv Tim & co av Hagerup & Hagerup.

Dette er andre bok i serien om mesterdetektiv Tim & co. Det er påske. Tim og co er på tur til den forfalne, men kjære hytta de kjøpte av Fattig-Lars. De er i ferd med å starte ferien, da Lunde Per kommer og sier at det brenner på hotellet. Hva i all verden har skjedd? Er det noen som har tent på? Mesterdetektiv Tim og Co må til pers. Mon tro om de klarer å løse mysteriet denne gangen også? Passer for de fra 3-4 klasse.

Stavangermysteriet av Bjørn Sortland.

Bjørn Sortlands prisbelønte spenningsserie om kunstmysteriene er midt i blinken for unge krimelskere. Stavanger-mysteriet er den ellevte boken i denne serien og den tredje med handling fra norske byer. David og familien har vært utsatt for flere ulykker. De har nemlig hatt en drapsmann etter seg uansett hvor de har dratt. Hans navn er Stig Svartvik. Hvordan det går David og familien når de kommer til Stavanger, er ikke godt å si. Passer for de fra 5-7 klasse.

Salamandergåten av Jørn Lier Horst.

Salamandergåten er forfatterens første bok i kriminalserien CLUE. Cecilia, Leo, Une og hunden Egon er hovedpersoner i bøkene. Cecilia sin far eier pensjonat Perlen, som er et idyllisk sted ved havet. Leo sin mor jobber på Perlen. Une og Egon bor like ved. En dag finner Cecilia og Leo et lik som er blitt skylt i land på stranden nedenfor pensjonatet, den avdøde er en ung mann med en tatovert salamander på armen. Cecilia og vennene nøster opp en innviklet forbrytelse som involverer både gåtefulle personer, skipsforlis, mange penger og ikke minst en skummel salamander. Passer for de fra 5-7 klasse.

Hundetanker av Tyra Teodora Tronstad.

13 år gamle Vera flytter fra byen sammen med faren sin, til et gudsforlatt sted der ingenting skjer. Tror Vera. Faren holder på å skrive en bok om hvorfor vi er så redd for ulv. På det nye stedet har ulven drept flere sauer, og naboene har dannet et ulovlig jaktlag for å ta livet av den. Vera begynner å lure på om det holder på å klikke for henne, for uforklarlige ting begynner å skje. Plutselig begynner hun å høre tankene til alle hunder, både tamme og ville. Dessuten finner hun en grønn lue i en skuff. Hun synes det er merkelig at den fordrukne Birger med reveblikket er så oppsatt på å få tak i lua.

Selv den minste avkrok har sine hemmeligheter, og Vera pirker uforvarende borti noe av grumset. Heldigvis møter Vera Gustav, som lærer seg all judoteori i løpet av en natt og som tror på Vera, selv om det hun forteller ham egentlig ikke går an å tro på. Passer for de fra 5-7 klasse.

Drit og dra av Carl Hiaasen.

Den fryktede læreren Mrs. Bunny Starch forsvinner i under en utflukt til Black-Vine-sumpen. Et skjærende hyl høres, er det fra den utrydningstruede Florida-panteren? Hvem er den mystiske mannen som ses i sumpen da filmen fra utflukten spilles av? Hvorfor har ikke Nick hørt fra faren som er tjenestegjør i Irak? Og hvorfor i alle dager setter Nick og Marta i gang med å etterforske forsvinningen av den fryktede læreren i stedet for å juble over at hun er borte? Alle disse spørsmålene og enda flere vil du få svar på om du leser denne boken. Dyrevern, griske oljefolk, Irakkrigen og lærertrøbbel er spennende tema i boken. Det går unna i et høyt tempo, det er morsomt og når du er ferdig gir den deg noe å tenke på. Ikke verst for en bok det? Passer for de fra åttende klasse og oppover.

Afrodite og døden av Ritta Jacobsson.

Afrodites klassekamerat og nabo forsvinner plutselig, og blir funnet død. Afrodite prøver å finne ut av hva som kan ha skjedd, og snart er hun viklet inn i et nett av løgner, ledetråder og farlige forbindelser. Jo dypere Afrodite graver, desto sterkere blir den uhyggelige følelsen hun prøver å fortrenge. Hun får følelsen av at morderen er noen hun kjenner og at han vet at hun er på sporet av ham. Spenningen sitter som et skudd, uten at det går i frøken Detektiv-retning. Velkjente motiver er med, her er skinnjakkekledde muskelbunter, gal og gammel eneboerdame, mørke skogsveier og ungdommer som vet mer enn politiet – men som kjører sitt eget løp! Realismen i boka viker aldri. Ei heller når mysteriet oppklares. Passer for de fra åttende klasse og oppover.

Prinsessen og døden av Magnus Nordin.

Nyhetsmeldingen om funnet av en ung mann som er mishandlet og nær drept slås stort opp i avisen. Men ungdommene i drabantbyen utenfor Stockholm bryr seg ikke. Markus, Nina, Teo, Jajje og Lenita lever livet som vanlig. Inntil nye meldinger om drap tikker inn. Noe er galt under den trygge overflaten. Morderen kommer stadig nærmere ... Skremmende realistisk thriller om hvordan hemmeligheter og løgner forgifter og ødelegger. Passer for de fra åttende klasse og oppover.

Skitten snø av Mamona Kahn

En fortelling om sterkt vennskap, brennende hat, hevngjerrighet og hudløs redsel. handlingen foregår i det norsk-pakistanske miljøet i Oslo, og viser hvordan fire jenters ulike kulturbakgrunn gjør dem sterke - når de står sammen. sitt livs mareritt, bestemmer de fire venninnene seg for at dette må de hevne. De virvles inn i et nett av vold, hevn og dop, og livet vil adri mer bli som før for noen av de

Beskytteren av Harlan Coben.

For 15 år gamle Mickey Bolitar kan knapt dette året bli verre. Faren er død og moren er på avrusning, selv bor han hos sin onkel Myron og har derfor måttet bytte skole med alt det innebærer. Det viser seg at livet fakstisk kan bli enda verre, nemlig når Ahsley, Mickeys kjæreste forsvinner sporløst. Sammen med sine litt underlige venner Spoon og Ema begir Mickey seg ut på en desperat jakt etter henne. Sporene etter Ahsley leder Mickey inn i en verden som avslører at ikke kjæresten var den søte og sjenerte jenta hun ga inntrykk av. Når Mickey oppdager ukjente tin om sin egen far, skjønner han at dette er større enn han noen gang kunne forestille seg. Passer for de fra åttende klasse og oppover.

I hunt killers av Barry Lyga.

17 år gamle Jazz er en tiltalende gutt, noen vil kanskje si en hjerteknuser. Han er sønn av verdens mest beryktede seriemorder og for faren hans var det ta-med-sønnen-på-jobb-dag året rundt. Jazz har sett åsteder for drap slik politiet skulle ønske de kunne, nemlig fra forbryterens ståsted. Selv om faren til Jazz har sittet inne i årevis, blir det igjen begått nye drap i den søvnige småbyen Lobo's Nod. For å bevise at drapslyst ikke ligger i slekta, går Jazz sammen med politiet i jakten på den nye seriemorderen. Men Jazz har en hemmelighet. Dette er en fortelling om en tenåring som mot overveldende odds kjemper for å bli herre over sin egen skjebne. Passer for de fra åttende klasse og oppover.

Berserk av Ally Kennen.

Chas bor sammen med moren og bestemoren sin. Devin er hans beste venn og sammen trekkes de to ungdommene mot opplevelser som høyst sannsynlig kan føre dem rett i fengsel. En dag bestemmer Chas seg for å melde seg som brevvenn for en fange i et amerikansk fengsel. Han vil korrespondere med en morder. Men regelen sier at han må være over 18 år og han er bare femten. Derfor gir han seg ut for å være sin egen mor. Fangen heter Lenny Darling og er opprinnelig fra London. En dag får Chas et brev fra Lenny som er løslatt og på vei til England for å treffe sin nye og hyggelige brev-venninne! Chas skjønner etter hvert at han har satt i gang noe langt større enn han trodde. Chas og vennene hans trekkes brutalt inn i en historie der en morders fortid vekkes til live og setter ungdommene på dramatiske prøver. Passer for åttende klasse og oppover.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙