Hva leter du etter?

Relansert: Fedora (1978)

Relanserte filmer dukker stadig opp i flotte utgaver på blu-ray/dvd takket være distributører som Eureka Entertainment. Som denne litt glemte saken:  Fedora av mesterregissøren Billy Wilder.

Fedora (1978)
It’s a whole different business now. The kids with beards have taken over. They don’t need scripts, just give them a handheld camera with a zoom lens. Det er som om sitatet fra filmens karakter, den aldrende frustrerte filmprodusenten Barry Detweiler (William Holden) kunne kommet fra regissøren selv, Billy Wilder. Disse "kidsa" med skjegg det siktes til er folk som Scorsese, Spielberg, Coppola, Lucas osv, alle temmelig skjeggete på 1970-tallet . "Fedora" ble Wilders nest siste verk og tankene går raskt til hans egen "Sunset Boulevard" (1950) . Den smått desperate Barry Detweiler (William Holden) jakter på et hollywood-ikon, den mystiske Fedora, for å hale i land et filmprosjekt. Fedora har imidlertid trukket seg tilbake fra filmindustrien og lever en tilsynelatende stille tilværelse på en øy i nærheten av Korfu. Den kvinnelige divaskikkelsen har med andre ord klare likhetstrekk med Norma Desmond (Gloria (Swanson) i Sunset Boulevard.

Aldring er en temmelig utilgivelig prosess i Hollywood, og dette er et av temaene Wilder peker på i filmen. Filmen er heller ikke en hollywoodproduksjon, men en fransk/tysk samproduksjon. En selvrefleksiv film på et vis. Den vil nok neppe bli nevnt i samme åndedrag som Billy Wilders ypperste, men det er greit nok når man har skjenket drømmefabrikken filmer som nevnte "Sunset Boulevard", "Some Like It Hot", "Double Indemnity", "The Apartment". "Fedora" er ikke et mesterverk, men like fullt et fengslende bisart mysterie fra start til slutt fra en fremmedgjort og småbitter gigant. En fabelaktig restaurering og flott utgave som inkluderer både blu-ray og dvd-format. Se forskjellen fra urestaurert og den nye utgaven i dette klippet her.

Reserver filmen
Mer Billy Wilder på Stavanger bibliotek

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙