Hva leter du etter?
Utdrag fra omslaget til Rick Riordans bok Den røde pyramiden

Rick Riordan, "Den røde pyramiden": Spenning og humor ved pyramidene

Rick Riordans bok Den røde pyramiden er storartet underholdning for alle som setter pris på humor, eventyr, magi og historie. Bonus: Få flere tips om lignende bøker fra bibliotekarene.

Jeg hadde ikke lest noe av Riordan tidligere, men jeg har jo registrert at hans bøker om Percy Jackson har blitt en av de mest populære bokseriene for ungdom de siste årene.

Der bøkene om Percy Jackson handlet om gresk mytologi handler imidlertid de såkalte Kane-krønikene om noe jeg personlig synes er enda mer spennende: Egypt. Jeg er ganske barnslig nerdete når det kommer til egyptisk mytologi og historie og startet derfor min Riordan-lesing med "Den røde pyramiden" (eller "The Red Pyramid" som den het i den engelske utgaven jeg leste på min nye Kindle Paperwhite).

Sjarm

Riordan skriver sjarmerende sleivete og han veksler uten problemer mellom å bruke 12 år gamle Sadie og 14 år gamle Carter som fortellere. Et smart grep som jeg tipper de unge leserne setter pris på. Men man trenger som nevnt ikke være mellom 9 og 14 for å ha glede av denne boka, selv om det er den aldersgruppen som sannsynligvis er målgruppen. 

Søskenparet Carter og Sadie er to vidt forskjellige karakterer som utfyller hverandre på beste vis - særlig når de oppdager at de ikke er helt som alle andre, og at de har tette koblinger til de gamle egyptiske gudene.

Egypt

Man trenger heller ikke ha noen særlige forhåndskunnskaper om Egypts historie for å bli hektet. Men: Har du ikke allerede besøkt pyramidene, museene og storbyene som nevnes i boken får du garantert enda mer lyst til å reise dit etter denne boken.

Humor

Mange anmeldere har sammenlignet boken og serien med Harry Potter-universet, men personlig synes jeg dette var langt friskere - særlig på humorfronten. 

Høydepunktet for meg, og det kanskje beste eksemplet på humoren i boka var da de unge hovedpersonene ramler innom Graceland (Elvis var selvsagt magisk): "The two magicians continued to smash and crash their way through Graceland, knocking over furniture and blasting things to bits. Apparently they were not Elvis fans."

En positiv overraskelse, og jeg må nok kaste meg over de to oppfølgerne i serien også. Nå må jeg bare få overtalt datteren min på 12 til å lese den.

Se alle bøkene vi har av Rick Riordan på biblioteket.

På jakt etter mer spenning og eventy? Sjekk disse bøkene:

Jeg spurte bibliotekarene på Barne- og ungdomsbiblioteket om hvilke bøker de anbefaler for de som likte bøkene av Rick Riordan. Her er anbefalingene:
Siv-Merethe Søbye anbefaler:

"Museet for stjålne minner" av Ralf Isau

- Underlige ting skjer i Berlin. Steinfigurer våkner plutselig til liv og lister seg gjennom mørke museumsrom, minner forsvinner fra menneskers hukommelse. Tvillingene Jessica og Oliver (14) kommer hjem fra ferie og husker ikke faren sin. Han er forsvunnet og bare en skremmende tomhetsfølelse er tilbake. Det er som han ikke har eksistert. På loftet finner de farens dagbok i en kiste som har tilhørt moren deres, som døde da de var små. Der får de vite at faren ikke alltid har vært nattevakt, men en gang var en kjent arkeolog ved det store Pergamonmuseet. I opptegnelsene hans får de vite om Quassinja, de tapte minnenes rike, og om dette hemmelighetsfulle rikets hersker, guden Xexano. For å finne igjen sin far legger søsknene en dristig plan. Men snart kommer de på sporet av en sammensvergelse som truer minnene til hele menneskeheten. Et nervepirrende kappløp med tiden begynner.

Lån boken på biblioteket.

Helle Jomaas anbefaler:

"Pegasus og flammen" av Kate O`Hearn

- Myte og virkelighet kolliderer når det krigsherjede Olympen møter det stormfulle New York City i et eventyr som tar pusten fra deg. I et fryktelig tordenvær krasjlander den majestiske flygende hingsten Pegasus på taket til 13 år gamle Emily. Sammen med gudene fra Olympen og en ny klassekamerat befinner hun seg plutselig i slag med fryktelige monstre, på desperat flukt fra et korrupt etterretningsvesen, fantastiske flyturer på den vakre Pegasus for å redde Olympen før den Olympiske Flammen slukner. Første bok i frittstående engelsk serie!

Velskrevet og lettlest sidevender.

Lån boken på biblioteket


Ann-Helen Hatlestad anbefaler:
Serien "Slangeringen" av Liv Margrete Alver.

Slangeringen er en historisk fantasy/romanserie lagt til Norden i romertiden, en mindre kjent, men svært spennende periode i vår historie.

Lån bøkene på biblioteket

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙