Romaner i ruter
Lange tegneserier kalles gjerne grafiske romaner. De forteller en fiktiv historie i tegneserieform, gjennom bruk av sekvensielle illustrasjoner. I motsetning til den tradisjonelle tegneserien, er grafiske romaner lengre. De dekker gjerne en historie fra begynnelse til slutt, i stedet for å avslutte med den tradisjonelle cliffhangeren som tegneserier vanligvis har.
Ikke lettlest
Fordi tekstmengden er mindre enn i en klassisk roman, går mange ut fra at dette er lettlest litteratur. I grafiske romaner forekommer det imidlertid et avhengighetsforhold mellom bildene og teksten der ingen av elementene fungerer uten hverandre. Dette samspillet utfordrer leseren, og krever en egen lesekompetanse som mange unge er drevne på. Bildene fungerer ikke kun som støtte for tekstens handling, men gir historien en ny dimensjon. Det finnes også eksempler på grafiske romaner hvor bilder og tekst er motstridende. Hvilken forteller skal man stole på da?
Våre favoritter
De siste årene har det kommet stadig flere grafiske romaner med barn og unge som målgruppe. Her er noen av Barnebiblås favoritter for ungdom, alle utgitt på forlaget Cappelen Damm som har satset spesielt på denne sjangeren:
Nærkamp av Axel Hellstenius og Line Halsnes
Nærkamp er en tegneserieadapsjon av den prisbelønte romanen Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal. Fittekvote fikk U-prisen i 2011. Befalselev 2010 Bakke, Victoria skjønner fort at befalsskolen er noe helt annet enn frisørsalongen hjemme. Hun får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk, ikke minst må forholdet til kjæresten holdes hemmelig. Er hun virkelig villig til å signere utenlandskontrakten og dermed gå i krigen for sitt land?
Med egne øyne av Arne Svingen og Christoffer Grav
En annerledes kjærlighetshistorie om å se på verden med et nytt blikk. Eller ikke se den i det hele tatt. Jim er på høyden av sin artistkarriere, men føler likevel at noe mangler. I et forsøk på å komme bort fra alt møter han en jente, som bokstavelig talt får ham til å se verden på en ny måte.
Apefjes 1, 2 og 3 av Tor Erling Naas og Sigbjørn Lilleeng
Martin mistet faren sin da han var liten, og han og moren er stadig på flyttefot. En natt kommer han plutselig til seg selv ytterst på et bygårdstak midt på natta i bare trusa. Samtidig begynner taggeren «Apefjes» å skape overskrifter med sine ape-tagger på de mest umulig steder. En spenningsroman som både tar oss høyt over Oslos hustak, og bakover til en skremmende fortid.
Fallteknikk av Inga Sætre
I Fallteknikk følger vi Rakel som flytter hjemmefra for å gå på videregående skole, og hennes brutale overgang fra venninnegjeng til voksenliv. Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2013, vinner av Brageprisen 2011 og vinner av Kulturdepartementets tegneseriepris 2011.
Drabant volum 1 og 2 av Øyvind Holen og Mikael Noguchi
Drabant handler om å vokse opp i Oslos utkant, og om å kjempe for å være synlig i en usynlig drabantby. Vi møter Fredrik , som er skolelei og tagger under navnet «Deks». Da Fredrik blir kjent med den eldre maleren «Senc», alias Victor, begynner plutselig store ting å skje. Victor drømmer om å gjøre en «piece» som vil bli beundret for all ettertid, og snart vikles Fredrik inn i et trekantdrama der spraybokser, dop og Victors kjæreste, Camilla, er ingrediensene.
Trenger du flere lesestips? Sjekk sølvberget.no/lesetips og anbefalingslistene til Barnebiblå.