Hva leter du etter?

Romanserier for høstmørket

Jon Michelet rakk å skrive ferdig serien om krigsseilerne før han døde. Her er andre romansykluser du kan forsvinne i når høsten senker seg.

Hvilke romanserier har du lest og likt, spurte jeg mine Facebook-venner. Det resulterte i en meterlang tråd med masse boktips. De kommer nederst i denne artikkelen.

Hva er en romanserie? Eller finere, romansyklus? "Romaner med en viss sammenheng", ifølge ordboka. Det er ganske løst definert. Underforstått er det vanligst at samme forfatter skriver disse bøkene med den innbyrdes sammenhengen. Men to bøker henger ikke nødvendigvis sammen selv om en forfatter har skrevet to bøker fra samme by eller miljø. Personene bør gå igjen i romanene.

Det bør også være en viss konsekvens fra bok 1 til 2 og så videre. Hvis universet og personene går tilbake til start for hver bok (slik det f.eks skjer i Donald Duck-bladene og eventyrene om Askeladden), kan det vanskelig kalles en romanserie, det er heller et univers hvor alt nullstilles.

Forskjellen mellom Harry Hole og Miss Marple

Agatha Christies bøker om detektivene Hercule Poirot og Miss Marple ligger i grenseland, for personene forandrer seg lite fra bok til bok. Jo Nesbøs sletne politimann Harry Hole drar derimot med seg stadig mer mental bagasje for hver roman.

Oppsummert: Romanserier er bøker med en viss sammenheng, vanligvis skrevet av samme forfatter, hvor personene går igjen og hvor handlingen i en bok får konsekvenser for de påfølgende bøkene. Andre romanserier bindes sammen av tematikken, som Jens Bjørneboes Bestialitetens historie.

Fantasy, barn og krim

Romanseriene finnes i overflod innen krim, fantasy og barnelitteratur, tenk bare på de utallige dagbok-seriene som skrives for barn.

To av de største litterære fenomenene det siste tiåret, Elena Ferrante og Karl Ove Knausgård, skriver ofte serier. For Knausgårds del er det blitt noe av et varemerke; I tillegg til Min kamp-bøkene, er Ute av verden forløperen til En tid for alt, og nå senest kom de fire bøkene om årstider. Og mange av de siste årenes boksuksesser i Norge har vært serier; Anne B. Ragde, Jon Michelet, Carl Frode Tiller og Helga Flatland.

Her er romanuniverser du kan dykke inn i og bli lenge. Klikk på titlene for å låne:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙