Hva leter du etter?
Jack Nicholson i Ondskapens hotell

Room 237: Hva Ondskapens hotell EGENTLIG handler om

Stanley Kubricks film Ondskapens hotell inneholder massevis av skjulte budskap. Bare spør filmskaperne bak dokumentaren Room 237.

Underveis i dokumentaren Room 237 dukket en linje fra Trine Reins (!) hit fra 1996, "Torn", opp i hodet mitt: "Should have seen just what was there, and not some holy light".

Folkene i denne dokumentaren tenker ikke slik sangen befaler. Room 237 handler om forskjellige filmnerders forhold til Ondskapens hotell. De har alle sett den samme filmen utallige ganger, men ser "hellige lys" overalt i filmen. De kan tilgis for det, for Ondskapens hotell er så visuelt rik at den kan (over)tolkes i mange retninger.

De skjulte budskapene

Kort fortalt handler Ondskapens hotell (1980) om Jack, kona Wendy og den lille sønnen Danny. Jack får jobb som vaktmester på et høyfjellshotell, som han skal passe mens det holder stengt for sesongen og står tomt. Jack går gradvis fra forstanden.

En skrekkfilm om isolasjon. Enkelt og greit, ikke sant?

  • Ikke så fort: Hva med alle referansene til indianere i filmen? Matvarene med indiansk motiv, indianerbildene på veggen og det faktum at hotellet ligger på en gammel indianergravplass? Ondskapens hotell er dypest sett en kommentar til utryddelsen av USAs urbefolkning!
  • Nei, hold an: Jack skriver på en tysk skrivemaskin, det viktigste redskapet for byråkratene som organiserte holocaust. Tallet 42 går igjen flere steder i filmen, og i 1942 vedtok nazistene å utrydde jødene. Og hva med sekvensen hvor Jack siterer eventyret om de tre små grisene i det han skal bryte seg inn med øks - en hentydning til de jødefiendlige tegnefilmene fra Disney i mellomkrigstiden?
  • Tull og tøys: Ondskapens hotell er Stanley Kubricks bekreftelse på at det var han som tok de berømte filmklippene av Apollo 11-landingen på "månen" i 1969 (en månelanding som aldri fant sted!). Bevisene finnes overalt i filmen! Se på Apollo-genseren Danny har på seg i det han går inn i rom 237, "room no. 237" = moon room! Tallet 237 er en henvisning til avstanden mellom jorden og månen. Eller noe sånt.

Folk som ser store sammenhenger der vi andre ikke skjønner noen ting, har som regel lite selvironi. Det gjelder også denne gjengen Kubrick-hoder, som er så langt inne i filmen at ditt eget nerdenivå, enten det gjelder fotball, fluefiske eller frimerkesamling, blir overfladisk i forhold.

Om du synes kubrickerne er på viddene i sine spekulasjoner, betyr ikke det så mye. Room 237 handler like mye om kjærligheten til film, og hva som skjer med hodet ditt hvis du ser den samme filmen igjen og igjen. Les for øvrig den glimrende artikkelen om filmen på filmnettstedet Montages.

Dark side of the moon

Få også med deg den herlige Kubrick-mockumentaren (altså liksom-dokumentar) Dark side of the moon, som kobler Kubrick sammen med Det hvite hus, Disney-konsernet, kamerateknologi, Nasa og månelandingen. Mange av Kubricks nærmeste dukker opp som seg selv her, som en kommentar til all overtolkningen av filmene hans.

Lån på Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙