Hva leter du etter?

Silvia Avallone, "Stål": Sterk debutroman

Italienske Silvia Avallone leverer sterk og skitten sosialrealisme om fravær, dop, sex og vennskap. 

"Stål" er debutromanen til italienske Silvia Avallone og ble først gitt ut på italiensk i 2010. Dette er skitten sosialrealisme fra en by i Toscana, langt fra de olivenlundene, pinjetrærne og vinmarkene vi vanligvis forbinder med dette området i Italia. Byen er preget av stygge boligblokker og stålverket der de fleste av byens menn jobber.

Nysgjerrighet

Vi møter bestevenninnene Anna og Francsesca, begge snart fjorten år gamle og nysgjerrige på hverandre, gutter og egen seksualitet. Jentene drømmer begge om et bedre liv et annet sted, til tross for at jentene er nære er fremtidsdrømmene ulike. Francsesca drømmer om å bli modell og jobbe med tv og føler Annas drømmer om å bli arkitekt, advokat eller politiker truende for deres forhold.

Elba

Jentene har sine egne frisoner der de utforsker hverandre, blant annet en egen strand. Riktignok en strand fylt med søppel og hjemløse katter, fra stranden kan de se over til Elba. Elba som vi tidlig i boka forstår er et symbol på jentenes mulighet for en bedre fremtid. Vi følger jentene gjennom ett års tid, med utfordringer som voldelige og fraværende fedre, vennskap som brister og en hverdag preget av sterkt fokus på sex og dop.

Personskildringer

Personskildringene er gode og forfatteren beskriver arbeiderklassen og deres liv i denne byen på en særdeles troverdig måte. Vil gjerne også trekke frem Avallones miljøskildringer, både området rundt fabrikken og strendene er så billedlig beskrevet at jeg nesten kjente lukten av salt sjø. Dette er blant de beste bøkene jeg har lest på en stund, likevel ble driften til å lese videre, blandet med frykten for hva som ville møte meg på neste side.

Følg meg på Twitter: @Hellejom

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙