Hva leter du etter?
Fra filmen Kiss of the spiderwoman

Skeivt kulturår 2022 - anbefalte filmer

Det er Skeivt Kulturår i 2022, noe som skal markeres over hele landet. Her er noen filmtips med LHBT-relatert tematikk.

Filmene kan lånes enten på DVD/Blu-ray eller med nasjonalt lånekort på strømmetjenesten Filmoteket.

Kammerpiken (2016)

Denne skeive, intrikate dramathrilleren er sør-koreanske Park Chan-Wooks streiteste film. Smart historiefortelling og estetisk blendende periodedrama med en edge.

Portrett av en kvinne i flammer (2020)

Regi: Celine Sciamma

Historisk drama satt til slutten av 1700-tallet. En ulykkelig vakker kjærlighetshistorie mellom to kvinner låst fast i hierarkiske og moralske tøyler. Celine Sciamma makter, i likhet med Greta Gerwig (Little Women), å puste filmatisk liv og virilitet inn i den ofte sterile sjangeren historisk kostymedrama. Kan også lånes på Filmoteket.

God’s Own Country (2017)

Ofte beskrevet som en mer møkkete Brokeback Mountain satt til Nord-England. Litt enkel beskrivelse, men ikke helt ueffen heller. Landsbydrama og alt det innebærer av fortrengte følelser og emosjonell klaustrofobi nærer God’s Own Country med kraft.

Make Up (Filmoteket)

regi: Claire Oakley

En ung kvinne ankommer et dødt feriested off-season i Cornwall for å besøke kjæresten sin. Med en miks av psykologisk thriller og oppvekstdrama er Make Up rik på stemning med sakte framdrift hvor Oakley i sin regidebut balanserer hårfint mellom det mystiske uten å bli frustrerende underfortalt.

We the Animals (2018)

Basert på oppvekstromanen Vi dyra av Justin Torres. Nydelig fortalt fra perspektivet til Jonah, den yngste i søskenflokken, spilt av debutanten Evan Rosado.

Call Me By Your Name (2017)

Luca Guadagninos film tok kritikere med storm tidligere i år, og det med god grunn. Basert på en roman av André Aciman om forelsken mellom en 17 år ung gutt og hans fars litt eldre studentassistent. En film som fanger en sommerlig melankoli godt hjulpet av ypperlig fra filmmusikk blant andre Sufjan Stevens.

Thelma (2017)

En av våre fremste filmskapere, Joachim Trier, svinger seg i retning sjangerfilm. Thelma er en symbolspekket overnaturlig thriller. Eili Harboe sin rolleprestasjon nevnes som regel, og det med rette. Kan også lånes på Filmoteket.

Blå er den varmeste fargen (2013)

En nydelig fransk oppvekstfortelling om de unge jentene Adele og Emma, utrolig sårt formidlet av de unge skuespillerne og eksepsjonelt godt fanget av regissør Abdellatif Kechiche. Basert på en tegneserie av Julie Maroh. Kan også lånes på Filmoteket.

The Duke of Burgundy (2016)

En hypnotisk visuell opplevelse om det skjeve forholdet mellom den middelaldrende Cynthia og unge Evelyn, spilt av henholdsvis danske Sidse Babett Knudsen og Chiara D’Anna. Regissør Peter Strickland har tydeligvis klokkertro på bildets formidlingsevne framfor dialog, og den elliptiske historien om ikke-gjensidig kjærlighet er en utmerket match.

Kiss of the Spiderwoman (1985)

Hector Babenco sin oscarvinner om den transseksuelle og den macho revolusjonære som deler celle i et sør-amerikansk fengsel. Kammerspill av ypperste sort med William Hurt og Raul Julia.

Carol (2015)

Et stilfullt drama fra Todd Haynes satt til New York på 1950-tallet om forholdet mellom en velstående etablert familiekvinne og en ung fotograf. Den alltid tilstedeværende Cate Blanchett og Rooney Mara på rollelisten i denne drømmende epokefilmen. Basert på en roman av Patricia Highsmith.

Flere skeive filmer finner du i denne lista.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙