Hva leter du etter?
Skjermbilde som viser Press Start

Spill + litteratur = sant

Hvordan var det? Kom spillet eller boken først? Samme kan det være.

For oss som vokste opp på 80- og 90-tallet er TV- og dataspill en viktig del av barndommen. Mange av spillene har blitt bøker, men noen av dem var også bøker før spillene. Vi lader opp til Nordisk spilldag 21. november 2015 med ny bokutstilling i første etasje som en hyllest til spill og spillkultur.

Bøker og filmer som handler om dataspill:

Ready player one av Ernest Clive er en av de siste bøkene der dataspilling i bokform viser seg å fungere veldig bra. 

Ready player one av Ernest Cline

Rannveig Revhaug har skrevet om en ung dame som lever livet som om det var et dataspill, i boka IRL.

Eller du kan ta med den fantastiske dokumentaren The King of kong, som handler om jakten på ny highscore på arcadespillet Donkey Kong.

The king of Kong filmplakat


WarGames er en amerikansk sciencefiction- og dramafilm fra 1983 regissert av John Badham. En dag kobler tenåringen David Lightman seg tilfeldigvis inn på det amerikanske forsvarets dataanlegg og begynner å utforske et program kalt Joshua, som han tror er et spill. Det får konsekvenser.

War Games filmplakat 1983

Barndommens TV-spill: Nostalgi-tripp for de som vokste opp med bl.a. Space Invaders. Fylt med herlige sitater som får deg til å både se og lukte gutterommet og jenterommet på 80-tallet.

Cory Doctorow, In real life (2014): Tegneserie om det å leve ut drømmen i et onlinespill.

In real life av Cory Doctorow og Jen Wang forside

Oliver Bowden, Assassin´s creed: Bokserie basert på dataspillet.

James Frey, Endgame : Reglene i Endgame er enkle: det finnes ingen regler. Herfra starter en heksejakt verden over. Noen vil drepe. Noen vil forelske seg. Noen vil lede og noen vil følge. Alle vil spille. Det som skjer, det skjer.

Football manager stole my life, 2012: Vi får høre fra spillere der spillet har tatt over livet deres, og som har blitt sitert i 35 skilsmissesaker i Storbritannia.

Football manager stole my life bokforside


Digital culture, play, and identity, A world of warcraft reader (2008): Forskerstudie på spillet World of warcraft.

Ole-Petter Arneberg, Mepåno (2008): Arneberg skriver kortprosa for den postmoderne data sapiens.

Bøker som har blitt til dataspill:

Joseph Conrad, Mørkets hjerte (1899): En av verdens mest berømte romaner ble filmatisert av Francis Ford Coppola som Apokalypse nå i 1979. Boken inspirerte også utviklerne av spillet Spec-ops: the line (2012), som har lånt plottet fra romanen. Hovedpersonen i spillet heter John Konrad, en lite kamuflert hentydning til bokens forfatter.

Frank Herbert, Dune-serien (1965-85): Science fiction-romanserie som også har blitt filmatisert. Dataspillet kom i 2001, og ble en flopp. Like etter gikk utvikler Cryo Interaktice konkurs.

Tom Clancy, Rainbow six (1998): Thriller om antiterrorisme, ble til dataspill samme år.

Mario Puzo, Gudfaren (1969): Før filmen kom romanen, og mange år senere kom dataspillet. I actionspillet med samme navn skal Aldo Trapani jobbe seg oppover mafiarangstigen. Sannsynligvis ved å gi folk stadige tilbud de ikke kan avslå.

Bibelen: Bøkenes bok har avfødt flere spill. The binding of Isaac minner om Mosebøkenes fortelling om da Abraham fikk befaling fra Gud om å ofre sin sønn. I 1991 kom Bible adventures, hvor du skulle løse oppgaver knyttet til Noas ark, Moses i sivet og David og Goliat.

Victor Hugo, De elendige (1862): Dette er faktisk ikke tull: Det finnes et japansk kampspill kalt Arm Joe (1998) hvor Jean Valjean og Javert banker opp folk i gatene. Den lette rumlingen du kjenner under føttene dine er Victor Hugo som spinner rundt i graven.

Mark Twain, Tom Sawyer (1876): Spillmatisert i 1989. Tom må kjempe mot blekkspruter, alligatorer, drager og spøkelser på Mississippi.

Ray Bradbury, Fahrenheit 451 (1953): Dystopi som ble til dataspill midt på 1980-tallet.

Robert Jordan, The wheel of time (1990-2013): Fantasyserie som ble til skytespill I 1999.

Arkadij Strugatskij, Roadside picnic (1972): Kort russisk science fiction-roman som har inspirert dataspillserien “Stalker”.

Andrzej Sapkowski, The Witcher-serien (1990-): Polsk fantasy, flere dataspill i serien med samme navn.

Robert L. Stevenson, Dr. Jekyll og Mr. Hyde (1886): I dataspillet basert på den kjente grøsseren styrer du vekselvis De. Jekyll og Mr. Hyde på vandring gjennom London på vei til kirken.

Ayn Rands bøker: Spillet Bioshock låner mye av rammeverket fra Rand og objektivismen i bøkene hennes. I spillet møter vi blant annet figurene Andrew Ryan, Frank Fontaine og Atlas, hvis noen skulle tvile på hvor inspirasjonen kommer fra.

Dante Alighieri, Den guddommelige komedie (1308): Dataspillet Dante’s inferno låner handling fra første del av Den guddommelige komedie. Hovedpersonen i spillet heter Dante, og han skal komme seg gjennom helvetes ni sirkler. Skummelt!

H.P. Lovecraft: Hans skrekkbøker er en sterk inspirasjon for actionspillet Bloodborne, som har solgt mer enn to millioner kopier.

Jules Verne, Jorden rundt på 80 dager (1873): Mobilspillet 80 days, som finnes for Apple og Android, tar utgangspunkt i den klassiske romanen. Lansert til stor jubel i 2014.

Douglas Adams, Haikerens guide til galaksen (1979): Kom som dataspill allerede i 1984. Tekstbasert gaming, hvor du måtte skrive inn kommandoene på skjermen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙