Hva leter du etter?

Stephen Hawking: Boka kom først

Filmen A Theory of Everything går for tiden på kinoen på Sølvberget, og vi har bøkene av og om hovedpersonen.

Filmen A Theory of Everything har flere Oscar-nominasjoner: Beste film, Beste mannlige hovedrolle, Beste kvinnelige hovedrolle, Beste tilpassede manus, og Beste originale musikk. Den er basert på memoarene til Hawkings ekskone Jane Wilde Hawking og er blitt et slags romantisk biografidrama. Her er kinoens nettside om filmen.

Jeg så den ekte dokumentaren av og med Stephen Hawking, Stephen Hawking and the theory of everything, og syns egentlig han virker som en ganske egoistisk, selvopptatt type. I dokumentaren forteller han villig om hvordan han blant annet gikk fra kona etter at hun hadde tatt vare på ham i sykdommen og oppdratt de tre barna deres alene, så hvordan denne filmen greier å gjøre forholdet spesielt romantisk, blir spennende å se. Men for all del: Folk trenger ikke å være hyggelige for å være genier.Og han har en god dose selvironi, som viser seg når han dukker opp i sitcoms som Simpsons og The Big Bang Theory. Selvironi er alltid er forsonende trekk. Se klipp fra Youtube her:

På faktabiblioteket kan du finne blant annet disse bøkene om og av Hawking:

A brief history of time artikkel

A brief history of time

Hvor kommer kosmos fra? Har det alltid vært der, eller kommer tiden en gang til å snu og gå bakover og påvirke tidligere årsakssammenhenger? Finnes det egentlig grenser for hva menneskene kan vite? I denne boken prøver Hawking å gi seg sine svar.

A briefer history of time

Bok om universets fortid og fremtid med blant annet utfyllende forklaring på hva en naturvitenskapelig teori er og hvordan man kan måle avstander til fjerne legemer. Hawking gjør begreper som tid og rom forståelige, samtidig som ny forsking og nye teorier blir presentert. Boken er en oppfølger til A brief history of time - åpenbart.

Svarte hull og baby-universer og andre essays

Stephen Hawking har gjort vår tids teorier omkring kosmos og universets opprinnelse tilgjengelige for publikum. Denne boka inneholder en samling artikler om emnet, skrevet i perioden 1976 - 1992.

The universe in a nutshell

Hawking forsøker å avdekke universets hemmeligheter som supertyngdekraft, supersymmetri, kvantumsteori, m-teori, holografi og dualitet. Han forsøker å kombinere Einsteins relativitetsteori med Richard Feymanns teori om "multiple histories" til en teori som skal forklare alt som skjer i universet.

Stephen Hawkings univers av David Filkin

Boken er en reise gjennom oppdagelser med utrolige konklusjoner, som gjør at vi forstår hvordan materie kan oppstå fra intet og som gir en forklaring på bakgrunnen for vår eksistens og alt vi ser rundt oss.

Superstjernen Stephen Hawking av Michael White

Boka forteller om livet til vitenskapsmannen Stephen Hawking. Boka gir ett innblikk i både privatlivet til Hawking, og i hans karriere som forsker innenfor teoretisk fysikk og astrofysikk. Den setter vitenskapen inn i en menneskelig sammenheng, og viser hvordan vitenskap og liv er uløselig knytta sammen for Hawking.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙