Hva leter du etter?

Tegneseriens dag på Sølvberget

Lørdag 3. mai ble tegneseriens dag markert. Vi benyttet anledningen til å minne om vårt rikholdige tegneserieutvalg i 1. og 2. etasje, og våre ansatte listet opp mange gode lesetips i anledning dagen. 

Tegneseriens Dag feires i mange land i verden den første lørdagen i mai. Da deler forlagene og butikkene ut gratis tegneserier til alle. Bakgrunnen for markeringen er den amerikanske merkedagen Free Comic Book Day som startet i 2002. Målet med dagen er å introdusere nye lesere for tegneserier, å vinne tilbake tidligere lesere og å takke trofaste lesere for støtten.

Tegneserier på Sølvberget

På Sølvberget finner du en rikholdig tegneseriesamling i Kulturbiblioteket i 2. etasje. Smakebiter fra samlingen finnes også i 1. etasje. Statistikken viser også at tegneserier er populært. Det siste året er det lånt ut 4150 tegneserier for barn og 4548 for voksne fra Sølvbergets katalog.

Vår tegneserieekspert Lars Gundersen har også en egen omfattende tegneserieblogg der det finnes mange tips.

Anbefalinger fra ansatte

I anledning tegneseriens dag fikk mange ansatte på Sølvberget en utfordring: Tegneserieekspert Lars delte ut en anbefalt tegneserie til ansatte og ba dem om å lese den og deretter skrive noen ord om hva de syntes. Her er resultatet:

Åsmund Ådnøy har lest:
On the odd hours av Eric Liberge (2010)
- Hva skjer på museer når lysene slukkes og folk går hjem? Det riktige (og kjedelige) svaret er «ingenting». Den tegneserien hadde blitt nitrist, så når Eric Liberge presenterer oss for en aspirerende nattevakt ved Louvre-museet i Paris, ligger det i kortene at store ting skal skje. Og ganske riktig: Det tar ikke lang tid før vi, og den døve hovedpersonen, får oppleve verdenskunsten i fri dressur.

Plottet i «On the odd hours» er med andre ord ikke særlig originalt, og historien engasjerer bare sånn passelig. Fordyp deg heller i tegningene og fargebruken, som gjenspeiler hovedpersonens hissige temperament og den drømmelignende historien.

«On the odd hours» er utgitt i samarbeid med Louvre-museet. Det følger også med en kjekk faktatekst om museet og vaktmennene der. Louvre åpnet i 1896, og vaktene var i begynnelsen veteraner fra den franske armeen.

Marita Aksnes har lest:
Kridtstregen av Miguelanxo Prado
- En ung mann på seiltur strander på en liten øy som ikke finnes på kartet, selv om det er et fyr på øya. På øya bor en kvinne og hennes sønn, og dagen etter kommer det en annen kvinne til øya. Mannen lar seg forføre av henne, men hun er ikke interessert. Mannen blir forvirret, og etter hvert skjer det flere mystiske hendelser på øya.

For hva menes med «kridtstregen», hvorfor finnes ikke øya på kartet og hva skjer egentlig i forholdet mellom mannen og kvinnen?

Tegneserien har vakre bilder, rommer en del symbolikk, og det blir opp til deg som leser å lese «mellom bildene». For en som sjelden leser tegneserier, er denne å anbefale, og Miguelanxo Prado har også vunnet flere priser for Kridtstregen.

Ingunn Øvrebø har lest:
Explorer – The mystery boxes (edited by Kazu Kibuishi)
- Dette heftet består av sju teikneserienoveller av ulike forfattarar. Alle omhandlar ein mystisk boks, men elles er dei svært ulike. Nokre er humoristiske, nokre eventyrlege, nokre alvorlege. Tekst på engelsk, men ganske enkelt språk.

Det er meir teikningar enn tekst, så dette passar både for unge og vaksne.

Underfundige og koselege historier.

Ann-Helen Hatlestad har lest:
Embroideries av Marjane Satrapi

- Les den med eksotisk duftende te. Snik deg inn i teselskapet hvor Marjane har ansvar for teen som nytes mens bestemoren og kvinner i nær familie forteller sine historier om sine forhold til menn og seksualitet. Fortellingene deles med snert og humor, bildene gjør historiene levende. «Embroideries» ble lest med nysgjerrighet, humring og falt i smak hos meg, en ikke-tegneserie-leser.

Karen Haugsgjerd Reme-Stigel har lest:
Demo, av Brian Wood og Becky Cloonan

- Noen hendelser og valg former deg resten av livet. Det skjer brudd som gjør at livet blir annerledes. Spesielt i den fasen hvor man er på vei til å bli voksen. Gjennom tolv tegneserienoveller fanges vi her inn i problemstillinger, utfordringer og tanker knyttet til det å føle seg annerledes, ikke passe inn, være i vanskelige relasjoner, samt ønsket om å stake ut en ny retning for livet.

Noen ganger blir utfallet skjebnesvangert og andre ganger kan man ane at noe kan gå godt.

Brian Wood og Becky Cloonan har klart å fange de mørke tankene og håpet i disse novellene. Tegningene som er i sort/hvitt fanger følelsene, angsten og desperasjonen til karakterene i de ulike novellene. Du ser smerten i kampen karakterene går gjennom.

Wood og Cloonan klarer med disse tegneserienovellene å formidle hvor utfordrende det noen ganger bare kan være å leve på en måte som garantert vil røre mange.


Marit Egaas har lest:
David Mazzucchelli: Asterios Polyp
- Møt Asterios Polyp, arkitekt, professor, forfatter og besserwisser. Men det var før... Nå er han femti år og livet rakner, noe som fører ham ut på en skjebnesvanger reise. Glimrende tenkt og tegnet!

En eksistensiell tegneserie med mye humor og satire, som utfordrer både tanker og følelser.

Siri Odfjell Risdal har lest:
Bob Dylan Revisited: 13 graphic interpretations of Bob Dylan’s songs

- Tretten tankevekkende tilnærminger til Bob Dylans udødelige univers.

Dette er en antologi der noen av verdens fremste tegneserieskapere har tolket en av verdens fremste musikere.

Alle har valgt forskjellig teknikk og uttrykk, men alle lugger i leseren, tvinger oss til å tenke og lurer oss til å le. Akkurat som Dylan gjør. Det er vakkert. Og litt vondt.

Charlotte Steinhaug har lest:
Amulet - The Stonekeeper (book 1) av Kazu Kibuishi

- Dette er en dramatisk, trist og fartsfylt historie. Når jeg leser denne tegneserien er det nesten som å se en film – i papirformat! Drivende godt fortalt, og fantastisk flotte, uttrykksfylle og kule illustrasjoner.
Uten å røpe for mye kan jeg fortelle at dette handler om Emily, Navin og deres mor som etter en familietragedie flytter til et hus moren har arvet av sin familie. Moren har et sterkt ønske om å begynne på nytt.
Det blir ikke helt som de hadde tenkt. Allerede første natten i det mystiske huset blir Emily og Navin sin mor kidnappet av et blekksprutlignende vesen. Emily og Navin gjør alt de kan for å redde moren sin. Hva de gjør må du nesten finne ut selv!

Epicurus: the sage av William Messner-Loebs

Carolyn Fjeld har lest:
Epikurus the sage av William Messner-Loebs (med tegninger av Sam Kieth)

- I denne tegneserien møter vi den greske filosofen Epikur fra det gamle Hellas. Han reiser gjennom antikkens verden sammen med Platon og Aristoteles. Sammen opplever de mange av de kjente greske mytene, som Hades’ kidnapping av Persefone.

Her er det mye slapstickhumor og mange filosofiske betraktninger.

Den har morsomme illustrasjoner, men er ganske krevende i innholdet. De som kjenner gresk mytologi har nok mest glede av denne tegneserien.

Dorthe Helene Stramrud har lest:
An Enchantment av Christian Durieux
En vakker bok med flotte illustrasjoner og en fascinerende historie om en aldrende mann og en ung kvinne. Historien er lagt til Louvre Museet i Paris og tar deg med inn i kunsthistorien gjennom utvalgte verker i museet. Boken anbefales på det varmeste!

Denne boken er den siste i en serie som er inspirert av Louvre-museet, andre titler i serien er "On the Odd Hours" and "Rohan at the Louvre".

Eli Gunn Rønning Buvik har lest:
Goliat av Tom Gauld

- Tegneserien Goliat av Tom Gauld er holdt i de jordnære fargene brunt, svart og hvitt. Fargebruk og blyantstrek lager en jordnær fortelling og atmosfære om kampen mellom David og Goliat, som vi kjenner fra Det gamle testamentet, men her er alt sett fra kjempen Goliats ståsted. Kjempen foretrekker papyrusarbeid framfor krigføring.

Fin tegneserie med en fin og forunderlig fortellervinkel.

Susanne Borg har lest:
Over Muren av Maximilien Le Roy

- Over muren er en tegnet fortelling om palestineren Mahmoud Abu Srour.

Dette er en mørkegrå, håpløs, drømmeløs, hjerteskjærende og dyster fortelling om livet tett inntil betongslangen. Le Roy får godt fram hvor meningsløs denne konflikten er og hvor hardt den rammer den vanlige gutten i gata.

Det blir for meg litt for mye oppramsing av episoder med overgrep, vold, lidelse og smerte.. Jeg skulle så gjerne kommet tettere på Mahmoud Abu Srour og hans familie.

Randi Pettersen har lest:
På sporet av Peter Pan av Cosey

- En god og spennende historie om en forfatter som foretar en reise til sin brors grav. Der treffer han mennesker som kjente broren, og skjønner etter hvert at brorens liv var annerledes enn han ga uttrykk for.

En fin fortelling om familierelasjoner, naturkatastrofer og kjærlighet. Detaljerte tegninger.

Dukker Peter Pan opp? Les og se!

Linn Tønnessen har lest:
A taste of chlorine av Bastian Vivès

- Velkommen inn til en verden inni vår verden. I en svømmehall, i en verden av vann, der du kun hører dumpe, nesten utenomjordiske lyder under vann, det meste foregår i stillhet, i sterk motsetning til livet over vannflaten. En ung gutt må trene opp en skeiv ryggrad med svømmetrening, og kjemper for å finne glede i å gjøre denne ensomme jobben. Det hele er en utrolig vakker skildring av hvordan kroppen beveger seg i vann og hvordan man blir kjent med nye mennesker ved stjålne øyenkast og «tilfeldige» møter. En historie om hvor viktige mennesker kan være for hverandre og hvordan man kan lengte og finne spenning i hverdagen.
En veldig vakker og langsomt tegnet historie.

Rom For love av Ilya

- For et gledelig gjensyn med å lese tegneserieromaner! Etter lang tids tørke har jeg funnet en ny favoritt tegneserieroman som jeg gleder meg til å anbefale alle. To følelsesmessige skadde mennesker finner sammen på tross av alder og ulike erfaringer. En middelaldrende kvinne har gitt opp kjærligheten og leter etter meningen med livet, samtidig som en ung gutt så vidt overlever i Londons gater på flukt fra, og på søken etter egen identitet. Sammen innleder de et merkverdig forhold som tøyes og strekkes etter hvert som de blir bedre kjent.

Endelig en fullendt tegneserieroman der tegningene og historien er like gode, og som sammen gir en fantastisk leseropplevelse.

Gitte Furuseth har lest:
Ghostopolis av Doug TenNapel

- Sleng deg på en heseblesende tur til de dødes verden, Ghostopolis, der du aldri vet hva som venter på neste side! Gutten Garth, som har endt opp i det hinsidige ved et uhell, må reddes tilbake til de levende! En historie full av action, ondskap, kjærlighet, forsoning og mye mer.

Helle Jomaas har lest:
Blå er den varmeste fargen av Julie Maroh

- Denne tegneserieromanen er en varm og til tider utfordrende sår fortelling om kjærlighet. Clémentine får livet sitt fullstendig snudd på hodet da hun etter å nylig ha slått opp med den kjekkeste gutten i klassen møter Emma ute på byen. Boka viser på en fin måte hvor vanskelig det kan være å stå frem som lesbisk i en allerede for mange sårbar ungdomstid.

Boken har vunnet en rekke utmerkelser, blant annet publikumsprisen ved Europas største tegneseriefestival i Angoulème. En film basert på fortellingen vant i 2013 Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

Sigrun Hetland Grøtteland har lest:
Eventyret om den slemme rotta av Bryan Talbot

- Eventyret om den slemme rotta handler om en tenåringsjente som er hjemløs og sulten, som har rømt hjemmefra. Det er en historie om incest og ensomhet.

Mette Langeland har lest:
The Green Woman av Peter Staub og Michael Easton:

- Enten så er dette en skikkelig god tegneserie, eller så er den skikkelig dritdårlig. Jeg klarer ikke helt å vite det, for jeg skjønte rett og slett ingenting. Historien handler om noen unge kvinner som blir drept og jeg tror kanskje det er en politimann som også dreper dem, men han er samtidig en helt.

Jeg er ikke helt sikker.

Kanskje historien har noe med en forlatt far å gjøre?

Det er i hvert fall en mørk historie, det skjønner jeg.

Fin tittel da.

Torbjørn Kristian Aarek har lest:
Joe the Barbarian av Grant Morrison og Sean Murphy

- Joe er en 13 år gammel ensom, farløs soldatsønn med sukkersyke og en rotte som kjæledyr. Skolens verstinger tar en dag fra ham sjokoladeplaten han alltid har med seg for å motvirke lavt blodsukker. Hjemme på loftsrommet glir han inn i et hypoglykemisk sjokk som gir hallusinasjoner. Joes fantasier tar opp i seg det han møter på sin vei, blant annet blir rotta hans en alliert kriger på størrelse med ham selv. Sammen har de to en fantastisk reise gjennom huset, på søken etter sukker, og i kamp mot Kong Død.

Dette er en tegneserie med fantastiske illustrasjoner, men for meg en til tider masete historie der litt for mye informasjon skal inn på en side. Jeg kan tenke meg at den egner seg best for den mer erfarne tegneserie- og fantasyleser.

Eli Seim har lest:
Berlin - City of stone av Jason Lutes

- Et tidsbilde av Berlin på slutten av 1920-tallet. Politisk uro, vold, sosial nød og gryende jødehat skildres i sort/hvitt-tegninger. Skribenten Kurt Severing og kunststudenten Marthe Müller møtes og utvikler et forhold. Samtidig blir deres refleksjoner kommentarer til tida og forholdene de lever i.

Innholdet er krevende, men jeg likte tegningene de enkle tegningene. Både actionfylte og poetiske scener er effektfulle på hver sin måte.

Bluesman (Book Two) av Rob Volemar og Pablo G. Callejo

Håkon Hestvik har lest:
The Bluesman av Rob Vollmar & Pablo G. Callejo

- Det tar ikke lang tid før de mørke illustrasjonen setter stemningen for en plass i sørstatene i 1929. Et sted med blues, omstreifere, rasisme og vigilanter. Et sted hvor; “Law ´round here comes and goes…but blood´s forever.”

Her befinner vår omreisende afroamerikanske gitarspillende helt og hans venner seg, -på feil sted, til feil tid. Ettersøkt for et drap han ikke har begått er han på flukt fra loven, og det som verre er. En gjeng med vigilanter på jakt etter blodhevn og en alla tiders lynsjing.

En god beskrivelse av en tidsepoke og et sted som bød på mye tragedie og ondskap, men også roten til noe av det beste innenfor musikk.

Helge Risvand har lest:
Utsettelsen av Jean-Pierre Gibrat

«Utsettelsen» tar oss med til det okkuperte Frankrike under 2. verdenskrig. Julien har flyktet hjem til landsbyen, fra å bli sendt til Tyskland i arbeidstjeneste, og har gått i skjul fordi en annen person er begravd i hans sted.

Vi opplever hans liv på hemsen i landsbyens skolebygning der han skuer ut over hele landsbyen, men han kan ikke delta i dagliglivet. Spesielt er savnet etter vakre Cécile, som serverer på landsbyens kafé. Til slutt fører omstendigheter utenfor hans kontroll til at han må oppsøke Cécile, og så får skjebnen til slutt vise hva utsettelsen virkelig betyr.

Det er en vakker liten kjærlighetshistorie, om tap og om skjebnen. Gibrat skildrer landsbylivet i okkuperte Frankrike på en forbilledlig måte, med en ren realisme og vakre tegninger. Julien er en svært troverdig rollefigur; en slags antihelt som lar skjebnen gjøre valgene for han.

Jeg er ikke helt solgt på tegnestilen, da jeg synes at tegnestilen blir for lik uansett hvilken situasjon som beskrives, og at tegningene ikke tilfører en følelsesmessig dimensjon til historien.

Men verdt å lese er den.

Marte Moen Danielsen har lest:
Pedro and Me av Judd Winick

- Varm, humoristisk og rørende fortelling om vennskap, kjærlighet og å leve med HIV på begynnelsen av 90-tallet, fortalt i et klassisk tegneseriespråk som gjør et alvorlig tema lett tilgjengelig.

Elisabeth Dyvik har lest:
Percy Gloom av Cathy Malkasian

- Dette er en drømme-, eller heller: marerittaktig bok om frykten for alt som kan gå galt. Det begynner nærmest Kafkask; stakkars Percy har liten kontroll over det som skjer.

Etter hvert går det bedre, og temaene hoper seg opp: kjærlighet, religiøs fanatisme, forhold mellom foreldre og barn –og ikke minst døden.

Kanskje ikke så muntert, men Percy vokser med oppgavene.

Alle de vurderte tegneseriene er stilt ut i biblioteket. Flere tegneserier finner du i 1. etasje og her i 2. etasje på Sølvberget:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙