Hva leter du etter?

Våre favorittbøker til ungdomsskolen

Her har vi samlet noen av våre beste boktips til ungdom. 

Dette er ikke oss av Neda Alaei

Dette er boka for deg som liker å ta et dypdykk i noen andres liv, som synes at hovedpersonens indre liv er det aller mest spennende med en roman.

Sannas liv ble snudd på hodet etter morens død. Faren har glemt helt ut hvordan man er far. Derfor er det Sanna som lager kaffe og middag og vasker klær. Samtidig bryr Sannas bestevenninne, Mie, seg bare om sin nye venninne, Mitra. Men så skjer det to ting nesten samtidig. Den nye gutten, Yosef, begynner i klassen og Sanna finner morens gamle kamera. Hun husker hva moren sa, om å se de fine tingene i livet. Sammen med Yosef begynner Sanna å ta bilder av de små, fine øyenblikkene. For de er der, midt oppi det vanskelige hjemmelivet, sorgen og venninnedramaet.

Dette er ikke oss er en nydelig og rørende bok om vennskap, livet og om å gripe øyeblikket. Den passer for deg som liker å lese om vennskap, familie, hverdag og kjærlighet. Og ikke minst for deg som liker å ta bilder! Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Utbryterne av Nina Borge

Tenk deg en fremtid hvor feministpartiet styrer. Kvinner har alle de viktige jobbene, penger og all makt i samfunnet. Menn blir sett på som farlige og ute av stand til å kontrollere seg selv, derfor får de for eksempel ikke lov til å gå alene på gaten. I tillegg til dette er det store ødeleggelser i naturen og luften er så giftig at du må ha maske for å være utendørs.

Utbryterne handler om Clara, som har funnet en formel som kan rense luften, og Noah som skal hjelpe henne med å få formelen til Oslo slik at den kan spres og rense verdens luft. Men det er andre som ønsker å tjene penger på formelen, og de er villige til å gjøre hva som helst for å få tak i den. Clara og Noah må jobbe sammen på den farlige reisen til Oslo.

I denne boken får vi et dystert blikk på en mulig fremtid i Norge. Det er spenning, fare, sci-fi-elementer og kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av Rebekka Hennum.

En engel i Brooklyn. Fortellingen om Elizabeth Fedde av Leif Bull; illustrert av Marius Renberg

Jeg liker bøker der jeg lærer noe. Etter at jeg var ferdig med denne boka, hadde jeg lært veldig mye, både om hvor fattige de var i Norge for 150 år siden og om hvordan nordmenn i Amerika hadde det.

Og så jeg ble jeg kjent med ei veldig modig dame; Elizabeth fra det bittelille stedet Feda i Kvinesdal. Tenk deg å ha en kjæreste og så ta en utdannelse der det ble ventet at du ikke skulle gifte deg. Det gjorde Elizabeth! Hun reiste til den store byen Kristiania for å utdanne seg til diakonisse, den tids sykepleier. Det var tunge, slitsomme dager uten lønn. Og tenk deg å etterpå reise til et annet land på andre siden av havet for å arbeide, uten å kunne ett eneste ord av språket. Det gjorde Elizabeth! For i 1882 fikk hun et brev fra svogeren sin i Amerika: «Kjære Elizabeth, nordmennene her trenger deg!»

Da Elizabeth dro for å jobbe i Amerika, hadde det flyttet mange nordmenn dit for å prøve lykken. Noen dro fordi de hørte det var jobber å få, noen dro fordi de hørte at de kunne få land, noen var straffanger og ble sendt dit med enveisbillett. Og de det IKKE gikk bra for, havnet ofte i Brooklyn. Der bodde de fattigste av de fattige. Ikke hadde de råd til husleie, ikke hadde de råd til medisiner og ikke hadde de råd til å ligge på sykehus. Dit dro Elizabeth.

Hvis du liker å lese om virkelige personer og virkelige hendelser, er dette boka for deg. Omtalen er utarbeidet av Siv-Merethe Søbye.

Enkebyen av Thomas Enger

Liker du dystopier? Synes du det er spennende å se for deg hvordan menneskeheten kanskje lever i fremtida? Da er Enkebyen av Thomas Enger boka for deg.

Dette er en spennende og actionfylt roman som kunne blitt en skikkelig blockbuster. Boka er skrevet av en norsk forfatter, og det mørke fremtidssamfunnet befinner seg i vårt eget land.

Stellas verden er preget av store problemer. Krigen som skulle skape fred tok broren hennes. Verden er overbefolket og det finnes ikke nok mat. Når historien begynner blir Stellas hjembygd oversvømt. Sammen med faren og naboer i fra bygda, rømmer Stella til den sagnomsuste Enkebyen.

Men også i Enkebyen finnes problemene fra Stellas samtid; matmangel, flyktningkrise, overbefolkning. Dessuten har en gruppe menn tatt overbefolkningen i egne hender, på en grotesk måte. For å overleve i Enkebyen må Stella bli sterk og hun må bli flink til å lyve. Sammen med vennenne sine tar hun opp kampen for overlevelsen. Enkebyen er en skikkelig page-turner som er vanskelig å legge fra seg! Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Hvordan jeg tjente min første million av Endre Lund Eriksen

Denne boka er full av politisk satire, den er morsom samtidig som det ligger alvorlige tema under, retten til å få lov til å være den man er!

Robin Stormer er 15 år. Han har en radikal familie som streiker og protesterer mot alt som er urettferdig med moren i spissen. I denne familien snakker alle i munnen på hverandre, slamrer med dørene og alt føles kaotisk ut for Robin, som vil ha ro og orden. En morgen ved frokostbordet får han endelig alles oppmerksomhet, når han sier at han har noe å fortelle. Da ser faren bort på mora og sier; nå kommer det vi har ventet på, men vi er like glad i deg for det gutten min!. Ja sier søsteren, vi vet at du skal komme ut av skapet nå!. Nei det var ikke det jeg skulle fortelle dere nå, jeg skulle si at jeg har meldt meg inn i unge Høyre! Alle blir stille, moren blir blek og lurer på om han kan melde seg ut igjen, før hun må springe av gårde på jobb. Robin melder seg ikke ut. Han har store planer. Morens erkefiende Høyreordføreren Torvald Oterhals har nettopp flyttet inn i nabohuset. Robin oppdager at han har en sønn på sin egen alder, Christian Fredrik som er kjekk. Han skyr ingen midler for å få innpass hos far og sønn i nabohuset. Han stjeler penger fra foreldrene og starter med storstilt aksjespekulasjon. Dette går nok aldri bra, eller? Omtalen er utarbeidet av Eli Gunn Rønning Buvik.

Animorphs. Invasjonen av Chris Grine

Dette er tegneserieversjonen av K.A. Applegate og Michael Grants roman med samme tittel.

Tror du at det finnes liv på andre planeter? Det gjør jeg. Hvordan kan det ellers lande et romskip med en døende andalittprins rett foran føttene til de fem ungdommer? Han har kommer til jorden for å prøve å redde menneskeheten fra jerkene. De er en slags parasitter som sniker seg inn gjennom øregangen og invaderer kroppene våre – og når de først er der inne, har du ingen fri vilje lengre. Da må du gjøre som som jerken din sier. Den onde, endelige planen deres, er å overta jorden!

Før han dør, gir andalittprinsen de fem ungdommene evnen til å morfe. Hvis du tar på et dyr, kan du tilegne deg dyrets dna og forvandle deg. Tenk deg følelsen av å kunne fly! Det kan du hvis du blir en ørn. Da har du superskarpt blikk og kan spionere på de menneskene som er kontrollert av jerker. Hvis du vet hvem de er, da. For det kan være hvem som helst, broren din, klassekameraten din – eller kanskje læreren din?

Denne boka er perfekt for deg som liker spenning og action. Alle tegningene er i farger. Omtalen er utarbeidet av Siv-Merethe Søbye.

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Ønsker DU å lese en bok som har like mye fart i seg som en Netflix serie?

Ja, da er denne boken for deg.

I «Arvingen» skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug møter vi 17 år gamle Lena.

Hun og familien har flytta fra Horten og bosatt seg i Oslo med en ganske stor hemmelighet med seg. Lena begynner på Elisenberg vgs og hun er ikke der for å få venner, men kun for å komme seg gjennom og få karakterer.

Problemet kommer i det hun treffer på kronprinsen, som går i samme klasse som Lena, og de forelsker seg. Lena bærer på en hemmelighet som kan få forholdet til prinsen til å kollapse hvis fortiden innhenter henne.

Boka er veldig lett å lese og det skjer små og store ting hele tiden som jeg tror dere kommer til å kjenne igjen fra deres eget liv. Boka handler om forelskelse, krangling, flytting, vennedrama og om å leve med sine tabber.

Likte dere denne boka er det også gøy å vite at bok nr 2 er allerede kommet ut og den er like bra.

Jeg hørte boka på lydbok og var helt avhengig av å høre på den hvert minutt jeg hadde tilgjengelig. Omtalen er utarbeidet av Tone Larssen Rogne.

Ally_trip: en klimaroman av Katrine Lekang

Lyder er 16 år og nettopp ferdig med første året på videregående, og han er skoletrøtt. Storesøsteren Aleah er ferdig med videregående og vet ikke het hva hun skal gjøre videre. Faren er klimaforsker og bestemmer seg for å sende dem av gårde på en et års reise rundt om i verden for å lære mer om den globale oppvarmingen og den klimakrisen vi står midt oppi. De får ikke vite reiseruten på forhånd. I stedet gir han dem en konvolutt med en gåte som de må løse og som sier hvor de skal reise til. De får lov å bruke hjelpemidler, internett, spørre venner og de oppretter en Instragram konto, som får mange følgere etter hvert som de reiser rundt. På hvert nytt sted de kommer får de en ny gåte å løse. Faren har mange venner og klimaforskere rundt om i verden, som vet at Lyder og Aleah kommer, og som viser dem rundt . De besøker Arktis, frodig regnskog, artsrike korallrev, verdens kaldeste by, knusktørre landområder og stillehavsøyer som er i ferd med å synke i det stigende havet. I løpet av denne reisen får Lyder og Aleah se hvilke konsekvenser høye CO2 utslipp fører med seg og alle ringvirkningene.

I stedet for å lese en faktabok om klimaendringer og bærekraft, så anbefales det å lese denne. Det er en fin og spennende historie som ikke bare handler om å redde den fine jorda vår, men det er også en historie om Lyder og Aleah og deres leting etter å finne seg selv.

Boka gir oss håp! Selv om det er mange røde varsel lamper som blinker, er det mulig å bremse klima endringene, men da må vi starte nå, vi må alle bidra i denne kampen.

Boka er også fin å bruke til FNs bærekraftmål. Omtalen er utarbeidet av Eli Gunn Rønning Buvik.

Mot stjernene er vi ingenting av Lars Mæhle

Oscar er tenåring og bor sammen med moren sin Inger i Oslo. Da moren blir alvorlig kreftsyk og hun skjønner at hun ikke har så lenge igjen, tar hun kontakt med faren sin som bor et sted på Vestlandet. Hun har ikke hatt kontakt med sin egen far siden hun selv var tenåring. Morfaren kommer og bor med Oscar mens mora er på Radiumhospitalet. Oscar synes morfaren er sta og vanskelig å bli kjent med.

En dag de besøker moren på sykehuset, gir hun dem en konvolutt. I konvolutten ligger det gåter som hun har laget til hver planet i solsystemet. Hun sier at det er hennes siste ønske at de sammen løser disse gåtene. Når de har løst hver planets gåte skriver de dette inn i et slags kryssord, og til slutt står de igjen med et løsningsord. Leseren kan selv prøve å løse disse gåtene.

Morfar til Oscar er veldig interessert i astronomi, og det tar ikke lang tid før de er godt i gang med å løse oppgavene. Hvert kapittel i boka har fargebilder og fakta om planetene, så dette er både en lærerik fagbok og en roman, vevet fint sammen.

Boka er trist, men midt oppi sorgen lærer de å forsone seg med sorg og tap. Oscar har morfar og morfar har Oscar. Omtalen er utarbeidet av Eli Gunn Rønning Buvik.

Ljå av Neal Shusterman

Har du hørt om mannen med ljåen? Han som kommer og henter de som skal dø?

Dette er en bok satt i en perfekt fremtid hvor ingen dør og alle oppdagelser allerede er gjort. All sykdom kan helbredes, alderdom kan reverseres og hvis du dør blir du gjenopplivet. Likevel må en passe på at verden ikke blir overbefolket, det er ljåene sin jobb. De må ta livet av sirka fem personer i uken.

Citra og Rowan kjenner ikke hverandre, men de er begge i ferd med å bli ferdig med skolen og skal bestemme seg for hva de vil jobbe med. Det får de aldri sjans til, de blir ufrivillig valgt som lærlinger for Ljå Faraday. Og i løpet av et års læretid blir de trent, utfordret og satt i livsfare. Alt for at en av de skal bli Ljå.

Dette er en veldig godt skrevet bok, som er spennedene allerede fra første side. Omtalen er utarbeidet av Rebekka Hennum.

Aleksander den store av Peter F. Strassegger

Aleksander er en smart fyr, han gjør det godt på skolen men han har blitt mobba siden 4. klasse og nå har han til slutt tatt igjen. Boka begynner med at Aleksander er på legevakten etter å ha tatt et oppgjør med mobberen David. David er innlagt på sykehuset og mangler et øye.

Foreldrene til Aleksander har bestemt at de skal flytte fra landet de bor i til Norge. Når de kommer til Norge, er Aleksander fast bestemt på å sette seg i respekt og kreve sin plass. Han skal begynne på en helt ny skole, en helt ny plass, i et helt nytt land. Han er ikke interessert i å få venner, han er stolt og stoler ikke på de han møter. Spørsmålet er; hvor brutalt blir neste oppgjør?

Dette er en bok om utenforskap, og å stå opp for seg selv. Samtidig er det en bok om hvor viktig det er med samhold og vennskap. Omtalen er utarbeidet av Rebekka Hennum.

På vei mot toppen av Angie Thomas

Likte du The Hate U Give? Er du opptatt av sosial rettferdighet? Eller kanskje du elsker rap? Da er denne boka for deg.

Bri vil nå toppen, som faren hennes gjorde før han døde. Bli en rappe-stjerne. Hun har talent, hun kan nå drømmen sin. Men når strømregningene til familien går ubetalt og kjøleskapet står tomt, slutter drømmen å være bare en drøm, det blir en nødvendighet. Bri vil hjelpe familien sin, og den eneste måten hun vet at hun kan hjelpe på er gjennom å nå topp. Hvis hun hadde blitt rappe-stjerne hadde familien hennes aldri trengt å gå sulten igjen.

Men hvordan når man toppen når alle misforstår det man vil formidle, når man blir ransaket av vaktene på skolen, som stopper de afroamerikanske eleven langt oftere enn andre? Hvordan kan Bri nå toppen når alle tror hun er en gangster? Og må hun late som hun er det for at drømmene hennes skal gå i oppfyllelse? Må hun ofre alt hun tror på for å redde familien?

På vei mot toppen er en fantastisk roman om drømmer, virkelighet og rettferdighet, og selvfølgelig om rap. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙