Hva leter du etter?
Bilde av Annie Ernaux

Bli kjent med nobelprisvinner Annie Ernaux

6. oktober 2022 ble den franske forfatteren Annie Ernaux tildelt Nobelprisen i litteratur. Men hvem er Annie Ernaux?

Podcast om forfatterskapet til Ernaux

I 2021 hadde vi besøk av forfatter og kritiker Sandra Lillebø, som har et nært forhold til Ernaux sitt forfatterskap. Foredraget, som ble holdt under Kapittelfestivalen, gir en innføring i Ernaux sitt litterære prosjekt, og byr på refleksjoner rundt litteraturens potensiale til å formidle både det personlige og det universelle. Hør foredraget her:

En moderne klassiker

Ernaux blir regnet som en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere. Hennes store gjennombrudd kom med boka Årene (Les Années), som ble utgitt i 2008.

Årene av Annie Ernaux forside

Den Svenske Akademiens begrunnelsen for tildelingen var "for the courage and clinical acuity with which she uncovers the roots, estrangements and collective restraints of personal memory”.

Ernaux er kjent for sine selvbiografiske romaner, men forfatterskapet er både personlig og politisk, og i hjemlandet hylles hun som en moderne klassiker. Gjennom en snart femti år lang karriere har hun banet vei for andre forfatterskap i hjemlandet, både kvinnelige og mannlige. Grunnleggende temaer i bøkene hennes er kjønn og klasse, kjærlighet og lengsler, skam og begjær.

Arbeiderklassen

Ernaux vokste opp i et arbeiderklassemiljø i Normandie, med foreldre som la til rette for at hun skulle kunne få en utdannelse. Etter å ha studert litteratur startet hun karrieren som lærer tidlig på 1970-tallet, før hun debuterte som forfatter i 1974 med romanen Les Armoires vides.

I tekstene sine vender Ernaux stadig tilbake til arbeiderklassebakgrunnen, og til skammen over å befinne seg nederst på den sosiale rangstigen. Det store gjennombruddet kom i 1983 med Far, et portrett av hennes egen far, men samtidig også en fortelling om en hel generasjon menn fra arbeiderklassen som kjempet for å komme ut av fattigdommen de var født inn i. Far/En kvinne kom på norsk i 2021.

Far en kvinne av Annie Ernaux forside

Selvbiografisk tone

Ernaux vender stadig tilbake til det personlige og intime. Tekstene er preget av en nøktern og selvbiografisk tone, der skillet mellom fiksjon og virkelighet viskes ut. I Hendelsen (på norsk i 2020) beskriver hun hvordan hun som 23-åring gjennomgikk en illegal abort og endte på sykehuset med livstruende blødninger. Boken, som også har blitt filmatisert, fikk lite oppmerksomhet da den kom ut, men har blitt høyaktuell etter at amerikansk høyesterett fjernet den føderale retten til abort.

På Sølvberget har vi flere av bøkene hennes, på norsk, fransk og engelsk.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙