Hva leter du etter?
Fra boken Dunderly

Bøker som egner seg til høytlesing for barn

Å lese sammen er en veldig hyggelig felles aktivitet for foreldre og barn. I tillegg er det bra for språkutvikling. Her har vi samlet fine og morsomme bøker med illustrasjoner som passer godt å lese høyt.

Å lese sammen er en veldig hyggelig felles aktivitet for foreldre og barn. I tillegg er det bra for språkutvikling. Her har vi samlet fine og morsomme bøker med illustrasjoner som passer godt å lese høyt.

Klabert av Tor Åge Bringsværd. Illustrert av Thore Hansen

Klabert er vaktmester i Eventyrskogen. Han passer på at alt går riktig for seg i eventyrene. Han sørger for at dyr og mennesker er på rett plass til rett tid, så handlingen går som den pleier. Bare tenk hva som skjer når Den største Bukkene Bruse begynner å se dårlig og ikke klarer å stange trollet i fossen, jo da må Klabert reise til byen og kjøpe briller til han. Og hva skjer når prinsen tar med seg feil sko til Askepott? Klabert ordner opp!

Klabert av Tor Åge Bringsværd forside

Isa + Bea av Annie Barrows. Illustrert av Sophie Blackall

Isa og Bea er forskjellige. Veldig forskjellige. Isa er rolig og bruker mesteparten av dagene på å lære seg å bli en heks. Bea er en bråkebøtte som liker å irritere storesøsteren Nina, og hun klatrer i trær og vil helst ikke sitte stille. Det er ganske utrolig at de de to blir venner, det er det ingen som hadde trodd, aller minst Isa og Bea. Men en dag forandrer alt seg. Det er ni bøker i serien om Isa og Bea.

Ruffen: Sjøormen som ikke kunne svømme av Tor Åge Bringsværd. Illustrert av Thore Hansen

Ruffen er en sjøorm som bor på en øy som bare kan ses av mennesker hver tirsdag og fredag, da holder Onkel Ludvig vakt, for han kan blåse røyk ut av nesen. I den første boka får han hjelp til å komme over vannskrekken, og da den store amerikabåten holder på å gå under, blir han familien og havets helt. Det er flere bøker om Ruffen. Gjennom bøkene følger vi Ruffen ut på ulike eventyr der han møter utfordringer og knytter vennskapsbånd, blant annet til blekkspruten Tusen- og-tredve som er oppkalt etter slaget ved Stiklestad. Serien fortsetter med titlene: Ruffen på nye eventyr (2); Ruffen og drageslottet (3); Ruffen og det hemmelige havfolket (4); Ruffen og den flygende Hollender (5); Ruffen og tiden som gikk i stykker (6); Ruffen finner lykken (7); Ruffen gifter seg (8).

Dragetreneren av Cressida Cowell

Dette er den første boka om Hikken Horriblus Haiflab III, en småvokst tenåring og sønn av vikinghøvdingen på Borkøy. Sammen med ni andre vikingutter skal han prøve å bestå drageopptaksprøven, men det blir ikke så lett når han bare har en liten, tannløs drage. Det viser seg imidlertid at dragen Tannløs er modigere enn noen hadde trodd, og den kommer Hikken til unnsetning da han kjemper mot den fryktinngytende dragen, Den grønne død. Serien fortsetter med titlene: Pirathåndboka (2); Lær å snakke dragonesisk (3); Drageforbannelsen (4); Ikke slukk en drages flamme (5); Dødelige drager (6); Dragestorm (7).

Den fantastiske Mikkel Rev av Roald Dahl

Når det blir mørkt stikker herr Rev av gårde til de tre gårdene i dalen for å skaffe middag til familien sin. Men der gir de ikke fra seg noe frivillig! Hver kveld prøver ligger de på lur på å fange reven, men herr Rev redder seg alltid unna. Til slutt bestemmer der seg for å sulte revefamilien ut av hiet. Men herr Rev er smart, og hvem lurer egentlig hvem?

Milla bestemmer av Selma Lønning Aarø

Milla og lillebroren Magnus maser så mye på mamma og pappa at de selv får lov til å bestemme. De får bestemme over seg selv, de får bestemme over mamma og pappa, ja, de får bestemme alt! Hva de skal spise, når de skal legge seg, når de skal stå opp, hva som er lov og hva som ikke lov. Men er det egentlig så kjekt når det kommer til stykket å bestemme alt?!

Milla bestemmer av Selma Lønning Aarø og Tiril Valeur

Kattejenta av Veronika Erstad

Det er siste skuledag før juleferien. Rut gler seg til å vera saman med katten August. Dei har noko dei held på med, eit hemmeleg oppdrag, og dei vil ikkje bli forstyrra! Så derfor vil ho ikkje vera i lag med Kristin då ho spør om dei skal vera i lag. Mamma og pappa har òg ei overrasking på lur. Dei har bestilt ferie på Lanzarote i juleferien. Men Rut vert ikkje glad for det, ho liker ikkje overraskingar, for dei øydelegg planane hennar.

Kattejenta av Veronika Erstad forside

Vilma Fantasidilla 1. og 2. Vilma skoledilla av Abby Hanlon

Vilma er en tøff, smart, leken og nysgjerrig jente på seks år, men storebroren og storesøsteren vil ikke leke med henne. Derfor finner Vilma opp usynlige venner som holder henne med selskap. Vilma spør også hele tiden om alt mellom himmel og jord. De andre i familien blir sprø av spørsmålene hennes, men fantasivennene hennes vil alltid høre mer. Lukas og Olivia går sammen om å skremme lillesøsteren, og sier at det finnes en heks som er på jakt etter små barn. I stedet for å bli redd bombaderer hun søsknene med spørsmål. Så ringer det på døren, og heksa som søsknene har funnet opp kommer på besøk… Det er flere bøker om Vilma.

Vilma fantasidilla forside

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz. lllustrert av Eva Eriksson

Danni skal begynne på skolen og gleder seg veldig. Samtidig tenker hun på om hun kommer til å få nye venner siden hun ikke kjenner noen. Men etter noen dager finner hun og Ella Frida hverandre. De blir bestevenninner og Danni er verdens lykkeligste! Men etter jul får hun vite at bestevenninnen skal flytte! Langt bort! Dannis verden faller i grus, men hun blir glad når hun snart skal få besøke Ella Frida. Hvis du vil lese mer om Danni og Ella Frida kan du lese videre i; Hjertet mitt hopper og ler (2); Da jeg var lykkeligst i verden (3); Livet i følge Danni (4).

Mitt lykkelige liv av Rose Lagerkrantz

Fisken av Erlend Loe

Kurt er truckfører. Hver dag kjører han truck nede på kaien, og han løfter kasser som veier ovre 1000 kilo. Kurt har dessuten bart, en søt kone som heter Anne -Lise og er arkitekt. De har tre barn, Tynne Helena, Lille kurt eller Bruse Kurt som han også kalles, og Lille Bud. En dag finner Kurt noe han aldri har sett før. Noe virkelig kjempestort. Dette er den første boken om Kurt. De andre bøkene er Kurt blir grusom og Kurt Quo Vadis?.

Den grønne votten av Alf Prøysen

Ragnar får noen grønne strikkevotter av bestemor til jul. Men så er han så uheldig å miste den ene votten allerede den første dagen han bruker dem. Votten opplever mye før den kommer tilbake til Ragnar. Den har vært mye rundt omkring og har møtt både elg, mus, snømenn og grisunger. Hvordan det skjer kan du lese mer om i boka.

Den grønne votten av Alf Prøysen forside

Monster-Frida av Mari Sager

Fem år gamle Frida har akkurat felt sin første tann og i tillegg skal hun være med pappa på jobb! De voksne på jobben ser ikke at tanna er borte, de er bare opptatt av hvem Frida ligner på. Er som snytt ut av nesen på morfar? Eller er hun og søsteren like som to dråper vann? Og hvorfor sier de voksne det på så rare måter? Frida blir irritert. Det er flere bøker om Frida: Doktor-Frida (2); Stjele-Frida (3); Pannekake-Frida (4); Spion-Frida (5); Skremme-Frida (6).

Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid

En dag finner Mitcho og Sebastian en flaskepost. Det kan se ut som om brevet er fra Solbys forsvunne borgermester, som skriver at han har funnet Den mystiske øya. Det ligger også et frø i flaska, og etter at Mitchi og Sebastian planter det, vokser det fram ei kjempestor pære i hagen deres. Sammen med professor Glykose legger de ut på en reise hvor de møter både pirater og en havdrage, og til slutt finner de borgermesteren.

Polly-Esther og ønskemonsteret av Tiril Valeur

Dette er den første boka om Polly-Esther som ønsker seg et monster som kan skremme dem som skremmer henne. Det kan likevel bli helt annerledes hvis man får det man drømte om…. Når monsteret er bittelite, er det kanskje en annen som må være tøff? Serien fortsetter i: Polly-Esther på monsterfest (2); Polly-Esther på søpla (3); Polly-Esther i trommeltrøbbel (4)

Stine, klasse 1a av Tania Kjeldset

Stine skal begynne på skolen. Hun er småengstelig og litt smårampete. Hun har løse tenner som sitter altfor fast, det er noen store gutter som plager og så er det noen enda større gutter som beskytter og som man kan bli forelsket i. Heldigvis har Stine en skilpadde hun kan betro seg til, og en bestefar som hun kan snakke med, og som husker hvordan det var å være seks år og førsteklassing. Hvis du vil lese mer om Stine, fortsetter serien her: Stine og skoletannlegen (2); Stine kan ikke svømme (3); Stine og de bankende hjertene (4) ; Stine på klassetur (5). Hun blir ett år eldre i hver bok.

Bernhards magiske hår av Tom Løberg

Bernard er sønn av en overivrig frisør med få kunder. Slikt får man kort hår av. En dag får Bernard en magisk eliksir av en sjøulk, et slags kraftig hårvann. Bernard får stort og langt hår, slik han alltid har ønsket seg. Den uheldige bivirkningen er at håret blir LEVENDE. Det uregjerlige håret løser mattestykker på tavlen, lugger Bernards klassekamerater og spruter ketsjup på pappas dress – alt mens det selvfølgelig sitter fast på Bernards hode. Klimakset er en sirkusopptreden med hårreisende kunststykker. Og i bakgrunnen lurer til klomsete tyver som vil bruke Bernards hår til sine lyssky prosjekter.

Ronny og Julia og spøkelseshuset av Måns Gahrton

Ronny og Julia er bestevenner, men de blir ertet og kalt for feige. Julia blir ertet av Emma og Mimmi, mens Ronny blir ertet fordi han ikke våger å klatre opp i et stort og høyt tre. Men verken Ronny er Julia vil være feige. De bestemmer seg for å gjøre noe som er enda skumlere enn det de blir ertet for. De vil utforske det gamle, øde huset der spøkelset Simon bor. Dette er første boka om Ronny og Julia. Serien forsetter i Ronny og Julia: bestevenner (2) og Ronny og Julia så klart (3).

Monstrene i Dunderly av Endre Lund Eriksen

I Dunderly bor Modika, Buster, Moi og mange andre monstre. Langt fra folk og høyt til fjells kan de leke og brøle og være så monstrete de bare vil, uten at noen forteller dem hva de må. En dag kommer en pakke til Dunderly med et nytt monster - Bulder. Han slenger seg i lysekrona og klatrer i bokhylla. Men i stedet for kjeft og husarrest får han jubel og monstermos. Bulder og Modika blir bestevenner fra første stund. De har begge hjerter som dundrer og de elsker store herlige farligheter. Men så kommer enda et nytt monster som oppfører seg veldig mistenkelig. Og snart blir det skummelt på en måte som Bulder ikke liker.

Emma og Isak: skattejakt og skurkestreker av Helene Nagelhus

Tvillingene Emma og Isak er 9 år og bor på gården Eiktun sammen med foreldrene sine, lillebroren på 2 år, og bestemor i nabohuset. Emma er glad i fotball og har to kaniner, mens Isak ønsker seg veldig en hund. Men siden mamma er redd hunder, blir det nok ingen gårdshund på Eiktun. Livet på gården er fullt av opplevelser og hverdagsgleder. Det er alltid et nytt prosjekt på gang. De vikarer i mammas kafé, de redder en revunge, de bygger taubane med onkel Knut og de avslører noe ordentlig ulovlig. Historien følger tvillingene gjennom et år og deres hverdagsopplevelser i skogen, på fjellet, på gården og i bygda. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

Vilma lesedilla av Abby Hanlon

Vilma liker seg på skolen, nå som hun har fått seg en ordentlig venn. Klassen holder på å lære og lese, men det er ikke bare-bare. Venninnen Rosella er blitt en skikkelig racerleser, mens Vilma ikke får det helt til og sitter og leser babybøker om dyra på en liten bondegård. Vilma ønsker å bli en skikkelig superleser, men ting går ikke helt etter planen. Plutselig hopper en svart sau ut av bondegård-boka og følger etter Vilma. Den trenger virkelig hennes hjelp. Det er en jobb for en superhelt. Men det hadde hjulpet veldig om hun bare hadde lært seg å lese. Vilma er både tøff, smart, leken, vill, undrende, men også sårbar. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

Harriet den uovervinnelige av Ursula Vernon

Hamsterprinsesse Harriet er ingen typisk prinsesse, selv om hun er smellvakker til hamster å være. Hun synes egentlig det er ganske kjedelig å være prinsesse. Helt til den dagen kongen og dronningen forteller henne om forhekselsen den onde rottefeen kastet over henne ved dåpen. Den dagen hamsterprinsessen fyller tolv, kommer hun til å stikke seg på et hamsterhjul og falle i dyp søvn. Dette er gode nyheter for Harriet, for det betyr at hun er uovervinnelig helt til hun fyller 12 år. Sammen med Mulbert, hennes trofaste ridevaktel, drar hun ut på spennende eventyr. Hun er usårlig og redder prinsesser fra drager og omvendt. Men den dagen hun fyller 12 år trer forhekselsen i kraft på en nokså uventet måte. Fortelling for mellomtrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

Om mus og magi av Ursula Vernon

Prinsesse Harriet er ingen typisk prinsesse. Hun har null interesse av å børste håret, synge duetter med smådyrene i skogen eller andre vanlige prinsessesysler. En dag hun kjeder seg veldig kommer plutselig en fe og forteller om tolv museprinsesser som er forhekset og må danse hele natten. Harriet sier seg villig til å hjelpe dem, og drar i vei med usynlighetsponchoen sin og kampvaktelen Mulbert. Dessverre stikker forbannelsen dypere enn hun først trodde, og å hjelpe til kan bli farlig, selv for den tøffe prinsesse Harriet. Fortelling for mellomtrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

Den magiske vinteren av Philip Reeve

De to barna Shen og Sika og deres 66 små genserkledde mops deltar i en konkurranse om å komme først til Nordpolen og Snøfar, som vil oppfylle vinnerens høyeste ønske. De konkurrerer blant annet mot Helga Hammerfest og hennes isbjørner, juksemakeren Sir Basil-Dumpling og Shackleton Jones med sin mekaniske slede. Sledeløpet er langt, kaldt og fullt av farer. Alt Shen og Sika har, er hverandre, og de 66 små mopsene. Boka har korte kapitler og mange fargerike illustrasjoner. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS.)

Keeperen og havet av Maria Parr

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det fortsatt mykje drama og sterke kjensler når Lena, Trille og farfar går inn i eit år der dei må kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. For Lena Lid legg ein ny fotballtrenar mørke skyer over keeperlivet hennar. Trille, som bur i nabohuset, spekulerer på korleis han kan gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Farfar jaktar storfisken på havet, slik han alltid har gjort, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, sjølv om alle flåtane ein bygger forliser, alle flaskepostane ein sender driv inn i fjøra heime og ingen bryr seg om det ein verkeleg kan, må ein i alle fall ikkje gi seg. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet. (Omtalen er utarbeidd av BS.)

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙