Hva leter du etter?
Bilde fra Fuglefesten av Alice Bjerknes Lima de Faria

Boktips for 1.-2. klasse

Trenger du boktips til 1. og 2. klassingen, finner du det her! Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med lærere og foreldre.

Ønsker dere oppdateringer om nye barnebøker, finner dere et utvalg av kjekke bildebøker, lettlestbøker og høytlesningsbøker her:

Bildebøker

Verdas rikaste tjuv av Marianne Gretteberg Engedal

Kjell er fødd inn i ein tjuvfamilie, men han vil ikkje vere tjuv. Derfor sender mora til Kjell han på korpsøving. Når ikkje du vil vere tjuv, kan du i det minste lære deg å spele eit instrument, meiner ho. Kjell vil ikkje spele i korps. Men alt snur når Kjell høyrer ein nydeleg song frå blokkfløyta til Bob, den flinkaste guten i korpset. Ein dag får familien til Kjell mykje pengar, plutseleg kan dei kjøpe i staden for å stele. Samstundes gjer Kjell alt han kan for få vere i lag med Bob, til og med tjuvestrekar! Er eit nytt vennskap i ferd med å utvikle seg?

Verdas rikaste tjuv av Marianne Gretteberg Engedal forside

Mieko danser av Mariko Miyata-Jancey, illustrert av Skinkeape

Mieko elsker å danse! Særlig når hun får bruke shorts og T-skjorte i stedet for den dustete strømpebuksa og den trange drakta. Aldri før har Mieko spunnet så fort eller hoppet så høyt! Og nå har Sofia med smilet også begynt på dansinga. Smilet som gjør det varmt i magen og ekstra fint å være der. Men hvorfor blir Mieko plassert på hoppgruppa? Der er det jo bare gutter!

Mieko danser av Mariko Miyayta-Jancey forside

Hvor ble det av? av Lars Joachim Grimstad

Jonas og pappa oppdager en liten måke som har falt ned på balkongen deres. De lar den bo hos seg, selv om det ikke er lov med måker i borettslaget. Snart begynner ting å forsvinne, samtidig som måka blir større og større. Illustrert bok for førskolebarn og småtrinnet.

Elg i soloppgang av Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld

Elg er en helt vanlig elg. Han jobber som bussjåfør. Det er fint å være bussjåfør, synes Elg. Men en dag dukker det opp uventede passasjerer på bussen. Hva skal Elg gjøre nå? Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Elg i soloppgang av Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld bokforside

Georg er borte av Ragnar Aalbu

En liten gutt går ut sammen med pappaen sin for å lete etter katten Georg. Georg har vært borte i flere dager, og gutten er bekymret for ham. Han og pappaen snakker om det å miste noen en er glad i og hva det er å være død. Boka kan være et godt utgangspunkt for samtaler med barn om vanskelige tema.

Georg er borte av Ragnar Aalbu forside

Bak den svarte porten av Anders Bortne og Skinkeape

Olivia har ingen å gå knask eller knep med på Halloween. Det er litt skummelt å gå alene, men Olivia oppdager at hun blir modigere jo lenger hun går. Hun tør til og med å gå til det store huset bak porten selv om det er uhyggelig. Klassisk spøkelseshistorie i moderne format.

Bak den svarte porten av Anders Bortne forside

Hvis du kommer til jorda av Sophie Blackall

Denne boka er skrevet i brevform, som et brev fra et barn til en utenomjordisk gjest. Barnet forteller gjesten om jordas mangfold og alt jordboerne har felles. Det har blitt en engasjerende bok med myldrebilder og morsomme observasjoner.

Hvis du kommer til jorda av Sophie Blackall forside

Polititjuven av Marianne Gretteberg Engedal

Kjell er ikkje tjuv lenger. Kjell likar Pølse-Per meir enn alt anna i verda, og Pølse-Per elskar pølser meir enn noko anna. Ein dag, rett før skulestart, flyttar det ein politifamilie til byen. Kjell sin klasse skal på overnattingstur i skogen og politijenta Perit skal være med. Når Perit blir ein polititjuv endrar alt seg for Kjell.

Polititjuven av Marianne Gretteberg Engedal

To små riddere av Bjørn F. Rørvik og Alice Lima de Faria

De to små ridderne, Rosenbusk og Bang, blir tilkalt av kongen fordi prinsessen er blitt borte. Kongen tror hun er tatt av dragen. Siden Rosenbusk og Bang er de eneste som er hjemme får de i oppdrag å redde henne. Men det er ikke så lett som man skulle tro, det er ikke bare å si «Prinsessa er henta». Drager er jo ikke akkurat noe kosedyr. Rosenbusk er mest lysten til å droppe det siden han nettopp har pusset sverdet sitt, men da Bang får en sms fra kongen, med fangehull-emojier, skjønner de at jobben må gjøres. Dette er en humoristisk fortelling om mot og heltedåder, om å pynte seg og litt om å ikke være så opptatt av prinsesser, eller jenter, sånn generelt - samt om en sta prinsesse og to som synes det er litt skummelt å være ridder.

Sneglen og hvalen av Julia Donaldson og Axel Scheffler

Den lille sneglen bor på et lite svart skjær i sjøen sammen med resten av snegleflokken, men drømmer om å reise ut for å se verden. En dag kommer en knølhval svømmende forbi skjæret og tilbyr den lille sneglen skyss. Da får hun bli med den ut på havet, forbi store isfjell og videre mot varme, fjerne strender. Hun sitter helt trygt på halespissen til den snille hvalen gjennom haiinfesterte vann, høye bølger og stormer. Men en dag skjer det noe med hvalen som gjør at den trenger hjelp fra den lille sneglen, og nye venner strømmer også til for å redde den.

Sneglen og hvalen av Julia Donaldson og Alec Scheffler

Jeg er brun av Ashok Banker og Sandhya Prabhat

Denne boka gir en stemme til alle verdens barn og viser i tekst og bilde at alle er perfekte, akkurat sånn som de er. Tematisk går boka fra det ytre (jeg er brun, jeg er vakker, jeg er perfekt) til det indre (jeg er kjærlighet, jeg er vennskap, jeg er lykke), til yrkestitler (jeg er lege, jeg er atlet, jeg er president) til ting man gjør (jeg maler, jeg bygger raketter, jeg løser mysterier). Illustrasjonene viser et stort mangfold av barn med ulike hudfarger. På hvert oppslag møter man forskjellige barn som kollektivt eller individuelt viser hvor i verden de kommer fra, hvilket språk de snakker, hvilke klestradisjoner de har, hva de spiser, hva de liker å gjøre og hvem de er (naboen din, vennen din, læreren din osv). Dette er en fortelling om aksept, stolthet og tilhørighet og er en feiring av den huden man er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg.

Jeg er brun av Ashok Banker forside

Vi er løver av Jens Mattsson og Jenny Lucander

Lillebror og storebror har verdens beste lek sammen. De leker at de er farlige løver på savannen. En dag blir storebror syk og han orker bare brøle svakt. Men slanger og drypp får ikke holde en løve lenket fast, de må opp og jakte. På sykehuset er det nok av bytter å ta av. En dame med gåstol eller en gubbeflodhest i sykehuspysj lever farlig nå brødrene begynner å jakte. Når storebror blir veldig, veldig trøtt, tenker lillebror at de snart skal jakte igjen. Dette er en fortelling om søskenkjærlighet og fantasiens kraft. Vinner av Nordisk råds Barne- og ungdomslitteraturpris 2020.

Vi er løver av Jens Mattsson og Jenny Lucander forside

Den store fuglejakten av Nora Brech

I denne fantasifulle bildeboka får man være med Kim og Karl som drar ut på jakt etter en sjelden fugl som de egentlig ikke vet om eksisterer i virkeligheten. Underveis møter de paraplyfugler, klokkefugler og lampefugler, som alle hjelper dem videre.

Den store fuglejakten av Nora Brech

Ulf er uvel av Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn

En dag føler Ulf seg uvel. Men han er ikke forkjølet, og ikke har han vondt i magen. Ikke vil han bli med de andre på stranden eller holde gardisten med selskap. Er det noe galt med Ulf? Hos legen får han en uventet beskjed: Ulf må være død. Det var en ugrei melding å få. Og ekstra leit er det at ingen andre vet om det. Det er ingen annen råd, for å få vennene til å merke at han ikke lenger finnes, inviterer Ulf dem i sin egen begravelse. Det blir fest med tale og kake, og doktoren står plutselig på døren med oppsiktsvekkende nyheter. «Ulf er uvel» er en morsom billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet, om den ubestemmelige følelsen av å være uvel, og kanskje litt ensom.

Ulf er uvel av Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn forside

Leggetid av Frode Grytten

Det er leggetid seier pappa, men jenta vil lese meir. Berre ei bok til før ho legg seg. Jenta ynskjer at nokon hadde skrive ei bok om henne, men i bokhylla finst det berre bøker om andre. Difor diktar pappa og jenta opp boka om jenta. Så blir det det spennande å sjå kva boka skal handle om, om det skal vere slimmonstre i boka, om ho skal klatre opp på verdas høgaste fjell, om ho skal reise tilbake i tid å møte bestefar eller om ho skal reise fram i tid og møte seg sjølv som vaksen.

Leggetid av Frode Grytten

Ylva og villgeitene av Hilde Myklebust og Akin Duzakin

Det er vår og Ylva og pappa er på veg til sommarhuset som ligg ute ved havet. For å komme fram dit må dei gå på ein smal sti som nesten heng i lause lufta, her må dei ikkje trø feil. Men dei er ikkje aleine under dei bratte fjellsidene. Villbukken Svartskjegg og geiteflokken hans held også til her. I fjøresteinen oppdagar Ylva at ei av villgeitene held på å få killingar. Det same har ørna oppdaga. Ørna prøver å ta killingane. Ylva må gjere det ho kan for å redde dei to killingane frå ørna. Dette er ei forteljing om å prøve å vere modig når nokon treng hjelp, men også om å bry seg om alt levande som finst i naturen ikring oss.

Ylva og villgeitene av Hilde Myklebust og Akin Duzakin forside

Hvordan begynner man på skolen? av Anna Fiske

I denne boka tar Anne Fiske for seg den store og viktige begivenheten i barnas liv – å begynne på skolen. Mye skal mestres, og spørsmålene er mange, både om det sosiale, det praktiske og det følelsesmessige. Hva som skal være med i sekken, hva som skjer i friminuttene, og hvor lenge man må sitte stille er noen av dem. Dette er en fortelling på barnas premisser. Sakprosa/billedbok for førskolebarn.

Hvordan begynner man på skolen av Anna Fiske

Ulveskogen av Nora Brech

Det bor en ulv i skogen. Derfor er Hedda redd for å gå inn i skogen. Men etter en stund forstår hun at det er ulven som er redd og at de kanskje kan passe på hverandre. Dette er en fortelling om et uvanlig vennskap.

Ulveskogen av Nora Brech forside

Tiril langt langt borte : et eventyr basert på Th. Kittelsens malerier av Kristine Haugland, Oda Radoor og Victoria Sandøy (ill.)

Dette er et eventyr om Tiril, et eventyr som handler om mot og om å klare å si unnskyld. Men å finne veien dit kan være vanskelig, og det kan til og med hende man møter på selveste Nøkken. Da er det godt å ha de to gode hjelperne Steintroll og Greintroll. Boka er basert på teaterforestillingen Langt, langt borte, som er inspirert av tegninger av Teodor Kittelsen.

Tiril langt borte av Kristine Haugland Oda Radoor Victoria Sandøy forside

Johannes Jensen tar nattoget av Henrik Hovland og Toril Kove

Johannes Jensen skal på konferanse i Bergen. Problemet er at Johannes er redd både for bergensere og menn med skjegg. Og Bergen er en by full av bergensere. I tillegg må han ta nattoget dit. Han må sove sammen med helt ukjente mennesker, gjennom Drammen og mørke tunneler. Det hoper seg opp med utfordringer for den engstelige krokodillen Johannes. Teksten har enkle, knappe setninger og illustrasjonene har rene linjer og klare farger.

Johannes Jensen tar nattoget av Henrik Hovland og Torill Kove forside

Snokeboka av Lisa Aisato

En liten og ganske smart flue følger med på hva menneskene gjør. Flua vet litt av hvert om hvordan folk og familier egentlig ser ut bak fasaden. Det virker som ingen har en eneste liten hemmelighet, men flua vet bedre. Ved første øyekast kan det se ut som mannen bak kassa i butikken, damen med hund på bussholdeplassen, alle i dress og med små kofferter i heisen på jobben til mamma har orden på alle tingene sine. Men flua ser hva som skjuler seg bak fasadene deres. Har fargerike illustrasjoner og humoristisk tekst.

Snokeboka av Lisa Aisato forside

Det er ingen drager i dette eventyret av Lou Carter og Deborah Allwright

Stakkars den gamle dragen. Ingen vil ha ham med i fortellingen sin. Ikke Gullhår, ikke Hans og Grete. Men dragen gir ikke opp håpet om å finne noen som vil la ham være en del av fortellingen. At hans enorme iver kan føre ham opp i problemer kan han ikke skjønne. Dette er en historie om drager, helter og et veldig stort nys. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Det er ingen drager i dette eventyret av Lou Carter

Fuglefesten av Alice Bjerknes Lima de Faria

Nattdyret Flabbe kjeder seg. Det er ingen andre dyr å leke med om natta, de sover. Det hender Mark blir med og leker, men denne natta må han legge seg tidlig fordi han skal i bursdag hos fuglene dagen etter. Flabbe er ikke invitert. Derfor stjeler hun Marks invitasjon mens han sover. Men fuglene blir ikke glade for å se Flabbe. De vil ha Mark, og det er en grunn til det. Dette er en historie om å føle seg utenfor, om å finne sine egne venner og være stolt over hvem man er. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Fuglefesten av Alice Lima De Faria omslag

Bukkene bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund

De tre bukkene Bruse har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste av de tre brødrene Bruse lurer på hvorfor de må det. Den største av bukkene svarer at det er noe alle må gjøre nå for tida. De blir enige om å prøve det for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst. Dette er en moderne og humoristisk fortelling i ord og bilder, med en ny vri av et kjent eventyr. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gro Moursund

Lille Frosk i verdensrommet av Jakob Martin Strid

Lille Frosk bygger en romrakett sammen med froskesøsknene sine, og ved en tilfeldighet reiser hele froskefamilien ut i verdensrommet. Der møter de romvesenet Pryx. På turen befrir forskemamma sublimuttene fra robot-kongen Krang, og man får vite hvordan småkaker kan forandre verden. I tillegg må froskefamilien komme seg hjem igjen.

Lille frosk i verdensrommet av Jakob Martin Strid forside

Julius - et apeliv av Lena Lindahl og Camilla Kuhn

Julius er en sjimpanse som bor i Dyreparken i Kristiansand. Da han var baby ble han avvist av moren og vokste derfor opp hjemme hos en menneskefamilie og ble en del av familien. Da han ble større måtte han tilbake til Dyreparken hvor han ble en del av apeflokken, og ble deres leder. Det ble laget en TV-serie om Julius, og gjennom denne rørte og sjarmerte han en hel nasjon, og ble hele Norges kjæledegge. Boka følger Julius fra den tøffe starten, via superstjernestatusen og de vanskelige tenårene, og frem til den trygge og erfarne lederen han er i dag. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Julius et apeliv av Lena Lindahl og Camilla Kuhn forside

Vaffelfisken av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig

Reven og den retthalede Grisungen har lånt en bok på biblioteket om fisker. Boka har mange bilder av alle slags rare fisker og sjødyr. Gurglefisken ser helt merksnodig ut, mens Potetflabben er en fisk som ser sykt vond ut å spise, den er U. V. P. P. dvs. Usedvanlig Vond På Pizza. Heldigvis er det noen som ser gode ut også, som f.eks. Vaffelfisken. Grisungen kunne gjerne tenke seg å prøve en sånn vaffelfisk til middag. I boka står det at vaffelfisken kan bli opptil tre kilo tung. De to vennene drar av sted for å skaffe en vaffelfisk, men det er mer enn vaffelfisk som lurer i dypet. Dette er en enkel, fantasifull og humoristisk fortelling med illustrasjoner som griper tak i poengene i teksten.

Vaffelfisken av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig

Bæ, bæ, lure lam av Mark Sommerset

Sauer er ikke dumme. Lille Bæ er faktisk veldig lur, og det er ikke fordi han har spist lurepiller. Lille Bæ kjeder seg. En liten rampestrek mot Kakle Kalkun vil nok få han i bedre humør. Dette er en enkel og humoristisk fortelling. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Likte du denne, er det fare for at du liker oppfølgeren: Jeg elsker saft!

Bæ bæ lure lam forside

Samira og skjelettene av Camilla Kuhn

Samira nekter å tro at det frøken sier er sant, at alle har et skjelett på innsiden av huden. Noe så ekkelt. Hun protesterer vilt. Tanken på at hun, bestevenninna Frida eller noen andre går rundt med et skjelett på innsiden er nesten ikke til å holde ut. Heldigvis vet mamma råd. Hun legger Samira på kjøkkenbordet, og finner frem både bøtte og verktøy. For dette må undersøkes nærmere. Dette er en leken, humoristisk og litt småskummel fortelling om skjelett. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Dagen da fargestiftene streiket av Drew Daywalt og Oliver Jeffers

Det er opprør i Duncans boks med fargestifter. Alle fargene streiker, de har fått nok. Da han åpner boksen har alle fargestiftene skrevet hvert sitt personlige brev til han. Noen er lei av å komme i skyggen av andre, eller bli brukt til å fargelegge de samme tingene, eller ikke bli brukt i det hele tatt. Noen fargestifter er helt utslitt av å bli brukt så mye. Duncan må finne på noe for å gjøre fargestiftene glade igjen. Fargestiftene oppfordrer han til å tenke og bruke fargene annerledes. Dette er en fortelling om fargelære, toleranse og kreativitet. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Bøker du kan lese selv

Den siste isbjørnen av Hannah Gold og Levi Pinfold

Dette er en spennende og rørende bok om en ensom isbjørn og en modig jente med et stort hjerte. Deres unike vennskap viser at ingen er for liten til å gjøre en forskjell. April elsker å være ute i naturen, og liker bedre å snakke med dyr enn med mennesker. Hun er overlykkelig når hun får vite at hun og forskerfaren skal bo seks måneder på Bjørnøya. Alle vet at det ikke finnes isbjørn der, men allerede første kvelden er April sikker på at hun ser konturene av en isbjørn i horisonten. En ensom og sulten isbjørn som er langt hjemmefra ... som savner noe - akkurat som April. Kjærligheten til isbjørnen og naturen fører April ut på sin livs reise, og hun er villig til å ofre alt for å hjelpe sin nye venn. Men kan en ung jente gjøre en forskjell? Og går det virkelig an å være venn med en isbjørn? Fortelling for små- og mellomtrinnet.

Den siste isbjørnen av Hanmnah Gold og Levi Pinfold forside

Det innestengte spøkelset av Petrus Dahlin og Sofia Falkenhem

Kommer sommerferien virkelig til å bli så kjedelig? Sam og Sara vet ikke hva de skal finne på, foreldrene deres jobber i restauranten hele dagen og har ikke tid til å gjøre noe morsomt. Men så en dag forteller pappa at det er et hemmelig rom i familiens hus. Bestemor og bestefar, som tidligere eide restauranten og huset, var litt gale, fordi de trodde på spøkelser og gjorde spøkelsesforskning nede i kjelleren! Nå får Sam og Sara ta over alt utstyret i det hemmelige rommet. Og hvordan er det egentlig, eksisterer det virkelig spøkelser? Her blir det blir fart og spenning, sprø karakterer, sprø oppfinnelser, men fremfor alt spøkelser. Boka er gjennomillustrert og fungerer både som høytlesning og for de som har kommet et stykke på vei med egen lesing. Og ikke vær redd, spøkelsene i boka er nesten alltid snille. Fortelling for småskoletrinnet.

Mysteriet med den skumle skyggen av Kristina Ohlsson og Moa Wallin

Velkommen til Spøkelsesbyrået! Hit kommer folk som har møtt på spøkelser og som vil få dem til å slutte å spøke. Spøkelsesbyrået består av Elsa og Kalle, som vet det meste om spøkelser og spøkerier. De bor i et gult slott sammen med farfar Nikodemus. Han er spøkelsesmester i Dunkeldal og har lært Elsa og Kalle alt han kan. Denne gangen er det Frans som trenger hjelp fra Elsa og Kalle. Leiligheten hans er hjemsøkt, og han får ikke sove om natten på grunn av all støyen! Servise blir knust på kjøkkenet, noen slår lyset av og på og bøker blir dyttet ut av bokhyllen. Og noen ganger ser han en skygge midt på gulvet, selv om ingen er der. Hvem er den skumle skyggen, og hva i all verden er det den vil? Elsa og Kalle vet at det er viktig å forstå hva spøkelsene prøver å si. Bare sånn kan man komme til bunns i ekte spøkelsesmysterier. Grøss for småskoletrinnet.

Mysteriet med den skumle skyggen av Kristina Ohlsson og Moa Wallin forside

Blodige Karoline av Johanne Emilie Andersen

Vennskapet mellom Aron og Edvin settes på prøve igjen. Aron tror ikke på Edvin når han sier at han aldri er redd. På vei hjem fra skolen går de forbi huset til Blodige Karoline. Det sies at hun gjemmer barn i kjelleren, men det kan vel ikke være sant. "Lesebra" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag.

Sara og Dagmara blir venner av Heidi Linde

Det skal flytte inn noen nye i blokka ved siden av der Sara bor. Sara håper det kanskje kan bli en ny bestevenn. Men når flyttebilen ankommer ser Sara bare en stor og sint gutt med svart hår og svart genser. Dette er en fortelling om vennskap mellom to oppfinnsomme nabojenter. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner.

Bli med hjem av Johanne Emilie Andersen

Aron har blitt invitert med hjem til Edvin. Hvis du blir med meg hjem kan vi spille PlayStation, sier Edvin. Men Aron er litt skeptisk, for hjemme hos Edvin bor det både en stor hund og en stor bror. "Lesebra" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag.

Sofus begynner på hundeskole av Lin Hallberg

Den lille valpen Sofus forsvinner, og Lo og Levi hjelper til med å lete. Jenta som eier Sofus er veldig lei seg: Hun tror ikke hun får beholde Sofus siden valpen er så vilter. Heldigvis vet Tiger Andersson hvordan man trener opp valper ... Dette er den fjerde boka i Tiger Anderssons dyreskole - vår fine lettlestserie om Lo, Levi og naboen Tiger Andersson. Tiger jobber som keramiker og tar hånd om syke og bortkomne dyr. Lin Hallberg kan kunsten å fortelle om dyr for barn! I den nye serien hennes blir søskenparet Lo og Levi kjent med mange ulike dyr - noen tamme og noen ville. Alle beskrives med glimt i øyet og en god porsjon humor!

Den hvite løven av Mona Grivi Norman

I Lindegård dyrehage er den nyfødte hvite løveungen Elsa den nye attraksjonen. Dyrehagen skal arrangere navnefest for Elsa, men natten før er hun plutselig sporløst borte. Politiet står uten spor, og pappa sier at så små løveunger bare kan overleve noen få timer uten mat. Dyrevennene Hanna og Theo bestemmer seg for at de selv må ta opp jakten på løven Elsa. Bak i boka er det egne faktasider om hvite løver. Serien Dyrehagedetektivene handler om Lindegård dyrehage hvor det skjer mye mystisk. Heldigvis ordner de to dyrehagedetektivene, Hanna og Theo, opp.

Dette er første bok i den spennende serien Dyrehagedetektivene.

Bursdagsønsket av Linn T. Sunne

Elvira blir 8 år om tre dager. Hun har bare et ønske på ønskelista, en gullhamster. Dette er en fortelling spesielt for dem som er glad i dyr. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner.

Bursdagsønsket bok forside

Hjelp! Ny i klassen! av Pernilla Gésen

Maddox begynner i klasse 2A. Den nye skolen er stor. Flere etasjer høy. Både vennene, lærerne og lekene er annerledes. Men annerledes kan også være bra. Kompisbøkene er en serie som handler om alt det spennende og morsomme som skjer med en klasse. En jente eller gutt i klassen er hovedpersonen i hver bok. Serien har mange illustrasjoner og enkel tekst.

Les også de andre bøkene i serien Kompisbøkene.

Dyra flytter inn av Lin Hallberg

Endelig skjer det noe morsomt i nabolaget der søskenparet Lo og Levi bor. I nabohuset som har stått tomt flytter det blant annet inn en papegøye, en hund og muligens en tiger. Det er dyr over alt, men det er noe rart med noen av dyrene. De ser syke ut. Dessuten lurer Lo og Levi på hvor tigeren egentlig holder til og prøver å finne ut av det. Det viser seg at tigeren er Tiger Anderson, en keramiker som kan alt om dyr. Noen av dyrene er tamme og noen er ville. Boka har mange fargerike illustrasjoner, lettlest tekst og en del fakta om stell av dyr. Dette er første bok i serien om Tiger Anderssons dyreskole.

Dyra flytter inn

Hvor skal kattene bo? av Torill Kove

Kattene lurer på hvor de skal bo når jenta og gutten de bor hos ikke lenger skal bo sammen. Det aller hyggeligste er å bo sammen, synes kattene. Dette er en historie om hva som skjer med de minste i en familie når de største bestemmer seg for å flytte fra hverandre. Gyldendals serie "Ordfrie bøker" kan leses av både leseglade og lesesvake gjennom å følge illustrasjonene, oppdage detaljer, mønstre, følelser og handling - gjennom å fordype seg i de beskrivende illustrasjonene.

Hvor skal kattene bo av Torill Kove forside

Lena blir storesøster av Ida Jackson

Mamma og Oddvar har store nyheter å fortelle Lena. Hun skal bli storesøster, og er snart ikke den minste i familien lenger. Lena har bestemt at babyen skal være en jente, og hun skal hete Elsa. Men det blir slett ingen Elsa. Babyen som kommer ut er helt annerledes enn Lena hadde sett for seg. Dessuten skal han hete Sverre. Boka har fargerike illustrasjoner, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet.

Les også de andre bøkene om Lena!

Elly juger IKKE! av Heidi Christine Schømer

Elly har ønsket seg en rotte lenge. Så lenge at hun har fortalt på skolen at hun faktisk har fått en. Problemet er at alle tror hun juger, men det gjør hun selvsagt ikke. Elly har en rotte, bare at hun ikke har kjøpt den enda. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje.

Kosegutt er syk av Mats Wänblad

Stakkars Kosegutt. Han er blitt syk og ligger bare stille og vil ingenting. Ebba og Boris prøver alt, men han vil ikke engang leke. Da er det bare en ting å gjøre, og det er å ta ham med til veterinæren. Noe som er lettere sagt enn gjort, for Kosegutt er et stort husdyr, og han blir veldig sjenert når han møter nye folk. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner.

Lunda på rideskole av Camilla Kuhn

Lunda er en liten hest som har sin første dag på rideskolen. Men det er mye som går galt for Lunda. Hun havner i buskene, sperrer trafikken og galopperer når hun skal trave. Det er visst ikke grenser for hvor mange måter det går an å dumme seg ut på når man er nybegynner på rideskole. "Løveunge" er en serie hvor teksten er i versaler og det er kun én setning på hver side slik at den egner seg for de aller ferskeste leserne. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet.

Vi er i en bok! av Mo Willems

Elefanten Gerhard og grisen Gisse er bestevenner. De opplever mye morsomt og spennende sammen. Gerhard er veldig følsom og dramatisk. Det er ikke Gisse. Han er den smarte og rolige typen. De to vennene oppdager at de er i en bok. Først er gleden stor, faktisk ganske enorm, men så får Gerhard panikk. For han vet ikke hva som vil skje når boken tar slutt. Hver dag legger Gisse og Gerhard ut på nye hverdagslige eventyr. Dette er en humoristisk og enkel historie med mange filosofiske betraktninger.

Likte du å lese om Elefant og Gisse? Heldigvis har vi flere!

Mia blir spion av Anneli Klepp

Mia vil leke med Tor, men han svarer at han ikke kan fordi han får besøk. Da Mia spør hvem som kommer på besøk blir han helt rød, og sier ha det. Det Tor ikke vil fortelle Mia er at han får besøk av Anne. Først synes Mia at Tor er rar. Deretter blir hun redd, for tenk om hun mister bestevennen sin. Mia må bli spion for å finne ut av det. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner.

Leo får en liten onkel av Tiril Valeur

Leo er 6 år. Mamma er 26 år, mormor er 46 år. Arne er kjæresten til mormor. Han lager veldig god pizza. Leo tror det er derfor mormor blir tykkere og tykkere for hver dag. Men en dag forteller mormor Leo at hun er gravid og at han snart skal få en onkel. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje.

Høytlesningsbøker

Ninus nasker av Julian Gough og Jim Field

Binna og Ninus er naboer. Ninus er den som irriterer seg over alt og alle. Binna våkner tidlig opp av vinterdvalen sin og bestemmer seg for å lage en snømann, for det har hun aldri gjort før. Det har ikke Ninus heller. Den gretne Ninus bestemmer seg for å lage en enda større og finere snømann enn Binna. Men med et snøskred og en sulten ulv i hælene, innser Ninus at det kan være fint å ha en venn på sin side. Historien om Binna og Ninus handler om vennskap, tyngdekraft og bitte litt bæsj. Boka er gjennomillustrert med svart/hvitt illustrasjoner.

Hvem rumpet brunosten av Erlend Loe og Kim Hiorthøy

Kongen har fått nyss om at Lisen von Kvantum som driver et gårdsmeieri lager verdens beste brunost. Hun blir derfor invitert til slottet, og med seg har hun ett stykk brunost. En togbillett med sovekupé ligger vedlagt og Lisen reiser av sted. Bak en låst dør i kupé nummer 2 vokter hun brunosten, og vet at hun ikke må sovne. Men selvfølgelig sovner hun. Da hun våkner er krisen et faktum. Noen har rumpet brunosten til kongen. Konduktøren drar i nødbremsen, og ingen passasjerer slipper ut av toget. Skurken må være om bord og verdens beste detektiv, herr Fluffenberg, blir tilkalt i helikopter. Ingen vil innrømme at de har rumpet brunosten, men herr Fluffenberg har sin egen, fiffige metode. Det spørs om herr Fluffenberg klarer å løse gåten og finne den skyldige som har begått en så alvorlig forbrytelse, og om kongen noen gang får smake den beste brunosten. Fortellingen er skrevet som et humoristisk kriminalmysterium.

Hvem rumpet brunosten av Erlend Loe og Kim Hiorthøy forside

Boka om å begynne på skolen av Helena Bross

Isak sitter hjemme på senga kvelden før han skal begynne på skolen. Det kiler i magen. Å begynne på skolen er både spennende, gøy og skummelt. Tenk å skulle både lære seg å lese, regne og bli kjent med de andre i klassen! Alle som skal begynne i klassen lurer også på hvordan det skal bli, og alle er spente. Heldigvis gjør klassen mye gøy sammen, og læreren er snill. Fortellingen følger en gruppe barn gjennom hele førsteklasse og man blir kjent med fagene og skolehverdagen.

Boka om å begynne på skolen av Helena Bross

Vilma sjørøverdilla av Abby Hanlon

6 år gamle Vilma er yngst i en søskenflokk på tre. Hun er ei jente med mye fantasi og er et oppkomme av merkelige påfunn og oppdiktede venner. Nå har storesøsteren Olivia mistet en kjempeviktig skatt, et vennskapsarmbånd, på skolen, og Vilma blir litt revet med av fantasien sin når hun bestemmer seg for å hjelpe. Vilma er nemlig overbevist om at skatten er stjålet av sjørøvere, og dermed blir hun kastet ut i sitt eget eventyr av helt ekte sjørøvere og en helt ekte skattejakt. Vilma er både tøff, smart, leken, vill, undrende, men også sårbar.

Her er flere bøker i serien om Vilma!

Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer

Ville er en helt vanlig, men også en veldig fantasifull gutt. Han er ferdig med barnehagen og klar for å begynne på skolen etter sommerferien. Men siden Ville er ganske god til å finne på ting som de voksne ofte blir sinte for, er det mange som lurer på hvordan dette skal gå. Denne gang handler det om å stjele, om første skoledag, om dinosaurknokler og skolemelk, om tiss og lus, om en guttebursdag og om Ville som blir storebror. Dette er en historie med gjenkjennelig, hverdagsrealisme og skrekkblandet fryd.

Hvis du vil lese mer om Ville har du flaks, for det finnes heldigvis flere bøker om han!

Villes verden av Anne Sofie Hammer

Trampoline, svømmekurs og en savnet Tigertass av Josefine Sundström

Saga Louisa Larsson er en glad og bestemt jente på 5 år. Hun bor i et rekkehus i Solsikkeveien samme med sin allergiske mamma og en småstresset pappa. I nabolaget bor naboer, husdyr og noen barn som liker å hoppe på trampoline. Litt lenger unna bor morfar. Dit drar Saga på sin første overnatting borte. Hos morfar føler Saga seg stor. I de fem frittstående fortellingene om små og store øyeblikk i Sagas hverdag, kan man lese om å ønske seg et kjæledyr, trampolinelek, badedraktkatastrofer og overnattingsbesøk. Fortellinger for førskolebarn/småskoletrinnet.

Dette er første bok i serien Sagaer om Saga.

Hjertet mitt hopper og ler av Rose Lagercrantz

Bestevenninnen til Danni, Ella Frida, har flyttet. Danni vil ikke at noen andre skal sitte på den tomme stolen. For da har ikke Ella Frida et sted å sitte når hun kommer tilbake. Mens hun venter, prøver Danni å tenke på morsomme ting. Men frøken syns at hun skal leke med de andre barna og plasserer Danni midt mellom Vikkan og Mikkan, med nedslående resultater. Flaks at Danni har et forståelsesfullt marsvin. Og at Ella Frida er den type venninne som verken lar seg stoppe av tid eller rom. Dette er både en humoristisk og alvorlig historie om de store følelsene. Fortelling for småskoletrinnet.

Les også de andre bøkene om Danni og Ella Frida: Mitt lykkelige liv, Hjertet mitt hopper og ler, Da jeg var lykkeligst i verden, Livet ifølge Danni, Vi ses når vi ses, Lykkelig den som Danni får og Kjærlighet er bedre enn ingen kjærlighet.

Vaffelhjarte av Maria Parr

Trille og Lena Lid er to born på 9 år som bur i ei lita vik. Trille veit at Lena Lid er hans bestevenn, men han er ikkje sikker på om han er det same for Lena Lid. Uansett er dei to oppfinnsame niåringar, som lagar mykje liv og vaffelrøre rundt seg. Det kan ofte gå litt over styr, og innimellom alt leven og latter fortel Trille om sine tankar. Her er det både alvor og sorg, og redsle for å miste dei han er glad i.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙