Hva leter du etter?

De beste bøkene om blues

Her er bøkene om blues du bør lese:

Enten du er klar over det eller ikke, blues er grunnlaget for nesten alle de populære musikkstilene som lyttes til i dag. Jazz, rock, country, soul, R&B, funk, og til og med ska, er påvirket av blues.
Her er noen forslag til lesing for deg som nettopp har oppdaget blues, men vi har også en rekke bøker for deg som ønsker å dykke dypere i sjangeren.

Her er noen personlige favoritter:

Deep Blues av Robert Palmer

Robert Palmer er selv fra sørstatene og beskriver mye av bluesens historie gjennom Muddy Waters reise fra å være en akustisk Deltablues gitarist til dagen da han koblet gitaren til en forsterker og bidrog til å skape 50-tallets Chicago-blues. Palmer vever det hele sammen til en rik og omfattende fortelling om det 20. århundrets U.S.A.

Blues er hjørnesteinen i amerikansk populærmusikk og grunnfjellet i rock 'n' roll. Robert Palmer sporer bluesens reise fra dens landlige begynnelse, til barene på Chicagos South Side, til internasjonal popularitet, anerkjennelse og etterligning. Palmer forteller bluesens historie gjennom livene til de største artistene: Robert Johnson, som sang om å bli forfulgt av djevelens hunder; Muddy Waters, som elektrifiserte Delta-bluesen og ga musikken rockerytme; Robert Lockwood og Sonny Boy Williamson, som lanserte radioprogrammet King Biscuit Time og brakte bluesen ut til folket via radiobølgene; og John Lee Hooker, Ike Turner, B.B. King og mange andre.

Deep Blues er en essensiell guide til å forstå denne viktige og unike musikalske tradisjonen.

Jeffrey Lee Pierce anbefaler Country Blues:

The Country Blues av Samuel B. Charters

Denne boken regnes som en av de viktigste bøkene om bluesmusikk. Den var også en av de første bøkene som ble utgitt om bluesens historie.
Boken gir et grundig innblikk i historien og utviklingen av bluesen. Han diskuterer opprinnelsen, og sporer dens røtter tilbake til Afrika og de amerikanske sørstatene. Han diskuterer også de ulike stilretningene som har utviklet seg fra Delta-blues til Chicago-blues. "The Country Blues" er essensiell lesing for alle som er interessert i å forstå historien og utviklingen av bluesmusikk.

Hill Country Blues:

The Land Where the Blues Began av Alan Lomax

“Without Lomax it’s possible that there would have been no blues explosion, no R&B movement, no Beatles and no Stones and no Velvet Underground.” —Brian Eno

Folkloristen Alan Lomax, reiste gjennom Mississippi-deltaet på 1930- og 40-tallet, med primitivt opptaksutstyr. Han dokumenterte storheter som Leadbelly, Fred MacDowell, Muddy Waters og mange andre.

"The Land Where the Blues Began" er en beskrivelse av en viktig periode i amerikansk musikkhistorie og utfordringene bluesmusikere hadde i de rasistiske sørstatene. Slaveriet var avskaffet, men segregasjon, vold og rasisme var fortsatt lov.

Lomax ble et bindeledd til det hvite Amerika mellom bluesmusikere som kom til å forandre amerikansk populærmusikk for alltid.

"Stingingly well-written cornbread-and-moonshine odyssey" (Kirkus Reviews)

Moaning at Midnight : The Life & Times of Howlin' Wolf av James Segrest og Mark Hoffman

“A huge, gritty chunk of black Americana.” -Dallas Morning News

Howlin’ Wolf var en musikalsk gigant på alle måter. Chester Arthur Burnett som han egentlig het var 198 cm høy og veide rundt 135 kg; en voldsom skikkelse med en av de kraftigste stemmene i Chicago-bluesmiljøet. Stemmen hans har blitt sammenliknet med «lyden av tungt maskineri i arbeid på en grusvei».
Han hadde en tøff barndom og ungdomstid og startet karrieren i røffe juke-joints i Mississippi. Sam Phillips som også oppdaget Elvis Presley, Johnny Cash og Jerry Lee Lewis - kalte Wolf sin "største oppdagelse".

Howlin' Wolf:


Can't Be Satisfied : The Life and Times of Muddy Waters av Robert Gordon

“A biography that crackles with as much energy as the great bluesman’s songs.” —Ted Drozdowski, Boston Phoenix

Robert Gordon skildrer Muddy Waters liv med en detaljrikdom og sjelden tilstedeværelse. Fra Muddys oppvekst som gårdsgutt i Mississippi til å bli en musikalsk legende som oppfant elektrisk blues. "The Blues Had a Baby and They Named It Rock and Roll"

When I Left Home av Buddy Guy / David Ritz

Ifølge Eric Clapton, John Mayer og Stevie Ray Vaughn er Buddy Guy den største bluesgitaristen gjennom tidene. Han hadde en enorm innflytelse på disse musikerne så vel som Jimi Hendrix, Jimmy Page og Jeff Beck.
Født i Lettsworth, Louisiana i 1936. Han kom til Chicago på femtitallet da den urbane bluesen ble elektrisk. Han var sessionmusiker hos Chess Records og Willie Dixon ble hans mentor. Han spilte i bandene til Muddy Waters og Howlin' Wolf. Sammen med Junior Wells dannet han sitt eget band. I løpet av karrieren har han gitt ut mer enn 30 album og vunnet utallige priser, inkludert åtte Grammy-priser.
"When I Left Home" er en inspirerende fortelling om en sann bluespioner.

En spilleliste med Badass Blues Guitar Solos:

Feel Like Going Home av Peter Guralnick

Fantastisk beskrivelse av blues og tidlig rock 'n' roll, med levende portretter av blueslegender som Muddy Waters, Skip James og Howlin' Wolf. Fra blues går ferden til bluesbasert Memphis rock 'n' roll med Jerry Lee Lewis, Charlie Rich og plateselskapet Sun. Anbefales.

Noen hvittinger kan også spille Blues:

Lån bøker om blues på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙