Hva leter du etter?

De beste bøkene om reggae

Her er bøkene om reggae du bør lese:

Reggae: Du blander trommerytmene fra tradisjonell afrikansk musikk med mento og annen karibisk musikk sammen med rhythm and blues fra U.S.A., så får du Ska, du senker tempoet og du får Rocksteady, og gjør det enda langsommere og får Reggae, som igjen blir utviklet i nye stilretninger som Dub, Lovers rock, Dancehall og Reggaeton.
Her er noen forslag til lesing for deg som nettopp har oppdaget reggae, men vi har også en rekke bøker for deg som ønsker å dykke dypere i sjangeren.
Her er noen av våre personlige favoritter:

Bass Culture: When Reggae Was King av Lloyd Bradley

"Jamaican music at last has the book it deserves"- Prince Buster

I denne banebrytende fremstillingen av reggae-musikkens historie, tar den anerkjente musikkjournalisten Lloyd Bradley leseren med på en reise gjennom sjangerens røtter og evolusjon på Jamaica. Fra skaens opprinnelse, gjennom glansdagene til rocksteady, til dubens nyskapende lydlandskap, og til slutt reggae – den lokale rytmen som tok verden med storm. Boken byr på fascinerende fortellinger om ikoniske skikkelser som Prince Buster, King Tubby og Bob Marley, og om legendariske institusjoner som Studio One og Trojan Records.
Bradley vever reggae inn i den større fortellingen om Jamaica, fra øyas kolonitid til veien mot uavhengighet, og skildrer jamaicanernes liv fra Kingston til London. Gjennom dette perspektivet blir det en dyptgående utforskning av en musikalsk sjanger som speiler et helt folks kulturelle og historiske reise. En fortelling om motstand, overlevelse og identitet.
En bok som både er informativ og inspirerende.

Solid Foundation: An Oral History of Reggae av David Katz

"This is a must have for the serious reggae fan"- JimboJimbo

Som tittelen antyder, er dette en bok fylt med muntlige historier – fortellinger fra mennesker som var en integrert del av den fantastiske jamaicanske musikkscenen på 1950-, 60- og 70-tallet. Disse individene var vitner til musikkens utvikling og dens transformasjon til det som i dag er en av verdens mest elskede musikksjangre. Boken inneholder mange dypt rørende og triste historier men har også passasjer der du ler godt inni deg. Historiene er delt av et bredt spekter av mennesker som var der det hendte. Katz presenterer en levende mosaikk av personlige historier og anekdoter fra legender som Bob Marley, Peter Tosh, og mange andre nøkkelfigurer, samt mindre kjente men allikevel viktige personer i miljøet.

People Funny Boy: The Genius of Lee Scratch Perry av David Katz

"The most detailed and lovingly compiled biography of Lee Perry we're ever likely to read"- Echoes

Bob Marley er utvilsomt den mest anerkjente reggae-stjernen på den internasjonale scenen, men Lee "Scratch" Perry, den legendariske musikeren og produsenten, kan faktisk ha vært enda mer innflytelsesrik når det gjelder utviklingen av musikken.
Med sin innsiktsfulle fortelling viser Katz hvordan Perry's innovative produksjonsteknikker og eksentriske stil har hatt en varig effekt på musikkindustrien. "People Funny Boy" er en essensiell lesning for enhver musikkelsker, biografien er engasjerende og morsom og belyser et undervurdert musikalsk geni på en glimrende måte.

Catch a Fire: The Life of Bob Marley av Timothy White

"Probably the finest biography ever written about a popular musician. "-Joel Selvin,"-San Francisco Chronicle

Journalisten Timothy White tar her leserne med på en omfattende reise gjennom livet til reggaeikonet Bob Marley. Med sin grundige bakgrunnskunnskap utforsker White ikke bare Marleys musikalske arv, men dykker også ned i de større spørsmålene rundt jamaicansk politikk, rastafarianisme og historien om karibisk musikk. Vi får et innsiktsfullt blikk på hvordan tro og kultur formet Marley og hans musikk. Bob Marley sin far Norval Sinclair Marley var en hvit tilsynsmann for regjeringen, og tok ikke ansvar for at han hadde gjort en lokal tenåringsjente gravid. Bob Marley var forlatt av sin eldre hvite far og vokste først opp i landlige St. Ann, og flyttet senere til Trenchtown i vest Kingston.
Fra Marleys tøffe unge år i Kingston, til utviklingen som en musikalsk revolusjonær, avdekker White kompleksiteten i Marleys liv og karriere. Vi følger utviklingen fra ska til reggae, og hans dype engasjement i rastafarianisme og politisk aktivisme. Catch a Fire gir et rikt portrett av en mann som ikke bare var en musikalsk pioner, men også en kulturell og politisk kraft.

Les også: No Woman, No Cry: My Life With Bob Marley av Rita Marley
Denne boken forteller historien om reggae-legenden Bob Marley, gjennom øynene til kvinnen som kjente ham best: hans kone, Rita Marley.

Dancehall: The Rise of Jamaican Dancehall Culture av Beth Lesser

"This definitive study of the 1980s Jamaican Dancehall scene features hundreds of exclusive photographs and an accompanying text that capture a vibrant, globally influential and yet rarely documented culture that has mixed music, fashion and lifestyle since its inception."

Beth Lessers bok gir et levende innblikk i den jamaicanske musikkscenen etter Bob Marleys død og frem til raggaens erobring av Amerika. Det var dub og musikken til Augustus Pablo som førte Beth og hennes mann til Jamaica, hun for å intervjue musikere til sitt Reggae Quarterly fanzine, han for å samle plater til sitt radioprogram i Toronto.
Den hedonistiske dancehall-musikken hadde allerede begynt å ta over for roots-reggae som øyas dominerende lydspor. Wayne Smiths "Under Mi Sleng Teng" fra 1985, produsert av Prince Jammy var den første hel-digitale hiten, dette revolusjonerte dancehall og markerte et skifte der unge folk fikk mer plass. Lessers bok dekker ikke bare soundsystems, studioer, produsenter, sangere og DJs, men en kultur som blander musikk, mote og livsstil. Boken inneholder hundrevis av eksklusive fotografier fra 1980-tallets jamaicanske Dancehall-scene.

Reggae Bloodlines av Stephen Davis

"Reggae Bloodlines", opprinnelig publisert i 1977, var kanskje den første boken som fortalte historien om musikken til det jamaicanske folk og Rastafari-brorskapet. Stephen Davis har intervjuet mange av de fremste – Bob Marley, Jimmy Cliff, Toots Hibbert, Big Youth, Peter Tosh, Augustus Pablo, Max Romeo.
Reggae – er mer enn Jamaicas nasjonalmusikk. Gjennom de nyeste reggaelåtene får du en umiddelbar følelse av øyas politiske og åndelige puls, dette beskriver Stephen Davis sammen med mengder av fantastiske foto som illustrerer boken.

Small Axe Guides to Reggae av Ray Hurford

Ray Hurford, er en forfatter og musiker som grunnla den fenomenale reggae-zinen Small Axe i 1978. Small Axe regnes fortsatt for å være en av de mest troverdige reggae-zinene som noensinne er publisert. Ray har også utgitt serien med bøker kalt Small axe guides to reggae.

Biblioteket har de fleste, prøv: The Small Axe Guide to Dub av Jim Dooley og The Small Axe Deejays av Ray Hurford og Joakim Kalcids.

Rough Guide to Reggae av Steve Barrow og Peter Dalton

"...an invaluable and definitive encyclopedia of Jamaican popular music, from ska, rocksteady and roots to dub, dancehall and ragga." -- Global Rhythm Magazine.

Dekker hele spennet av innspilt musikk på Jamaica, fra 1950-tallets mento og R&B til dancehall og ragga, og gir deg hele historien om ska, rock-steady, roots, dub, toasting og lovers rock.
Steve Barrow som driver det respekterte plateselskapet Blood & Fire har vært en viktig person i reggae miljøet i snart en mannsalder: som historiker, platebutikkeier, A&R-mann og konsulent for Island Records og Trojan Records. Peter Dalton er journalist, platesamler og bidragsyter til en rekke reggae-nettsteder og Dub Catcher magazine.
Her får du hundrevis av platetips som du kan ruinere deg på.

Dub : soundscapes and shattered songs in Jamaican reggae av Michael E. Veal

"This extraordinary book, with its rich interpretation of the aesthetics and social significance of dub, constitutes a dramatically original contribution to the study of Jamaican popular music, and should be a landmark in popular music studies as a whole."Peter Manuel, professor of ethnomusicology

Da de jamaicanske lydteknikerne Osbourne "King Tubby" Ruddock, Errol Thompson og Lee "Scratch" Perry skapte "dub" på begynnelsen av 1970-tallet, satte de i gang en musikalsk revolusjon som fikk verdensomspennende innflytelse. Dub innebærer å remikse eksisterende opptak – elektronisk improvisere lydeffekter og endre vokalspor – for å skape noe unikt. På samme måte som hiphop gjorde grammofonplater til musikkinstrumenter, forvandlet dub miksing- og lydbehandlingsteknologiene i lydstudioet til komposisjons- og improvisasjonsinstrumenter.
I tillegg til å analysere og dokumentere utviklingen av dub, undersøker Michael Veal, dubs sosiale betydning i jamaicansk kultur. Han utforsker også "dub-revolusjonen" som har krysset musikalske og kulturelle grenser, og påvirket et bredt spekter av musikksjangre rundt om i verden.
“Dub is gradually evolving into the kind of broadly applied metaphor for early twenty-firstcentury culture that jazz was for the late twentieth”- Michael E. Veal

Volcano revisited : Kingston dancehall scene 1983 av Tero Kaski og Pekka Vuorinen

"Superb insight into the Kingston dance hall."-Pressure Sounds

I 1984 publiserte Tero Kaski og Pekka Vuorinen sin først boke"Reggae Inna Dancehall Style", en musikalsk reise til Jamaica i 1983 som dokumenterte dancehall-musikken. De besøkte legendariske sound system som Volcano og grunnleggeren Henry «Junjo»Lawes og Little John, Barrington Levy, Toyan, Buro Banton, Josey Wales og mange flere. Cocoa Tea, Frankie Paul, Yellowman og utallige andre har gitt ut plater på Volcano. Denne boken er nå kommet i en revidert utgave som "Volcano Revisited". Boken kombinerer ikke bare "Reggae Inna Dance Hall Style" og "Cool Runnings fanzinen 1980-85", men også intervjuer med artister som Johnny Clarke og Reggae George, i tillegg til upubliserte bilder, plakater og anmeldelser. Blant godbitene er et mindre avsnitt som er viet til King Tubby og kapittelet med Denzil Naar aka Sassa, promotor som også var kjent for sine håndskrevne dancehallplakater.

Wake the town & tell the people : dancehall culture in Jamaica av Norman C. Stolzoff


“Wake the Town may just be the most comprehensive piece on the functions of the Jamaican dancehall.” — Howard Campbell

Jamaicansk dancehall har lenge vært en betydelig del av dagens populærmusikk. "Wake the Town and Tell the People" tilbyr en unik og dyptgående titt på denne musikk- og kultursjangeren for første gang. Boken er fylt med Norman C. Stolzoffs lidenskap for temaet og inkluderer grundige intervjuer, særegne bilder og antropologisk forskning fra hans tid i Kingston.
Stolzoff argumenterer for at dancehall reflekterer de komplekse sosiale utfordringene i Jamaica, fra klasse og rase til kjønn, seksualitet og religion, og også hvordan ulike grupper kjemper for politisk innflytelse.
For de som er interesserte i å utforske dancehall-musikk og dens kultur, er "Wake the Town and Tell the People" en perfekt start og en verdifull ressurs.

Noel Hawks og Jah Floyd sine tre bøker er et must: Jamaican recordings, a history of the Jamaican recording industry.
1. The Birth of Ska - From Mento to Studio One
2. Rock Steady To Rockers - From Treasure Isle To Channel One
3. The Upsetter to the Computer - From the Black Ark to Firehouse

Her er lyden av Jamaica!

Sølvbergets Reggae-entusiast Christian N. Tønnessen anbefaler sine favoritter:

Lån bøkene på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙