Hva leter du etter?
Fra coveret til The September When sitt album "Mother I've Been Kissed"

Den beste musikken fra Rogaland på 1990-tallet

Her har du tips om album fra 90-tallet som du må høre!
Sigvart Dagsland Alt eg såg platecover

Sigvart Dagsland - Alt eg såg (1990)

Tittellåten alene gjør at dette albumet må høres. Dagslands svoger døde av kreft i ung alder. Sangen er skrevet til hans søster som mistet sin mann. Dette er velpolert pop fremført av en sanger med en helt unik stemmeprakt. Flinkt, litt glatt og ganske 80-talls i lydbildet, men man kommer liksom aldri unna Dagsland når vi snakker om musikk fra Rogaland. For de som digger pop, gospel og kormusikk er han en av de beste vokalistene. For rockere er han litt guilty pleasure: "kristen, flinkis og veldig seriøs, men jo, han synger som en gud".

Albumet fikk Spellemannprisen i 1990.

Modesty Blaise Face of the sun platecover


Modesty Blaise - Face of the Sun (1990)

Pete Johansen, sammen med musikere fra Sandnes og Stavanger, gav ut et album med elementer av både pop, folkrock og progrock. Lydbildet preges av fiolin, keyboards, gitarer og kor. Litt Fairport Convention og Jehtro Tull, blandet med den storslåtte musikken vi finner hos band som The Waterboys og The Church. Bandet fikk kontrakt med et tysk plateselskap og spilte konserter i både Polen, Nederland og Tyskland. Det engelske magasinet Q kom med god kritikk, og albumet lå et halvt år på italienske Freak Out sin topp 10 indie-liste. Face of the Sun er Pete Johansens beste utgivelse.

Ingenting Ingenting platecover


Ingenting - Ingenting (1991)

Team Ingebrigtsen har satt Sandnes på kartet, men hvis vi snakker om musikk og rock er det kun ett navn som teller; Ingenting. Kall det gjerne rølperock, men hvis man faktisk leser tekstene, hører nøye etter og kjenner bandets historie er dette noe av det ypperste innen skitten, gatesmart rock på norsk. Ved bruk av enkle midler og gjenkjennelige historier treffer Ingenting deg rett i magen. Debutalbumet inneholder klassikere som "Røygen min", "Gje faen i det" og "Deg eg vil ha". Dette er bandet som takket nei til Sandnes kommunes kulturpris fordi de mente byen gjorde for lite for kulturlivet i byen. Slikt gir respekt.

Mother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September WhenMother I've been kissed av The September When


The September When - Mother I’ve Been Kissed (1991)

Dette er utvilsomt det beste albumet fra Rogaland på 90-tallet, og ett av tidenes beste norske album. De tidligere medlemmene i Mods; Morten Abel og Helge Hummervoll fikk med seg det bunnsolide kompet med Stene Osmundsen på trommer og Gulleiv Wee på bass. Toppet med Morten Mølster på gitar og frontet av singelen "Bullet Me" ble de Norges største band på kort tid. Dette er et av de få unike og sjeldne albumene hvor alt stemmer: kun bra låter i perfekt rekkefølge fremført av brilliante musikere. Terningkast 12.

The Mighty Dogfood Strut your stuff! EP platecover


The Mighty Dogfood - Strut Your Stuff! EP (1991)

I 1991 var dette det nærmeste Stavanger kom England og Manchester-bølgen (The Stone Roses, Happy Mondays). Funky, groovy, melodiøst og med en dose acid house. The Mighty Dogfood var det tøffeste bandet i byen for en kort periode. At vokalisten opprinnelig er fra England økte kredibiliteten. Bandet spilte flere konserter sammen med bl.a. The September When, og de varmet opp for Raga Rockers. De gav også ut en full-lengder, men denne 4 spors EP’n er deres beste utgivelse, med kun fete låter. Rave On!

Godmorgen søster Vamp platecover


Vamp - Godmorgen, søster (1993)
Haugesundsbandet Vamp er kanskje Norges fremste eksponenter for popularisering og videreføring av folkemusikk. I samarbeid med lyrikeren Kolbein Falkeid skaper bandet sin egen blanding av folkrock, vise og pop. Det lukter litt ramsalt sjø, fisk og skråtobakk av Vamp, men vi snakker ikke om pirater. Vamp er snille gutter. Albumet inneholder "Tir n’a Noir", som blir spilt mye på radio og er blitt Vamps mest kjente sang. Den har for lengst nådd allsangstatus. Rita Eriksen har den kvinnelige vokalen på sangen. Vamp er i dag et av Norges mest kjente band.

Eriksen The water is wide platecover


Eriksen - The Water is Wide (1994)

Søskenparet Rita og Frank Eriksen fra Sola utgjør duoen som spiller en mix av country, roots, soul og blues. Andrealbumet fra 1994 inneholder også elementer av norsk folkemusikk, og tittellåten er blitt en signaturlåt for duoen. Eriksen kommer fra et hjem fylt med musikk. Faren spilte orgel, mora mandolin og begge sang i kor. Dette gjenspeiles hos søskenparet. Det oser musikkforståelse og kvalitet gjennom albumet. Rita Eriksen er ellers kjent for sitt samarbeid med Bjørn Eidsvåg og Vamp. Frank Eriksen er produsent og har spilt med The Tramps.

Bever Pool platecover


Bever - Pool (1995)

Progressiv funkrock med elementer av jazz og tyngre rock. Bever ble etablert i Sandnes i 1989 og kan beskrives som en krysning mellom Primus og King Crimson. En ekstrem funky og dominerende bass sammen med trommer, driver bandet fremover mens gitaristen leker seg med ulike toner og lydkollasjer. I tider mer frijazz enn rock. Bever gikk under raderen hos folk flest, men fikk meget positiv omtale i musikkpressen og de spilte bl.a. på Quartfestivalen i 1995. Medlemmer i Bever har senere jobbet med filmproduksjon og andre kunstuttrykk.

Bjørn Eidsvåg landet lenger bak platecover


Bjørn Eidsvåg - Landet lenger bak (1995)

Dette er albumet som gjorde Eidsvåg til allemannseie og løftet ham opp på den aller øverste tronen i musikk-Norge. Dette skyldes selvsagt sangen "Skyfri himmel", som på en fin måte belyser utfordringer rundt psykisk helse. Sangen nådde ut til alle typer mennesker, og Eidsvåg fikk plutselig et enda større publikum. Rita Eriksen står for backingvokal. Hun kan dette med å bidra på hitlåter. 8 av 13 spor på albumet er nyinnspillinger av gamle Eidsvåglåter. "Landet lenger bak" lå 24 uker på VG-lista og er Eidsvåg sitt største album på 90-tallet.

Morten Abel Here we go then you and I platecover


Morten Abel - Here We Go Then, You and I (1998)

Først Mods. Deretter The September When. Et lite sidespor med bandet Peltz og til slutt solokarriere. Det meste Abel tar i blir til gull. Drivkraften hans til stadig å lage ny musikk synes aldri å ta slutt. Dette er hans andre soloalbum, med hits som "Hard to Stay Awake", "Tulipz" og "Doberman". Albumet er innspilt i London og gjorde ham til popstjerne nr. 1 i Norge på slutten av 90-tallet. Det har solgt 140.000 eksemplarer og lå 4 uker på toppen av VG-lista. Morten Abel er en komplett artist: Musiker, arrangør, produsent, skuespiller og billedkunstner.

Tønes Gobai platecover


Tønes - Gobai (1998)

"Eg e bonde, eg kjøre traktor.
Eg he caps der stenne John Deere på. Den he eg på meg inne og ude. Ja, den ska eg ha på meg heilt te eg stube.
Høy høy høy!"

Teksten til sangen "Bonde" kan alle som bor sør for Skjævelandsbroen. Flere år senere kunne alle som bord nord for broen også synge med. Tønes fra Sokndal var lokal helt gjennom hele 90-tallet. Hans humor, satiriske tekster og fengende visesang setter fingeren på hverdagslige situasjoner og relasjoner, samtidig som tekstene har et alvor og viser en stor innsikt i menneskets psyke.

Svein Tang Wa Hørr gjøken platecover


Svein Tang Wa - Hørr gjøken (1998)

Vokalist, tekstforfatter, komponist, skuespiller og billedkunstner; Tang Wa debuterte på plate med Toffa i 1980. Han er mest kjent som tekstforfatter for Stavangerensemblet. I 1998 ga han ut det kritikerroste soloalbumet Hørr gjøken, som inneholder publikumsfavoritten "Morer". Kjærligheten til Stavanger, samt humoren og de vridde, surrealistiske tekstene, er et gjennomgangstema i Tang Wa sine viser og tekster. Albumet ble kåret til Årets beste norske album i NRK P1 i 1998. Musikere som bidrar på plata er bl.a. Reidar Larsen, Stene Osmundsen fra The September When og Øyvind Staveland fra Vamp.

Cloroform Deconstruction platecover


Cloroform - Deconstruction (1998)
Trioen John Erik Kaada, Øyvind Storesund (Kaizers Orchestra, Wunderkammer) og Børge Fjordheim (Wunderkammer, Morten Abel) spiller en blanding av jazz, rock og elektronika, og er blitt definert som syrejazzrock. De er kjent for sine energiske og humoristiske konserter med eksperimentelle og instrumentale jazzimprovisasjoner. Deconstruction er første album og ble godt mottatt. Cloroform het opprinnelig Trio Technotango. Første konsert skulle Mia Gundersen være gjestevokalist, men de måtte stå på egne bein da hun meldte forfall.

Wunderkammer platecover


Wunderkammer - Wunderkammer (1999)

Kunstkammer, eller forundringskammer, var i renessansen en privat samling og utstilling av sjeldne og eksotiske gjenstander, både naturlige og menneskeskapte. En fin beskrivelse av samlingen av sanger på debutalbumet til bandet fra Haugesund og Stavanger. Med vokalist og gitarist Pål Jackman i spissen, presenterer Wunderkammer en blanding av sigøyner- og balkanmusikk, rock, klezmer og jazz. Jackman lager selv det meste av musikken og tekstene, men har også satt melodi til dikt som "Eldorado" av Edgar Allan Poe og "Erlkönig" av Johann Wolfgang von Goethe. Bandet har hatt et utall medlemmer og spilt konserter med opptil ti musikere på scenen, deriblant to trommeslagere. Jackman er også filmregissør, og flere av medlemmene i Wunderkammer er aktive i andre band som Kaizers Orchestra, Cloroform og i Morten Abels band.

Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙