Hva leter du etter?
Brigt Skrettingland portrett utenfor Sølvberget

Dette er Brigt Skrettinglands favorittbøker

Brigt Skrettingland anbefaler Neil Gaiman, Mímir Kristjánsson og Asgeir Lodes krigsdrama fra virkeligheten.

Hva liker du best å lese?

Fantasy er min absolutte favorittsjanger! Jeg er veldig glad i mytologi (som for så vidt og er fantasy). Skal vi over i den ekte verden så er jeg som veldig mange menn glad i historie og kanskje spesielt fra andre verdenskrig og vikingtiden.

Hvilken bok leste du sist?

Siste bok jeg leste ferdig var Neil Gaimans Norse Mythology. Av alle jeg har lest synes jeg han har samlet historiene på en veldig fin, oversiktlig og underholdende måte. Men etter det har jeg gjort nok et forsøk på å lese Illiaden og Odysseen og nok en gang gitt opp. Jeg må nok finne versjoner med enklere språk.

Norse mythology av Neil Gaiman bokforside

Har du et favorittord eller -uttrykk?

Far kom opp med et sitat jeg har bygget mesteparten av livet mitt på.

Jeg var satt til å sope gulvet på låven, mens min fem år eldre bror jobbet med traktoren. Det var det en liten gårdsgutt hadde lyst til, kjøre traktor, og jeg syntes det var kjempeurettferdig at jeg måtte sope gulvet mens han fikk kjøre traktor. Da far gikk forbi, klagde jeg min nød over hvor urettferdig dette var. Da kom sitatet:

"Hvis det eneste du får lov å gjøre her i livet er å sope et gulv; sop det gulvet som det aldri har blitt sopt før. Da skal du se du får gjøre større ting etter hvert."

Brigt Skrettingland gjør intervju i første etasje på Sølvberget foto Åsmund Ådnøy

Fortell om noe du har lest i det siste som engasjerte deg.

Skuespiller Torbjørn Eriksen sendte meg en kronikk med tittel Lenge leve annerledesheten. Den tar for seg at de virkelige drømmene handler om å leve et liv som rimer med hvem du er som menneske. Den traff spesielt med tanke på at de tingene jeg kanskje ikke er så fornøyd med hos meg selv kanskje er noe som andre skulle ønske de hadde i livet. En manns bønn er en annen manns drøm på en måte.

Er det en bok du husker spesielt godt fra barndommen?

Kanskje det mest generiske svaret i verden, men den første boken jeg ble oppslukt av var Ringenes Herre. Det var også mitt første skikkelige møte med fantasyverdenen.

Lord of the rings bokforside

Er det noen bøker eller tekster du stadig kommer tilbake til?

Jeg kommer til stadighet tilbake til vikingtiden og Valhall i forskjellige varianter. Alt fra Snorre til nevnte Neil Gaiman. Men en bok jeg har lest flere ganger er Asgeir Lodes Englandsfarerne, om ungdomsgjengen på Jæren som planla å komme seg til England i en fiskebåt under krigen. Kanskje det er at det skjedde så nært som gjør det så spennende.

Har du et sitat fra en bok, film eller serie du liker godt?

Tyrion Lanister med tidenes mic drop når han forklarer Jon Snow hvorfor han leser så mye: "My mind is my weapon. My brother has his sword, King Robert has his warhammer, and I have my mind . . . and a mind needs books as a sword needs a whetstone if it is to keep its edge"

Er det noen typer litteratur du aldri har forstått deg på?

Det er stort sett bare fantasy og historie jeg leser. Ikke at jeg ikke forstår meg på det andre, men jeg blir ikke så engasjert av andre sjangrer. Men og som jeg nevnte, jeg forstår meg ikke på språket i de versjonene jeg har av Illiaden og Odysseen.

Hva foretrekker du, papirbok, e-bok eller lydbok?

Jeg forsøkt meg på e-bok, men etter første gangen Ipaden klasket i pannen min har jeg sverget til papirboken. Den er og en mye finere del av hele settingen som er å lese en bok.

Hvor og når liker du best å lese?

Enten på terrassen i solskinnet under parasollen min som heter Parasolvik-Olsen eller i sofaen når det er mørkt ute. I den perfekte settingen har jeg en god kopp kaffe og litt stemningsfull musikk på anlegget. Det kan gjerne være musikk med tekst så lenge stemningen er fin. Da går de i en av de akustiske albumene til Skambankt, noe i den rolige avdelingen til Seigmen eller albumet Nothing More Than Clay av Jonny Red & The Prayerhouse People.

Johnny Red & The Prayerhouse People Nothing more than clay albumcover

Hva irriterer deg mest når du leser? (fysisk, psykisk, forstyrrelser, språkfeil, andre ting?)

Det er kun jeg som kan irritere meg. Hjernen min har en tendens til å komme opp med andre ting å tenke på og så har jeg plutselig lest fem sider uten å få med meg hva jeg leste.

Hvis du kan anbefale én bok, hvilken velger du og hvorfor?

Fjorårets Hele Rogaland leser-bok Mamma er trygda av Mímir Kristjánsson var en utrolig fin bok. Siden vi er i segmentet "Menn som leser", så er det kanskje noen som ikke har kommet godt i gang, og da er det en fin plass å begynne.

Er det en bok du har lest du skulle ønske noen lagde film av?

Det har vært gjort et forsøk på å lage film av denne, men her burde absolutt noen prøvd på ny! Filmen Eragon var kjempedårlig, men bokserien er min favoritt. Hele serien heter Arven av Christopher Paolini. Jeg tror tanken var at de skulle lage en fantasy-franchise-filmserie, men min erfaring med fantasyfilmer er at de enten er fantastiske eller grusomt dårlige. Denne var grusomt dårlig og oppfølgeren ble skrinlagt. Bokserien synes jeg derimot er 10/10.

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?

Just another Brigt in the wall.

Du får 90 minutter til å konsumere kultur i hjemmets lune hi uten noen forstyrrelser. Hva bruker du tiden på: Bok, film/serie, musikk, podcast, gaming, sosiale medier eller noe annet?

Det har blitt mer og mer serie i det siste. Jeg tror utvalget på streamingtjenester har fått meg over fra film til serie de siste årene. Formatet har nok også mye å si da det er enklere å ta en pause etter en episode enn å sitte gjennom hele filmen før du kan gjøre noe annet.

Hva er ditt forhold til Sølvberget og biblioteket?

Jeg er født, oppvokst og bor sør for Skjævelandbruå og har ikke et barndomsforhold annet enn at det var stor stas de gangene vi reiste til Stavanger for å gå på kino.

I voksen alder er det fremdeles kinoen jeg har mest følelser for. Flere ganger har vi hatt visninger eller premiere på prosjekter jeg har spilt i, som Frontkjempere og VampyrVidar. Den følelsen av spenning og glede fra visningene våkner litt til liv igjen hver gang jeg går inn døren.

Har du eller har du hatt bibliotekkort?

Jeg hadde kort da jeg var liten, men nå kjøper jeg bøkene jeg vil lese. Jeg er et rotehode uten like og kan ikke holde meg selv ansvarlig med å låne noe.

Hva var det siste du lånte på biblioteket?

Det tror jeg var Ringenes Herre.

---

Sølvberget ønsker å få menn og gutter til å lese mer og bruke biblioteket mer. Derfor lager vi en intervjuserie hvor vi spør gutter og menn om lesing.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙