Hva leter du etter?
Elektrofant Flipstick EP platecover

Elektronika fra Rogaland

Elektronika er for å si det enkelt fellesbetegnelsen på musikk som er komponert eller bearbeidet ved hjelp av elektronisk utstyr og som «fremføres» gjennom høyttalere. Musikken har røtter tilbake til tidlig på 1900-tallet i eksperimentell kunstmusikk hvor man ønsket å lage nye lyder som akustiske instrumenter ikke kan lage. I dag består elektronika av et stort antall undersjangre som EDM (elektronisk dansemusikk), breakbeat, disco, drum and bass, dub, downtempo, trip hop, hiphop, house, techno, trance, ambient, og dark ambient. Musikken kan være dansbar, dronete, drømmende, mørk, funky, popete, rockete, industriell, chill, jazzete eller barnslig som et Nintendospill. Her har du tips om elektronika musikk fra Rogaland som du bør høre!

"I program my home computer. Beam myself into the future"

- Kraftwerk

Subgud - Xpander (2001)

Subgud er en elektronikagruppe bestående av forfatter Harald Rosenløw Eeg og filmkomponist Ginge Anvik, sistnevnte fra Stavanger. De er kanskje mest kjent for sitt samarbeid med rockebandet Seigmen. Subgud krydret Seigmens konserter med mørke, elektroniske lydskisser og de har remikset bandets låter. Musikken på «Xpander» er elektropop, seig ambient, melodisk og drømmende, med innslag av melankoli og gotikk. Jarle Bernhoft gjester på vokal. Subgud har høstet mye god kritikk og slekter på artister som Biosphere og Mental Overdrive.

Elektrofant - Flipstick EP (2003)

Klaus Skrudland og Trond Anfinnsen fra Sandnes er Elektrofant, en duo som gjorde stor suksess etter at de la inn noen spor på NRKs Urørt-sider. Låten «Flipstick» ble ukas demo og lå lenge på P3 sine spillelister. EP-en «Flipstick» har seks spor med rocka, melodisk og fengende elektronika og housemusikk. De leker seg med musikk fra gamle Atari og Nintendo dataspill og 80-talls synther, og de er bl.a. inspirert av Kjell Nordbø - en legende innen 8 bits musikk. Resultatet er ekstremt funky og dansbart. Anfinnsen forlot etter hvert gruppa og ble erstattet av Knut Jonas Sellevoll. De har også gitt ut albumene «Wörk» og «1992». Live har Gulleiv Wee blitt brukt som bassist sammen med Håkon Lunde på trommer. I dag er Elektrofant kun Klaus Skrudland som endelig er i gang igjen med å lage ny musikk. Game on!

Butti 49 - Habit (2004)

Butti 49 er DJ Snorre Seim, kjent fra klubben Sting i Stavanger, og Øyvind Jakobsen, trommeslager for Thomas Dybdahl. Duoen har bidratt med remixer og låter til et stort antall internasjonale musikksamlinger og mixtapes. «Habit» er deres første album, gitt ut på det engelske selskapet Exceptional. Musikken er en blanding av latinojazz, soul, chillout og funk. Det er klare paralleller til andre norske artister som Ugress, Jaga Jazzist og Ralph Myerz. Dette er musikk for både svette dansegulv og chill i hagen. Miks deg en paraplydrink og la Butti 49 strømme ut av høyttaleren.

QRT - Love for Lightning (2006)

QRT, eller Kurt Bolianatz, er en norsk-kanadisk musiker fra Sandnes som lager elektronisk, drone- og ambientmusikk med en dose svart humor. «Love for Lightning» er gitt ut på eget selskap og innspilt, ifølge QRT i «sykebyen Sadness», eller sykkelbyen Sandnes om du vil. QRT er påvirket av artister som Aphex Twin og Squarepusher, sammen med elementer fra metalmusikk. Dette er elektronika både for danseklubber, kunstgalleri og svette rockebuler. QRT har jobbet som DJ og har bakgrunn fra metal og hardcore. Han har også gitt ut et album i London og fikk bl.a. mye radiospilling hos BBCs John Peel. Albumcoveret er designet av Torger Svindland som også har jobbet med metalbandet Purified in Blood.

Fenomenon - Pacific Memories (2006)

Fenomenon er Kjetil Ingebretsen og Håvard Rosenberg fra Stavanger. «Pacific Memories» er en samling med låter fra deres 2 første EP-er som ble utgitt på Londonlabelen Nuphonic. De har gitt ut flere album og bidratt på mange samlealbum innenfor nujazz/downbeat. Filminspirert elektronika krydret med akustiske gitarer, varme synther og pianolinjer. Nostalgisk, drømmende og fritt. Albumtittelen er en hentydning til sluttscenen i filmen Frihetens Regn der karakteren Red uttaler: «They say that The Pacific has no memory». Ta deg en svømmetur!

Vaiping - The Great Polar Expedition (2007)

Bandet består av Håkon Landmark, Eirik Steffensen, Per Magnus Johnsen og Rune Horvei. Dette er debutalbumet deres som fikk gode kritikker. Vaiping spiller en miks av elektronika og rock. De spiller egne instrumenter, men fletter inn lydsløyfer, effekter og rytmer. Lydbildet er kjølig nordisk med polarekspedisjoner som tema, både i albumtittel, coverdesign og imaget til medlemmene i bandet. Ved å fremstå som fyrbøtere innsmurt i olje er Vaiping noe utenom det vanlige på scenen. Musikken er en fin blanding av Massive Attack, Tool, Björk, Kraftwerk og Tom Waits.

Casiokids - Topp stemning på lokal bar (2010)

Casiokids er et elektropop band fra Bergen, men de to vokalistene Kjetil Kinden Endresen og Fredrik Øgreid Vogsborg kommer begge fra Stavanger og synger på sin egen form for bergensdialekt. Ved bruk av gamle Casio-keyboard sammen trommer og bass, lager de høyenergisk dansbar elektropop med snåle norske tekster. Casiokids live har inneholdt et 5 personers stort skyggeteater som etter hvert utviklet seg til å involvere gigantiske håndlagde dukker, levende videoanimasjon og forvokste hoder i pappmaché. Casiokids skaper med andre ord topp stemning på lokalet.

Lindstrøm - Smalhans (2012)

Hans-Peter Lindstrøm fra Randaberg, også kjent under artistnavnene Lindstrøm og Slow Supreme, er DJ, musiker og produsent innen house- og elektronisk dansemusikk. Han er den mest kjente artisten innen elektronika fra Rogaland, og har bygget opp en betydelig diskografi og et godt rykte innen sjangeren både nasjonalt og internasjonalt. «Smalhans» består av 6 spor med fine smakfulle titler som «Rà-àkó-st», «Lãmm-el-ããr», «Eg-ged-õsis», «Võs-sãkõ-rv», «Fããr-i-kããl» og «Vã-fler». Dette er nordisk spacedisco som passer perfekt til din fremtidige reise til Jupiter. «Houston, we have a liftoff!»

Beatpop - EP og singler (2012-2015)

Nydelig duo som lager en fantastisk blanding av elektropop, funk, soul, jazz og 80-tallsutgavene av Bryan Ferry og David Bowie. Beatpop er John Derek Bishop på beats og Jon Reve med sin dype, følsomme croonervokal. De har gitt ut flere EP-er og singler, og spilt mye live i distriktet. Dette er musikk som garanterer at selv den mest stivbeinte våger seg ut på dansegulvet. Beatpop klarer å lage moderne musikk samtidig som nostalgi og forkjærlighet for gammel musikk og sangstil preger lydbildet. Beatpop er rett og slett perfekt elektropop.

Todd Rundgren, Hans-Peter Lindstrøm, Emil Nikolaisen - Runddans (2015)

Dette er et unikt samarbeid bestående av spacedisco-kongen Lindstrøm fra Randaberg og shoegaze-sjefen Emil Nikolaisen fra Moi (Serena-Maneesh). Toppet med den amerikanske superprodusenten og pop-maestroen Todd Rundgren får vi her en blanding av elektropop, svevende gitarer og progrock. Trioen brukte 3 år på albumet og resultatet er ett langt stykke med musikk, oppdelt i ulike seksjoner. Dette er et album som krever konsentrert lytting og bør høres i sin helhet. Hvis man hører nøye etter finner man popmelodier bak all den rare og eksperimentelle lyden.

Tortusa - I Know This Place - The Eivind Aarset Collages (2016)

Tortusa er John Derek Bishop, en anerkjent norsk-amerikansk elektronikamusiker og komponist fra Stavanger. Dette albumet består av samples fra gitarist Eivind Aarsets katalog som blir gjenskapt i helt nye komposisjoner ved bruk av bl.a. retrobåndopptakere og modulære synthesizere. Tortusa komponerte albumet i en hytte ved Egersund, og hans feltopptak fra skogen og kystlinjen er en integrert del av platens lydbilde. Albumet ble i 2016 nominert til Spellemann i kategorien elektronika.

Portrett av Susanne Sundfør

Susanne Sundfør - Soloalbum, Röyksopp, filmmusikk (2012-2022)

Susanne Sundfør fra Haugesund kommer fra klassisk og jazz og har etter hvert utviklet sin egen form for popmusikk. Men hun fortjener å være med på denne anbefalingen av elektronika fra Rogaland. Albumet «The Silicon Veil» fra 2012 er sterkt preget av elementer fra elektronika, noe hun videreførte på oppfølgeralbumet «Ten Love Songs» fra 2015. Hennes mange nydelige bidrag på Röyksopp sine album, og samarbeidet med franske M83 (filmmusikk Oblivion), gjør henne til en sentral stemme innen elektronikasjangeren.

DJ Labi Ramaj - Singler (2017-2023)

Labi Ramaj fra Sandnes har gått fra å være DJ på Bryne, i Sandnes og Stavanger, til å signere med Spinnin’ Records, verdens største plateselskap innen EDM-musikk, med artister som Martin Garrix og Tiesto i stallen. Han produserer jevnlig nye sanger og har blitt lagt merke til av flere internasjonale DJ-er, deriblant Nicky Romero, Robin Schulz og Timmy Trumpet. David Guetta er hans store idol. Labi Ramaj har spilt på Sunny Hill Festival, som er Dua Lipas egen festival, i tillegg til store festivaler i Nederland, Tsjekkia, Sverige og på Utopia i Stavanger. Labi er en svært lovende artist og DJ som vi garantert kommer til å høre mer fra.

Ekko - Singler (2018-2024)

Ekko er artistnavnet til halvt svenske Rebekka Danielsson fra Stavanger. Hun er sanger, produsent og låtskriver basert i London med over 50 millioner strømminger på Spotify. Ekko har studert 3 år på LIMPI, musikkskolen på Lillehammer, som drives av de norske superprodusentene Stargate. Ekko lager egne låter, i tillegg til å produsere andres. Hun er påvirket av moderne artister som Grimes, Laleh, Banks og Emika. Dette er elektropop, dance og disco for generasjonen som har vokst opp med streaming som viktigste kilde til ny musikk. Ekko er et godt eksempel på en artist som har styring over egen karriere og vet hvordan musikkbransjen anno 2024 fungerer. En artist det blir spennende å følge videre.

Hør på spillelisten Rogaland elektronika:

Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.

Vil du lære mer om norsk og nordisk elektronika anbefales denne tv-serien på NRK: Ekstase - historia om nordisk elektronika

Vi anbefaler også Electronica Meetup på Tou Scene i Stavanger. Her møter du andre som er interessert i elektronisk musikk og man trenger ikke kunnskap om sjangeren for å være publikummer. Du kan også melde deg på hvis du vil spille en låt, improvisere eller presentere noe.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙