Hva leter du etter?
Filmplakat til Enola Holmes

Filmer for tweens (og foreldrene)

Her er våre beste filmtips for tweens, barn mellom 8 og 12 år, som også kan være kjekke å se for foreldrene.

Enola Holmes 1 & 2

1: Sherlocks tenåringssøster, Enola Holmes, oppdager at moren har forsvunnet og drar av gårde for å finne henne, og blir selv en superdetektiv når hun utmanøvrerer sin kjente bror og avslører en dødelig sammensvergelse med tilknytning til en mystisk, ung lord.

2: Enola Holmes tar på seg sin første sak som detektiv, men for å løse mysteriet om en savnet jente, trenger hun litt hjelp fra venner, og bror Sherlock.

Enola Holmes

Cruella

Karakteren Cruella de Vil er godt kjent fra '101 Dalmatinere'. Her kommer historien hennes før alt som skjedde i Disneys tegnefilmklassiker. Hvordan ble egentlig en fattig, foreldreløs og forsiktig jente til en selvgod og søkkrik motedronning? Unge Estella kommer til London på 1960-tallet med en drøm om å bli motedesigner. Det går imidlertid ikke helt som forventet, og i starten overlever hun som lommetyv i Londons gater sammen med gateguttene Jasper og Horace. Etter ti år på gaten klarer hun å få seg en jobb i baronesse von Hellmans motehus. Herfra jobber hun seg gradvis oppover i hierarkiet, og den forsiktige Estella blir forvandlet til motedronningen Cruella de Vil.

Cruella

Isle of Dogs

Stop motion-animasjon av Wes Anderson.
12-årige Atari arbeider for den korrupte borgermesteren. Når alle hunder i MegasakiCity sendes til en søppelplass, tar Atari tak i det og begir seg til Trash Island, i håp om å finne Spots, vakthunden sin. Ved hjelp av kjøtere til venner påbegynnes et eventyr som skal avgjøre prefekturets fremtid.

Isle of Dogs

Fantastic Mr. Fox

Enda en stop motion-animasjon av Wes Anderson, basert på Roald Dahls fortelling om Mikkel Rev.
Herr og fru Rev lever et idyllisk liv med deres sønn Ask og den unge nevøen Kristoffersen. Etter tolv år i denne rolige tilværelsen begynner herr Rev å kjenne på sine dyriske instinkter, og det tar ikke lang tid før han er tilbake i gamle vaner med å stjele mat på nabogårdene. Ved å gjøre dette setter han ikke bare seg og sin familie i fare, men også alle de andre dyrene i området. Fanget under jorden uten nok mat, må dyrene slå seg sammen for å ta rotta på de slemme gårdeierne Boggis, Bunce og Bean. Sammen har disse tre satt som mål å få tak i herr Rev, koste hva det koste vil. Den fantastiske Mikkel Rev blir nå nødt til å bruke alle sine lure triks for å redde både familie og venner.

Fantastic Mr. Fox

Wonka

En ung gutt med navn Willy Wonka har en stor drøm om å bli verdens beste investor, magiker og sjokolademaker. 'Wonka' er basert på karakteren i sentrum av 'Charlie og sjokoladefabrikken'. Roald Dahls mest kjente barnebok er en av de mestselgende barnebøkene gjennom tidene. Filmen forteller den eventyrlige historien om hvordan den lille gutten, proppfull av ideer og med mål om å forandre verden, ble til oppfinneren, trollmannen og godterimakeren som vi kjenner fra de klassiske bøkene. Det viser seg at alle de store bedriftene i livet begynner med en drøm.

Wonka

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

Hvem skulle trodd at Turtles skulle vende tilbake i 2023, mer aktuelle enn noensinne, og i en unik og fantastisk fin animasjonsstil.
Etter å ha vært skjermet i flere år fra den menneskelige verden, drar Turtle-brødrene ut i byens gater for å bli akseptert som vanlige tenåringer. Målet er å vinne alles hjerter gjennom heroiske handlinger. Deres nye menneskevenn April O'Neil hjelper dem med å spore opp på et mystisk kriminalnettverk i byen, men da de plutselig står overfor en hel hær av mutanter, oppdager guttene at de kanskje har tatt på seg mer enn de kan håndtere.

Teenage Mutant Ninja Turtles - Mutant Mayhem

Turning Red

13 år gamle Meilin Lee er vanligvis en pliktoppfyllende datter, men en dag forandrer hun seg plutselig til en svær, rød panda. Forvandlingen skjer når hun blir for glad, sint eller lei seg. Dette oppmuntrer henne til å dyrke en mer rebelsk side av seg selv, noe som gleder vennene hennes, men som skremmer familien. Vil Meilin klare å løse opp i problemene og gjøre begge sider fornøyde?

Turning Red

Planet of the Apes

En medisinsk eksperiment fører til skapelsen av en superintelligent sjimpanse. Menneskenes dager synes talte når apene truer med å ta over.
Planet of the Apes har blitt filmatisert flere ganger, men de fleste er enige om at de beste er serien som begynte i 2011, med Rise of the Planet of the Apes:

 • Rise of the Planet of the Apes
 • Dawn of the Planet of the Apes
 • War for the Planet of the Apes
 • Kingdom of the Planet of the Apes

Planet of the Apes-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers og har fått 12-års aldersgrense. Men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

War for the Planet of the Apes

Titina

Den tidligere løshunden Titina nyter en ubekymret tilværelse sammen med luftskipsingeniør Umberto Nobile, som reddet henne fra et hundeliv i Romas bakgater. En dag får Nobile en telefon fra polarsuperstjernen Roald Amundsen, som bestiller et luftskip i håp om å endelig realisere sitt livs store mål: å erobre Nordpolen. Nobile ser sitt snitt til å skrive seg inn i historiebøkene og tar Titina med, til tross for at en liten terrier åpenbart ikke er skikket for polare forhold. Reisen til verdens nordligste punkt blir en suksess, men så begynner Amundsen og Nobile å krangle om æren. (Gjen)oppdag en sann historie om triumf og nederlag, sett gjennom øynene til Titina: den første – og siste – terrieren på Nordpolen.

Titina

The Mitchells vs. the Machines

En kjærlig, men dysfunksjonell familie blir avbrutt av et teknologiopprør som truer menneskeheten: Over hele verden slår elektroniske enheter seg sammen mot menneskene! En robotapokalypse setter en stopper for familien Mitchells bilferie. Nå er det opp til verdens rareste familie å redde menneskeheten.

The Mitchells vs the Machines

Hugo

Hugo Cabret er en 12 år gammel foreldreløs gutt som bor inne i veggene på en togstasjon i 1930-tallets Paris. Hans eneste venn er en mystisk, menneskelignende maskin faren har etterlatt ham. Hugo er overbevist om at den rommer en hemmelig beskjed fra hans avdøde far, men den kompliserte maskinen virker dessverre ikke. Når Hugo så møter jevngamle Isabelle, som heller ikke er redd for et eventyr, og stefaren hennes, den gretne leketøysmakeren Georges, blir det plutselig håp om å få svar på spørsmålene bak den spennende maskinen!

Hugo

Belle

Den ensomme tenåringsjenta Suzu kommer en dag over den virtuelle verden 'U' - en verden med over 5 milliarder brukere. Her er hun ikke Suzu lenger, men Belle, en verdensberømt sanger med over 200 millioner følgere. I 'U' finner Suzu tilbake livsgleden - her tør hun å være seg selv, hun føler seg fri, og hun begynner å føle på en tilhørighet som hun har manglet i den virkelige verden. 'Belle' tar oss med inn i et magisk og altoppslukende univers, og skildrer hvordan vennskap, kjærlighet og tilhørighet går på tvers av det virkelige liv og livet online.

Belle

Wolfwalkers

Når en ung jeger reiser til Irland sammen med faren sin for å hjelpe til med å utrydde den siste ulveflokken, blir hun venn med en dristig jente fra en mystisk stamme som sies å forvandle seg til ulver om natten. Animasjonsfilmen er lagd av Tomm Moore, som også står bak Sangen fra havet.

Wolfwalkers

Studio Ghibli

Dersom du liker en av Studio Ghiblis filmer er det stor sannsynlighet for at du liker alle. Her er tre av de mest kjente:

Chihiro og heksene: Chihiro er ei jente på 10 år. Nå skal plutselig familien hennes flytte, og hun er langt fra fornøyd. På vei til det nye bostedet prøver faren seg på en snarvei. Han kjører seg vill inn i en tunnel, og den lille familien ender opp i en forlatt by. Byen ser i alle fall forlatt ut, men stedet er forbannet. På en restaurant full av mat er det ingen andre, verken kunder eller ansatte. Mor og far hiver innpå av den gode maten, men Chihiro merker at ikke alt er som det skal være. Filmen fikk Oscar 2003 for beste animasjonsfilm.

Chihiro og heksene

Min nabo Totoro: En vakker vårdag kommer en tungt lastet bil kjørende gjennom et fredelig og fargesterkt landskap. I bilen sitter ti år gamle Satsuki, lillesøsteren Mei, og faren deres, som er på vei til en ny tilværelse i et gammelt hus på landet. For de to søstrene er dette starten på et spennende eventyr, og så fort de er framme, begir de seg ut på oppdagelsesferd i huset og i skogen utenfor. En dag møter de skogsånden Totoro, og vennskapet med skogens ånder viser seg å være en stor hjelp når det røyner på.

Min nabo Totoro

Prinsesse Mononoke: Den modige, unge krigeren Ashitaka blir rammet av en dødelig forbannelse da han beskytter landsbyen sin mot en demon, og for å redde livet må han reise til skogene i vest. Der blir han involvert i en voldsom kamp mellom menneskene og skogens guder. Den ambisiøse Lady Eboshi og hennes lojale klansmenn tar alle våpen i bruk mot skogsgudene og en modig ung kvinne, Prinsesse Mononoke. Ashitaka ser det gode i begge sider og prøver å stoppe strid og vold, men det er ikke lett når begge sider ser på ham som en fiende.

Prinsesse Mononoke

Askeladden i Dovregubbens hall

Prinsesse Kristin har blitt kidnappet av selveste Dovregubben, og det er utlovet en dusør for å redde henne. Den fattige bondesønnen Espen Askeladd og brødrene hans, Per og Pål, begir seg ut på den farefulle reisen i håp om å innkassere belønningen og redde familiegården. På veien treffer han alle slags mennesker og fantastiske skapninger, noen gode og noen onde, men ved hjelp av kløkt og pågangsmot finner Espen Askeladd alltid en utvei. Filmen er regissert av Mikkel Brænne Sandemose, kjent for «Gåten Ragnarok» og «Fritt vilt», og er basert på Asbjørnsen og Moes eventyr om Espen Askeladd.

Askeladden i Dovregubbens hall

Askeladden i Soria Moria slott

Når kongen og dronningen forgiftes, blir Per og Pål arrestert, mistenkt for å stå bak. Espen Askeladd og prinsesse Kristin legger ut på leting etter det sagnomsuste Soria Moria slott, som sies å være laget av reneste gull. I Soria Moria fins en brønn med Livets vann; det eneste som kan helbrede Kristins foreldre. Men noen ondsinnede dansker er også på sporet av slottet. Hvis Espen og Kristin mislykkes, kan det bety slutten for både dem, brødrene og hele kongeriket.

Askeladden i Soria Moria slott

The Princess Bride

The Princess Bride er en lett og original vri på eventyrene om prinser og prinsesser. Den er både en komedie og et eventyr i seg selv, og er et funn for den som leter etter filmer med underholdningsverdi for både barn og voksne. Det hele starter med en forelsket prinsesse som mister sin store kjærlighet og tvinges til å gifte seg med den slemme prinsen. Like før bryllupet blir hun kidnappet, men reddes av en mystisk mann kledd i sort... "Prinsessebruden" har en stor og trofast tilhengerskare i England og USA på grunn av sin originalitet vri på eventyrsjangeren.

The Princess Bride

Barbie

Å bo i Barbieland er å være et perfekt vesen på et perfekt sted. Med mindre du har en komplett eksistensiell krise. Eller du er en Ken. Barbie og Ken forlater Barbieland og havner i vår verden, hvor de møter på en ulykkelig liten jente og moren hennes, og oppdager skjønnhetspress, ulikhet og patriarkatet. Denne komedien gir et humoristisk og sjarmerende skråblikk på dukken som forandret jenters lek for alltid.

Barbie - the movie

The Truman Show

Truman Burbank ble som spedbarn adoptert av en tv-stasjon, og hans liv har siden vært et 24-timers liveshow. Truman selv er den eneste som ikke vet dette - både familie, venner og alle rundt ham er skuespillere. Når Truman så begynner å ane hva som foregår, forsøker han å rømme.

The Truman Show

Lise & Snøpels

Ehh... er ikke dette litt barnslig da? Nei, Lise & Snøpels er en fantastisk stop motion-animasjon for folk i alle aldre. Det er noe så sjeldent som en barnefilm om døden hvor hovedpersonene, en mus og en rev, dør etter noen få minutter, for så å treffes igjen i etterlivet.

Av naturlige årsaker kunne de to aldri blitt venner nede på jorda, men for å lykkes på reisen gjennom denne merkelige nye verdenen så blir de to naturlig fødte fiendene nødt til å jobbe sammen. Og i dyrehimmelen, hvor dyr ikke lenger kan spise hverandre og hvor de er frigjort fra sine naturlige instinkter, oppdager Lise hvor mye hun faktisk har til felles med Snøpels. Sammen legger de ut på et fantastisk og uforglemmelig eventyr, og på veien utvikler de et ganske så vakkert og usannsynlig vennskap.

Lise og snøpels - venner for alltid

The Chronicles of Narnia

Det er gjennom et gammelt klesskap Lucy, Edmund, Susan og Peter kommer til Narnia for første gang. Der hersker den mektige, onde Heksa Hvit i evig snø og is. Sammen med løven Aslan og alle gode krefter i Narnia tar de fire barna opp kampen mot heksa.

Historien om Lucy, Edmund, Susan og Peter strekker seg over tre bøker/filmer:

 • The Lion, the Witch and the Wardrobe
 • Prince Caspian
 • The Voyage of the Dawn Treader

Narnia-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers og har fått 11-års aldersgrense. Men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Narnia - The lion, the witch and the wardrobe

Paddington og Paddington 2

Paddington!? Er ikke det litt barnslig da? Nei, dette er fantastiske filmer for folk i alle aldre, særlig Paddington 2 er intet mindre enn en moderne familieklassiker.

Paddington: Den lille, duffelcoat-kledde bjørnen Paddington, kommer til London fra Peru, for å finne seg et nytt hjem. Ensom og forlatt sitter han på Paddington stasjon, med en lapp som rundt halsen: "Vær så snill å ta hånd om denne bjørnen. Tusen takk!". Det blir familien Brun som finner ham, og etter overtalelser går herr Brun med på å ta den med hjem. Livet deres blir aldri det samme igjen med Paddington i huset.

Paddington 2: Den peruanske bjørnen Paddington har funnet seg godt til rette hos familien Brown i Notting Hill, hvor han er et populært innslag i nabolaget. Tante Lucys hundreårsdag nærmer seg, og Paddington tar på seg en rekke småjobber for å kunne kjøpe den perfekte gaven - en popup-bok om London. Den klønete Paddington løser oppgavene på ganske så uortodokse måter. Men så blir gaven stjålet fra butikken.

Paddington 2

Back to the Future I

High school-eleven Marty (Michael J. Fox) blir sendt tilbake til 1955 i en tidsmaskin. I 1950-årenes Hill Valley treffer han sine foreldre som unge. Hvordan skal han få til et stevnemøte mellom sine foreldre som ennå ikke er sammen, og hvordan skal han komme tilbake til 1985?

Back to the Future

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn

Etter å ha oppdaget at et modellskip bærer på en eksplosiv hemmelighet, havner Tintin og vennene hans i siktet til en ond og hensynsløs skurk. Fra rom sjø til den Nordafrikanske ørkenens sand, alle nye vendinger fører seerne opp til enda høyere spenningsnivåer med farefulle ferder og spennende eventyr for hele familien.

Tintin - The secret of the Unicorn

Ant-man og Ant-man and the Wasp

Ant-man: Scott Lang er en småtyv som nettopp har kommet ut av fengselet med planer om å få livet på rett kjøl. Men uten mulighet til å få en jobb grunnet sitt kriminelle rulleblad blir han med på ett siste innbrudd, noe som blir starten på noe langt mer spennende enn han hadde forestilt seg. Bevæpnet med en ny, forbløffende evne til å krympe seg selv må han finne sin indre helt og hjelpe sin mentor, Dr. Hank Pym, med å beskytte hemmeligheten bak teknologien og stoppe en tidligere kollega som vil militarisere drakten.

Ant-man and the Wasp: Fra Marvel Cinematic Universe kommer Ant-Man and the Wasp. I etterdønningene av Captain America: Civil War sliter Scott Lang med konsekvensene av valgene sine, både som superhelt og som far. Når Dr. Hank Pym kontakter ham angående et nytt, hastende oppdrag, må han igjen ta på seg drakten og lære seg å kjempe sammen med the Wasp for å avdekke hemmeligheter fra fortiden.

Ant-Man-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers og har fått 12-års aldersgrense. Men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Ant-man

Lord of the Rings

Peter Jacksons filmatiseringer av en av etterkrigstidens merkeligste - og mest leste verk: Tolkiens Ringenes Herre. Tolkiens verden har fascinert lesere over hele verden og i alle aldre. Dette hovedverket i hans diktning handler om kampen mellom de gode krefter og mørket og ondskapen. En ung hobbit får en nesten umulig oppgave: Å reise tvers over Midgard for å ødelegge Herskerringen - det eneste som kan hindre Mørkets Herre i å ta makten.

Ringenes herre består av tre bøker og tilhørende filmer:

 • The Fellowship of the Ring
 • Two Towers
 • The Return of the King

Lord of the Rings-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers og har fått 12-års aldersgrense. Men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring

Harry Potter

Disse filmene har nok de fleste sett, hvis ikke er det absolutt på tide!

Harry Potter har ikke opplevd mye magi i sitt liv. Han bor i et kott under trappa hos den ekle familien Dumling, og han har ikke feiret bursdagen sin på elleve år. Men alt dette endrer seg når en ugle leverer et mystisk brev med innbydelse til Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom - et utrolig sted som Harry og alle som leser om ham aldri vil glemme. Det er gitt ut syv romaner og tilhørende filmer om Harry Potter, i tillegg er det flere spin off- bøker og filmer. Her er de syv romanene/filmene i kronologisk rekkefølge:

 • Harry Potter og de vises stein
 • Harry Potter og mysteriekammeret
 • Harry Potter og fangen fra Azkaban
 • Harry Potter og ildbegeret
 • Harry Potter og Føniksordenen
 • Harry Potter og halvblodsprinsen
 • Harry Potter og dødstalismanene

Harry Potter-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers. Alle filmene, unntatt de to første, har fått 12-års aldersgrense. For yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Harry Potter - De vises stein

Operasjon Arktis

Vinterstormen raser over Svalbard og drivisen kapsler inn Halvmåneøya. Midt i dette isødet står tre barn: 13 år gamle Julia og hennes to småsøsken, tvillingene Ida og Sindre på 8 år. Helt alene. De er havnet der ved en skjebnesvanger feil. Ingen vet at de er der. De vet ikke engang selv hvor de er. Og på det norske fastlandet leter foreldre og politi desperat etter barna, uvitende om at det bokstavelig talt er et hav imellom dem.

Operasjon Arktis

Håkon Håkonsen

Håkon er bare 13 år når han må mønstre på et skip for å redde foreldrenes gård. Under reisen finner Håkon smuglervåpen ombord, videre dør kapteinen under mystiske omstendigheter og deretter blir fartøyet overrasket av en storm og synker. Håkon våkner opp alene på en øde sydhavsøy. Under sin oppdagelsesferd på øya finner han en sjøreverskatt, og han vender tilbake til hjemstedet sitt med sine nyanskaffede venner og penger nok til å kjøpe fri foreldrenes gård.

Håkon Håkonsen

Cast Away

Et fly styrter i Stillehavet. FedEx-medarbeider Chuck Noland er eneste overlevende, og havner på en liten, ubebodd sydhavsøy. Plutselig er han tilbake på steinaldernivå og må finne ut hvordan han kan lage ild og redskaper, samt skaffe seg ly og mat.

Cast Away

Kon-Tiki

I 1947 ble en krigstrett verden fascinert av den unge, norske mannen Thor Heyerdahl. Han hadde utviklet en revolusjonerende teori om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika, stikk i strid med det etablerte vitenskapsmiljøets teori om migrasjon fra Asia. For å bevise teorien sin gjorde han noe hittil uhørt: Han bestemte seg for selv å teste den i praksis, og la ut på en eventyrlig og farefull ekspedisjon over Stillehavet. Den primitive balsaflåten han skulle tilbakelegge nesten 8000 kilometer med, døpte han Kon-Tiki, etter solguden. Thor Heyerdahl fikk med seg fem unge menn: Ingen av dem kjente hverandre fra før, og bare en av dem kunne seile. Selv hadde han vannskrekk og kunne ikke svømme. Thor var villig til å ofre alt og alle for å få rett.

Kon Tiki

Hunger Games

I nasjonen Panem, i restene av det som en gang var Nord-Amerika, tvinges hvert år landets tolv distrikter til å sende en tenåringsgutt og en tenåringsjente for å konkurrere i Dødslekene, som sendes på TV. Bare én overlevende kan stå igjen til slutt.

Det er gitt ut fem filmer i Hunger Games-serien:

 • Hunger Games
 • Hunger Games: Catching Fire
 • Hunger Games: Mockingjay part 1
 • Hunger Games: Mockingjay part 2
 • Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

Hunger Games-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers og har fått 12-års aldersgrense. Men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

The Hunger Games

Stand By Me

I en liten Oregon by, er en gruppe venner - sensitive Gordie (Wil Wheaton), tøffe Chris (River Phoenix ), fargerike Teddy (Corey Feldman), og reddharen Vern (Jerry O'Connell) - på leting etter en savnet tenårings kropp. Da de ønsker å være helter i hverandres og deres hjembys øyne, legger de ut på en uforglemmelig to-dagers tur som blir til en odyssé av selvoppdagelse. De snik røyker, fortelle skrøner, banner og blir mer sammenslått ved motgang. Når de møter byens tøffinger som også er ute etter kroppen, oppdager guttene en styrke de ikke visste de hadde. «Stand By Me» er en sjelden og spesiell film om vennskap og minneverdige opplevelser når man vokser opp. Fylt med humor og spenning, er dette en film basert på novellen «The Body» av Stephen King.

Stand by Me

Breakfast Club

Denne high school-filmen fra 80-tallet var den første i sitt slag og oppnådde kultstatus blant tiårets tenåringer. En gruppe high school-elever møtes når de må sitte igjen etter skoletid. Til tross for at de er svært forskjellige, oppdager de snart at de har mer felles enn de først trodde.

The Breakfast Club

E.T.

Denne tidløse klassikeren har fengslet publikum i alle aldre, og handler om det uforglemmelige vennskapet mellom en bortkommen, utenomjordisk skapning og en ti år gammel gutt. Men på tross av vennskapet lengter E.T. hjem, og Elliott må hjelpe ham å komme i kontakt med hans hjemmeplanet. Dessuten er vitenskapsmenn og regjeringen på sporet E.T., og barna må anvende all sin oppfinnsomhet før å holde dem borte.

E.T. - The Extra-Terrestrial

Independence Day

Jorden blir invadert av vesener fra verdensrommet. Flygende tallerkener ødelegger byer over hele verden. Truslene om ødeleggelse får menneskene til å glemme politikk og fordommer og de står sammen for å møte de fremmede.

Independence Day har fått 12-års aldersgrense, men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Independence Day

Karate Kid

Tenåringen Daniel er ny i Los Angeles og har problemer med å skaffe seg venner. Når han så blir offer for mobbing av en gjeng karatestudenter, fordi han har blitt kjent med ekskjæresten til gjengens leder, vil Daniel gjerne slå tilbake. Men det er ikke så enkelt å vinne drømmekvinnen når motstanderne er større og i tillegg angriper med karatespark. Daniel forstår at gårdens vaktmester, Miyagi, er kampsportekspert og ønsker at Miyagi skal lære ham karate. Miyagi overrasker og provoserer ham med sine opplæringsmetoder. Daniel må forstå at karate er en beherskelse av både kropp og sinn, og at å slåss alltid er siste utvei. Under Miyagis veiledning utvikler Daniel ikke bare fysiske ferdigheter, men også tro og selvtillit til å klare å gjennomføre sitt livs kamp.

The Karate Kid

Hør her'a

Endelig sommerferie! Det eneste tenåringen Mahmoud ønsker seg er en avslappende sommer uten mas. Men så kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Og hvem tror du får ansvaret for å være hans Oslo-guide? Jo, Mahmoud selvfølgelig. Og ikke nok med det, lillebror Ali har en hemmelighet som snur hele tilværelsen på hodet. Sommerferieplanen går med andre ord ikke på skinner ...
Hør her’a! er en forfriskende, varm og rørende film som sender dine egne fordommer rett i fleisen på deg, og etterlater ingen uberørt.
Filmen er basert på Gulraiz Sharifs suksessroman ved samme navn, og er regissør Kaveh Tehranis første spillefilm. Manuset er skrevet av Erlend Loe og Nora Landsrød.

Hør her'a

Lars er LOL

Da Amanda kommer tilbake til skolen etter sommeren, får hun en oppgave hun anser som en sosial katastrofe: Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom. Amanda er stormforelsket i klassekameraten Adam, livredd for å skille seg ut, og sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner. Men på skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender Amanda med å svikte både Lars og seg selv.
«Lars er LOL» er basert på Iben Akerlies bestselgende roman med samme navn fra 2016.

Lars er LOL

The Goonies

Fra Steven Spielbergs fantasi hiver en gjeng små helter seg inn i en kaotisk jakt hinsides deres villeste drømmer, hvor overraskelsene lurer rundt hvert hjørne! Barna følger et mystisk skattekart inn i et fantastisk underjordisk rike med forvirrende tunneler, farlige feller og et forlengst forsvunnet sjørøverskip lastet med gullmynter, mens de hele tiden må forte seg for å komme en familie med klønete skurker i forkjøpet ... Her møter de også et veloppdragent monster med et fjes som bare en mor kan elske. Et klassisk familieeventyr fra begynnelse til slutt, et filmatisk skattekammer fullt av heseblesende action, imponerende effekter og åndeløs spenning!

The Goonies

Indiana Jones

Det amerikanske filminstituttet har kåret Indiana Jones til den nest beste filmhelten gjennom tidene, og filmene om Jones gjorde at arkeologi fremstod som et vilt eventyrlig yrke.
Det har kommet fem filmer om Indiana Jones:

 • Jakten på den forsvunne skatten
 • Indiana Jones og de fordømtes tempel
 • Indiana Jones og det siste korstog
 • Indiana Jones og krystallhodeskallenes rike
 • Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones-filmene har fått 12-års aldersgrense, men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."
For barn er det kanskje lett å tenke at Star Wars er for voksne, siden det er en haug med pappaer og mammaer som er blodfans. Men dette er nok en svært nostalgisk fanskare som så de tre første Star Wars-filmene som barn og ungdom.
Siden utgivelsen av de tre første filmene har det kommet en rekke flere av varierende kvalitet. Her er den kronologiske rekkefølgen, ikke utgivelsesår, men hvor de befinner seg på tidslinjen til filmuniverset:

 • The Phantom Menace (1999)
 • Attack of the Clones (2002)
 • The Clone Wars (2008)
 • Revenge of the Sith (2005)
 • Solo (2018)
 • Rogue One (2016)
 • A New Hope (1977)
 • The Empire Strikes Back (1980)
 • Return of the Jedi (1983)
 • The Force Awakens (2015)
 • The Last Jedi (2017)
 • The Rise of Skywalker (2019)

Star Wars-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers og de fleste av dem har fått 12-års aldersgrense. Men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Star Wars - The Force Awakens

Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean er en serie eventyrfilmer basert på legendene om karibiske pirater. Det har kommet fem filmer i serien:

 • The Curse of the Black Pearl
 • Dead Man's Chest
 • At World's End
 • On Stranger Tides
 • Salazar's Revenge

Pirates of the Caribbean-filmene foregår i et tydelig fantasi-univers og har fått 12-års aldersgrense. Men for yngre tweens kan det nok være greit å se filmene sammen med voksne, særlig hvis de er litt lettskremte.

Pirates of the Caribbean - the curse of the black pearl

Kule kids gråter ikke

Anja er ei livlig og tøff jente som elsker fotball. Klassekameraten Jonas liker ikke at jenter spiller fotball og særlig ikke når de er så flinke som Anja, og prøver derfor å gjøre livet surt for Anja og vennene hennes. Så blir Anja alvorlig syk. Hun nekter å la seg knekke og legger planer for fotballaget, trener til skoleturneringen og deltar på leirskole. Anja oppdager også at det kribler litt ekstra i magen og at Jonas ikke er så teit som hun egentlig trodde. Etter hvert blir Anja for syk til å delta i fotballturneringen, men da har Jonas en helt spesiell overraskelse i vente for henne.

Kule kidz gråter ikke

The Boy in the Striped Pyjamas

Åtte år gamle Bruno lever et beskyttet liv som sønn av en nazioffiser, som når han forfremmes, tar med familien fra et behagelig liv i Berlin til et avsides område hvor den ensomme gutten hverken har noe å gjøre eller noen å gjøre det med. Knekt av kjedsomhet og lokket av nysgjerrighet ignorerer Bruno sin mors gjentatte formaninger om holde seg unna bakhagen og setter kursen mot 'gården' han har sett i nærheten. Der møter han Shmuel, en gutt på hans egen alder, som lever i en fremmed, parallell eksistens på den andre siden av piggtrådgjerdene. Brunos møte med gutten i den stripede pyjamasen leder ham fra barnlig uskyld til en gryende forståelse av den voksne verden rundt dem etter hvert som hans møter med Shmuel utvikler seg til et vennskap, som får ødeleggende konsekvenser.

The Boy in the Striped Pyjamas

Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine er en amerikansk familieroadmovie som bryter grensene for hva slikt skal være. Den er satirisk og samtidig dypt menneskelig, en film som introduserer publikum for en av de mest hjertelig skakkjørte familier i nyere kinohistorie - Hoover-familien, hvis tur til en prepubertal skjønnhetskonkurranse ikke bare resulterer i en rekke komiske situasjoner, men også i død, store endringer og et rørende blikk på de overraskende gevinstene ved å bli tapere midt i en vinnerkultur som har tatt fullstendig av. Det er en film som rører ved noe i alle som har latt seg forbause av hvordan familiene deres synes å karre seg videre i verden til tross for alle snubletrådene på veien.

Little Miss Sunshine

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙