Hva leter du etter?
Mennesker som skåler rundt et bord ute

Frankrike, del 4: Franske måltider, retter og spisevaner

Hvilke måltider spiser man i Frankrike? Når spiser man i Frankrike? I del 4 av en artikkelserie om fransk mat, drikke, skikk og bruk ser vi på når og hvordan franskmenn flest spiser.

Introduksjonen til denne artikkelserien finner du her.

I Frankrike spiser nesten samtlige franskmenn tre måltider i løpet av dagen. Og de er overraskende strenge med spisetidene - de legger vanligvis opp dagens program etter dagens måltider, ikke omvendt. Med mindre du leier et feriested med eget kjøkken kan du fort bli sulten dersom du ikke følger franskmennenes spisetider.

Frokost i Frankrike

Frokostenle petit déjeuner – tas minst alvorlig, både når det gjelder tidspunkt og tilberedning, og er for mange franskmenn en rask affære. Bor du på et hotell må du sjekke når frokosten serveres, det kan variere. Som regel er de fleste franskmenn ferdige med frokosten innen klokken er 9 i hvert fall.

Man spiser frokost etter hvert som man står opp, og familier setter seg ikke nødvendigvis ned og spiser den sammen. Mange franskmenn hopper over frokosten. Noen tar seg kanskje en kaffe og noe å bite i på en café på vei til jobb.

Frokosten er også det mest forutsigbare måltidet når det gjelder hva man spiser: Brød, Nutella og veldig søtt syltetøy er gjengangere, det drikkes kanskje fruktjuice, og gjerne noe varmt – varm sjokolade, kanskje te, og selvfølgelig kaffe. Forskjellig céréales - alt fra müsli til cornflakes – har også blitt mer vanlig - og yoghurt er også en gjenganger. Men kjøttpålegg, fiskepålegg, oster og slikt er slettes ikke vanlig til frokost, heller ikke egg, bacon, salater – frokosten er lett, søt og rask for de aller fleste.

Croissanter og lignende viennoiseries (søtbakst) kan du regne med å få servert til hotellfrokosten eller hvis du er gjest hos noen, men for de fleste franskmenn er slikt en treat i helgene, sjeldent en del av en hverdagsfrokost. En bit brød, ofte hvitt - gjerne en bit baguette fra gårsdagens middag - gjerne varmet i en brødrister og med litt syltetøy på er nok det vanligste.

For skandinaver og briter som ikke er forberedt kan den franske frokosten bli en skuffelse. Du kan ikke regne med å bli særlig mett av den, og det er heller ikke poenget – frokostens eneste oppgave er å holde deg på bena til neste måltid:

Fransk lunch

Lunchenle déjeuner – er tradisjonelt dagens hovedmåltid i arbeidsuken. Lunch serveres vanligvis mellom 12 og 14, og mange spisesteder tilpasser åpningstidene etter dette.

Det kan være lurt å ha i mente at bordene ofte fylles fort opp på spisesteder ved lunchtid, spesielt i områder med mange bedrifter i nærheten, og at det videre kan være vanskelig å finne åpne kjøkken både før og etter lunchtid.

Skikken er å spise et komplett måltid til lunch, og det er på ingen måte uhørt å nyte alkohol til, selv når man skal på jobb igjen etterpå. Mange går ut eller drar hjem for å spise, andre har kanskje en kantine på jobben. Matpakken – la gamelle – er på ingen måte en fransk tradisjon. Men tidene forandrer seg, og lunchene er ofte kortere nå enn de tradisjonelle to timene, matpakker har blitt mer vanlig, og å nyte alkohol til arbeidslunchen gjør de fleste franskmenn kun ved spesielle anledninger.

Middag i Frankrike

Middagenle diner – er ofte det eneste måltidet familien nyter sammen i ukedagene. Den spises senere enn hva de fleste nordmenn er vant til (men tidligere enn i Spania), og flere spisesteder åpner ikke før kl. 7, etterpå kan det variere når kjøkkenet stenger, men franskmenn begynner sjeldent å spise etter kl. 21. Det pleier ikke være vanskelig å få et restaurantbord i ukekveldene i hvert fall - franskmenn går langt oftere ut for å spise lunch, men middag spiser de oftest hjemme, på restaurant mer i helger og ved spesielle anledninger - men du kan selvsagt reservere bord om du vil være på den sikre siden, eller hvis dere er mange.

Er du sulten utenom de franske spisetidene kan det være vanskelig å finne noe – spesielt på mindre steder. De fleste kafeer og barer har noen småretter for de som har un petit creux (er plutselig sultne mellom måltidene), men sjeldent rare greiene. Ellers kan man som regel kjøpe ferdiglagde sandwicher i de fleste bakeri – eller man kan gå på McDonalds eller andre fastfood-kjeder. I større byer kan man vanligvis i hvert fall gå på et brasserie mellom kl. 14 og 19.

Hvis det har blitt sent på kvelden får du i de fleste byer kjøpt med deg en kebab på veien hjem. Men vil du sette deg ned og spise et komplett måltid er det lureste å følge de franske spisetidene like slavisk som de fleste franskmenn gjør.

Retter og rekkefølge når du spiser i Frankrike

Et vanlig fransk måltid (unntatt frokosten) har i prinsippet tre retter. Rekkefølgen er alltid forrett (entrée), hovedrett (plat principal, evt. plat de resistance) og dessert. Ost (fromage) serveres omtrent alltid mellom hovedrett og dessert dersom du spiser hjemme hos noen, men ikke nødvendigvis på spisesteder.

Spiser du hjemme hos noen kan det også snike seg inn en salat en gang før desserten, typisk før eller under osten, og kanskje også andre småretter her og der. På spisesteder kan du også selvsagt velge vekk en eller flere av rettene - eller legge til noen flere retter.

Til hverdagsmiddagen hjemme er desserten kanskje bare en yoghurt eller en frukt, og forretten kanskje bare en bit skinke med en brødbit og litt sylteagurk. Det å sette seg ned og kun spise en rett vil mange franskmenn synes er litt stusselig.

Det er veldig vanlig å ta en apéritif (ofte forkortet til apéro) før maten i Frankrike. Ikke alltid til arbeidslunchen eller hverdagsmiddagen, men man drikker en apéro nær sagt alltid når man har gjester. Da drikker man en drink eller to, og det serveres alltid noen appetittvekkere (som kan være alt fra chips og salte kjeks – biscuits apéros - eller oliven og annen fingermat, til forseggjorte hors d’oeuvres, som gjerne serveres til litt mer spesielle anledninger).

Under aperitiffen prater man og tør opp stemningen. Franskmenn kan helt fint invitere hverandre til kun en aperitiff. Da sitter de sammen og drikker drinker, spiser fingermat og prater i en time eller to, før alle går hver til sitt – som regel for å spise middag.

På spisesteder, spesielt om kvelden, setter kelneren ofte noe snacks på bordet og spør «désirez-vous un apéritif?» (ønsker De/ dere en aperitiff?) straks gjestene er plassert ved bordet. Snacksen er i så fall alltid gratis - i Frankrike vet man vanligvis hva man betaler for, og det er uansett sjeldent rare greiene du får - men drinkene havner selvsagt på regningen.

Franske aperitiffer er en hyggelig skikk, og du kan selvsagt be om noe alkoholfritt til l'apéro – meningen er slettes ikke å bli beruset, men å pirre appetitten og tø opp stemningen med prat og samvær.

Etter maten er det vanlig å ta en kaffe, ofte med noe søtt ved siden av. På spisesteder får du ofte en sjokoladebit med kaffen. Å ta en digéstif – en drink til kaffen for å «hjelpe» fordøyelsen, er ikke fullt så vanlig, men det er selvsagt alt annet enn uhørt. Det heter ikke «café avec» i Frankrike!

Neste artikkel: Frankrike 5: Franske spisesteder

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙